Jouw horsemanship skills verbeteren door jouw persoonlijke leerstijl te volgen?

Jouw horsemanship skills verbeteren door jouw persoonlijke leerstijl te volgen?

Jouw kennis vergroten over paarden, leren hoe paarden communiceren, jouw trainingsvaardigheden naar een hoger niveau tillen.   Als dat jouw doel is dan zal je in de eerste plaats moeten weten wat voor type leerstijl het beste bij je past. 

1 manier om leerstijlen te beschrijven is volgens de manier van Fleming: Leer jij best visueel (in beelden)?  Auditief (op het gehoor)? Kinesthetisch (met het gevoel)? Of eerder al lezend en schrijvend?

Enkel als je weet welke leerstijl je hebt kan je dus optimaal leren en je doel bereiken.  Dat is niets nieuws, dat weten we met z’n allen al héél lang.

Wel, hier volgt een kleine verrassing:

Jij hebt helemaal niet iets als een “persoonlijke leerstijl”.

De “ken je leerstijl” is een mythe

Dr. Tesia Marshik deelt in haar TED talk dat men na 40 jaar onderzoek naar leerstijlen nu met zekerheid kan zeggen dat de “ken je leerstijl” een mythe is.  Er werden gewoon geen geloofwaardige bewijzen gevonden dat de leerstijl-theorie klopt.  Het blijkt dat mensen allemaal op dezelfde manier leren, gelijk op welke manier het studiemateriaal aan hen gepresenteerd wordt. 

Wat is dan de beste manier om te leren? Wel, volgens de onderzoeken en Dr.Tesia Marshik hangt het vooral af van wát je precies wil leren en of het geleerde betekenis heeft voor jou. Als iets totaal niet zinvol is voor jou, dan gaat het leren gewoon veel moeizamer.

Het is eigenlijk heel simpel. Als je geluiden wil leren herkennen, dan zal je moeten luisteren.  Wil je het verschil kunnen zien tussen dingen (verschil in vorm, kleur, grootte, …) dan zal je moeten kijken.  Wil je geuren kunnen onderscheiden, dan zal je moeten ruiken. Wil je een praktische vaardigheid onder de knie krijgen, dan zal je vooral moeten oefenen.

Wat dan als je je kennis en horsemanship skills wil verbeteren?

Als we dit vertalen naar paardentraining dan komt het op het volgende neer:

  • Wil je leren om de lichaamstaal van paarden te kunnen lezen?
    Dan zal je moeten kijken naar paarden en observeren hoe ze met elkaar omgaan. Dus dan ben je vooral visueel aan het leren.
  • Wil je de verschillende geluiden van paarden kunnen onderscheiden en begrijpen? 
    Dan zal je vooral moeten luisteren en ondertussen ook kijken wat het paard op dat moment doet en welke lichaamstaal het daarbij laat zien.  Zo zal je verbanden kunnen leggen.
  • Wil je leren hoe gezonde mest van een paard ruikt? 
    Dan zal luisteren niet veel doen, maar ruiken en kijken wel.
  • Wil je begrijpen hoe je met paarden kan communiceren via lichaamstaal?
    Dan zal je moeten kijken naar een ander persoon die dit al beheerst en de interactie tussen die persoon en de paarden waarmee hij of zij werkt observeren.  Daarna zal je het zelf moeten doen en leren uit ervaring (voelen). Veel oefenen dus.
  • Wil je leren hoe je je paard op een trailer laadt,  welke hulpen je moet geven in de dubbele lange lijnen of iets anders wat met de training van je paard te maken heeft?
    Ook hier zal je moeten kijken naar iemand die dit beheerst, luisteren naar de uitleg die daarover gegeven wordt om het waarom van de hulpen en acties te begrijpen en daarna zal je het zelf moeten proberen en toepassen (zelf voelen).

Als je iets zinvol vindt, dan leer je dit ook makkelijker

Als gepassioneerde paardeneigenaar zijn bovenstaande voorbeelden zeer zinvol, je bent erin geïnteresseerd.  Je wil dat de relatie met je paard super goed is en ook dat de training succesvol is.

Daarom zal het leren ook leuker zijn en je beter afgaan dan moest je als opdracht krijgen om de lichaamstaal te leren van een oorworm.

Wat met online leren?

Mensen twijfelen soms over online programma’s.  Theorie leren online, daar geloven ze zeker in.  Maar ze vragen zich af of ze wel via video’s de praktijk kunnen leren. Of het niet beter is om fysieke lessen te volgen om hun praktische skills bij te schaven.

Wel, als het op paardentraining aankomt heb je hierboven al gelezen dat vooral het kijken naar en dan zelf doen ervoor zal zorgen dat je bijleert en je vaardigheden kan verbeteren.

Kijken naar iemand kan zowel bij een fysieke les of een online les.  Het voordeel van een fysieke les is dat je onmiddellijk vragen kan stellen over dat wat je ziet. De instructeur kan op het moment zelf inspelen op wat jij doet.  

Online les en leren door te kijken.

Wat niet kan bij een fysieke les is dat je 36.000 keer herbekijkt.  Er zijn dus voor- en nadelen aan beide manieren.  Daarom kan het slim zijn om online les te combineren met fysieke les. 

Veel van mijn studenten geven aan dat vooral het her- en herbekijken van een videoles zo waardevol is. Telkens ze iets herbekijken zien ze meer detail en leren ze nieuwe dingen bij. Plots zien ze dat mijn navel ietsje naar achter beweegt bij het passief uitnodigen tijdens het Los Sturen. Of ze merken dat mijn linkerschouder iets naar voor beweegt op het moment dat het paard naar binnen wil komen op de cirkel tijdens grondwerk.

Ze bekijken de lessen wanneer en waar ze maar willen.  Ze duwen op de pauzeknop als een bepaalde houding bij mij of het paard beter willen bestuderen. Ze spoelen terug als ze iets niet helemaal begrepen hebben.  Ze kijken de volgende dag nog een keer voor ze naar buiten gaan om zelf te gaan oefenen.  Sommigen nemen hun smartphone mee zodat ze snel nog eens kunnen piepen als ze het even niet meer weten.

Eerst theorie, dan observeren, daarna zélf doen!

De theorie studeren en het wat en waarom weten is uiteraard belangrijk.  Maar daarna is het vooral noodzakelijk om veel te kijken en te observeren om daarna zélf te doen en te leren uit eigen ervaring.  

Enkel op die manier kan je jouw horsemanship skills naar een hoger niveau tillen.

Als je’t fijn zou vinden dat ik je daarmee help , dan is’t misschien ook fijn om te weten dat er op dit moment een “Moederdagskorting” loopt tem Zondag 10 april.  Je krijgt 10% op al mijn programma’s.

 

Reactie plaatsen