Je paard trainen: Je bent waar je bent door de dingen die je doet

Je paard trainen: Je bent waar je bent door de dingen die je doet

Is het jouw droom om je paard te trainen om bitloos bereden te kunnen worden?

Of is het jouw droom om eindelijk eens te leren hoe je een paard los kan leiden, in vrijheid?

Of misschien wil je de tijd vinden om je paard verkeersmak te maken, en denk je er nu al meer dan een jaar aan, maar is het er nog niet van gekomen…

Of je wil gewoon veel meer tijd met je paard doorbrengen, om veel samen te doen, maar steeds weer wordt het uitgesteld

Veel mensen doen heel veel dingen “uit gewoonte”.  We zijn nu eenmaal gewoontedieren…  Terzelfdertijd beseffen de meeste mensen niet dat die dagdagelijkse gewoontes je soms tegenhouden om datgene te bereiken wat je graag zou bereiken.  Sterker nog: de meeste mensen gaan er gewoon vanuit dat die “gewoontes” normaal zijn, dat het nu eenmaal zo is.

Maar sta eens goed stil bij onderstaande zin:

“Je bent waar je bent door de dingen die je doet!”

Met andere woorden: je gewoontes, de dingen die je elke dag doet, die zorgen ervoor dat je iets bereikt of dat je het niet bereikt.  En dat is zo met alles in je leven.  Of je nu de droom hebt om goed te leren koken, een marathon te lopen of met je paard naar een bepaald doel toe te trainen.

Neem daarom vandaag eens je “gewoontes” onder de loep…

te laat opstaan...Een hele “normale” gewoonte wat héél veel mensen hebben is bv om nét op tijd op te staan, vaak zelf nét iets te laat, waardoor zij zich moeten haasten om op tijd klaar te zijn en op tijd op het werk te geraken. Dat vergt enorm veel energie! Andere “slechte” gewoontes zijn: te lang op facebook doorbrengen, teveel tv kijken, dingen laten rondslingeren waardoor je nadien weer meer tijd moet besteden aan opruimen, …

Maar slechte gewoontes kunnen ook zijn

  • altijd maar uitstellen : ik begin er volgende week zéker aan…
  • geen oplossingen zoeken: je kent een instructeur die je zou kunnen helpen met de training van je paard, alleen neem je geen initiatief om zijn/haar hulp te vragen
  • weten dat je niet gezond bezig bent, maar er ook niets aan veranderen (door verkeerde voeding, te weinig beweging, te weinig slaap, wordt je moe en heb je steeds minder zin om iets actiefs te doen).

Deze “slechte” gewoontes kosten je veel energie, kostbare energie die je anders zou kunnen spenderen aan de training van je paard!  Energie die je zou kunnen gebruiken voor iets dat je een stap dichter bij de droom brengt: bitloos dressuur rijden, los leiden, je paard dat verkeersmak is, ….  Zou dat niet fantastisch zijn?!

Daarom heb ik 2 opdrachten voor jou. Opdrachten die jou zullen helpen in actie te schieten.

Opdracht 1:

Vraag jezelf het volgende af: “Wat doe ik elke dag of bijna elke dag dat me tegenhoudt om dat te bereiken wat ik diep vanbinnen echt wil bereiken?” Maak een lijst van al deze dingen die je regelmatig doet, maar waarvan je wéét dat je ze best niet zou doen (te laat opstaan, teveel tv kijken, teveel op facebook rondhangen, niet goed opruimen, dingen uitstellen, niet goed voor jezelf zorgen,…)

Opdracht 2:

Stap voor stap je gewoontes veranderenBegin vandaag nog met het veranderen van deze gewoontes! Maak van elke slechte gewoonte een goede gewoonte: sta een half uur vroeger op dan gewoonlijk, eet gezond, ga op tijd slapen, vertrek een halfuur eerder naar je paard zodat je meer tijd hebt om te trainen, …

En wees niet al te ontgoocheld als je op een dag eens hervalt…  Gewoontes die je al lang hebt, zitten diep ingebakken in je systeem… Het duurt een aantal weken vooraleer je een gewoonte verandert hebt.

Wat dan wél belangrijk is dat je jezelf bewust bent dat je weer in je oude gewoonte bent hervallen én dat je weer de juiste stappen onderneemt om je gewoonte te veranderen ten goede!

Veel succes!!

Carline
Door

Carline

op 03 Apr 2013

Goede tips, Karine! Heb zopas mijn tv uitgeschakeld om eindelijk es mijn huis een goede poetsbeurt te geven, vanaf morgen worden tv en laptop weer gerantsoeneerd, en deze keer hou ik het langer vol. Hopelijk levert dit me meer energie op dan mijn poedertjes en pillen. En na het bezoek van de osteo morgen kan ik hopelijk weer volle bak met de paardjes aan de slag.

anne
Door

anne

op 03 Jul 2013

vroeger gaan slapen en beseffen dat je ook bij regenweer naar je paard kan ;)

Reactie plaatsen