Hier zijn jouw ebooks
Meer weten

Page content

Jouw Plaats is Mijn Plaats: weet wat je doet!

Jouw Plaats is Mijn Plaats: weet wat je doet!

Jouw Plaats is Mijn Plaats is een heel belangrijke connectie-oefening wat betreft de dominantieverhouding tussen mens en paard. Paarden doen het bij elkaar om te tonen dat ze “hun plek” kunnen innemen en zich op dat moment dus hoger in rang opstellen. Ze doen het trouwens ook bij andere dieren als ze daar de behoefte toe voelen en dus ook bij mensen.

Paarden onderling

hengsten plek innemenPaarden zullen onderling aan elkaar duidelijk maken wie plaats moet maken voor wie. Wie plaats maakt en wie plaats inneemt hangt af van de context. Ook de manier waarop het gebeurt verschilt.  Het kan heel rustig en subtiel gebeuren, waarbij geen van de 2 paarden spanning opbouwt.  Maar het kan er ook heel heftig aan toegaan, met veel dreigementen en misschien zelfs een beet of een trap.

Als mens is het belangrijk dat jij ook de plaats van je paard kan innemen op een rustige manier.  Hierbij is het dus zeker niet de bedoeling dat je op het paard “jaagt” en het opdrijft, het gaat enkel en alleen om wat de oefening letterlijk zegt: het plekje van het paard innemen.

Elk paard is een individu

Elk paard is natuurlijk anders en heeft zijn eigen karakter, temperament en verleden.  En elk moment is bovendien een uniek moment.  Net zoals bij alle andere connectie-oefeningen zal je je dan ook tijdens deze oefening moeten aanpassen aan jouw paard en de situatie van het moment.

Bij sommige paarden pak je deze oefening heel subtiel aan met heel weinig drijvende hulpen.  Je wacht en geeft hen veel tijd om na te denken en te beslissen wat ze hiermee kunnen doen.

Bij andere paarden is het net belangrijk dat je kort en krachtig bent.

Sommige paarden zal je naderhand onmiddellijk uitnodigen tot contact, anderen houd je lang genoeg op afstand.

Er zijn paarden waarbij je vraagt dat ze in draf vertrekken, bij anderen wil je dat net voorkomen.

Soms is het nodig om dit in de weide te doen, zodat het paard kan grazen en minder met jou bezig is, bij andere paarden wil je net dat hun aandacht meer op jou gericht is.

En zo zijn er nog zaken in deze oefening die je bij het ene paard zo zal doen en bij ander paard anders.

Weet wat je doet!

Connectie-oefening Jouw Plaats is Mijn Plaats is in wezen dan wel een heel eenvoudige oefening, maar toch is het heel belangrijk dat je weet wat je precies aan het doen bent en waarom je het zus of zo aanpakt bij het betreffende paard.

Daarom geef ik de raad om je te laten begeleiden als je met de connectie-oefeningen start, want ook bij de andere oefeningen is de aanpak vooral afhankelijk van het karakter, temperament en achtergrond van het paard waarmee je werkt!

Zo kan het zijn dat als je Jouw Plaats is Mijn Plaats steeds weer opnieuw verkeerd toepast, je paard minder graag bij je zal zijn/komen. Het kan ook angstig of defensief worden waardoor het gevaarlijk wordt.  Dat moet natuurlijk voorkomen worden!

jouw plaats is mijn plaats ulysse

Net zoals bij alle andere connectie-oefeningen is het doel ook van deze oefening dat je de band met je paard versterkt, de connectie dieper maakt en de communicatie helder.  Het klinkt raar dat de band sterker wordt door de plaats van je paard in te nemen, maar dat is niet zo vreemd.  Veel paarden zijn zoekende wat betreft de rangorde verhoudingen met mensen. Deze oefening kan daar duidelijkheid in scheppen. En tegelijkertijd houden ze van iemand die rustig en vriendelijk is. Dit komt allemaal in deze oefening naar voor als je het correct doet.

Positieve veranderingen

Het is een oefening die onontbeerlijk is als je veilig met een paard wil werken en als je wil dat je paard licht op jouw drijvende hulpen gaat reageren. Bij sommige paarden doe je ze slechts een paar keer, bij andere paarden zal je het meer moeten doen om hetzelfde resultaat te behalen.  Als je het goed aanpakt, zal je paard licht op jouw drijvende hulpen reageren, respect hebben voor jouw persoonlijke en intieme ruimte, stoppen met opdringerig gedrag en zich meer gaan focussen op jou.  Paarden kunnen rustiger worden, aandachtiger, voorzichtiger, alerter, opener, speelser, ….  Welke positieve veranderingen ze doormaken door het doen van deze oefening is wederom afhankelijk van hun eigen karakter en hoe jij je opstelt.

Van werken in vrijheid naar dressuur

Alhoewel we deze oefening in vrijheid doen, heeft deze oefening zelfs invloed op de dressuurmatige training. Alles wat je nl in vrijheid tegenkomt van “uitdaging”, zal altijd terugkomen in het latere werk. Zo zal een paard dat in vrijheid tegen je drijvende hulpen ingaat, ook tegen drijvende hulpen tijdens het longeren ingaan, en ja, zelfs tijdens het rijden!  En dat geldt dus ook omgekeerd: een paard dat licht op jouw drijvende hulpen reageert in vrijheid zal dit ook beter doen tijdens grondwerk, longeren en zelfs rijden.

Het Vrije Werk is dus meer dan een connectie opbouwen en een heldere communicatie tot stand brengen. Het helpt je ook in elk ander onderdeel van de training van je paard: grondwerk, gymnastiserend grondwerk en rijden. Het Vrije Werk is de onontbeerlijke basis!

je leert er alles over in het In Connectie met je Paard Programma
http://hfa.horsefulness.be/in-connectie-met-je-paard-programma/

Laat een reactie achter via Facebook

Comment Section

1 reactie op “Jouw Plaats is Mijn Plaats: weet wat je doet!


Door Sofie op 31 mei 2015

Hallo Karine,

Als ik deze oefening doe met mijn pony dan gaat hij nooit zomaar weg. Zelfs als ik zwaai met mijn armen of een touw blijft hij staan. Ik moet hem echt al een duw tegen zijn achterste geven en dan gaat hij wel weg maar ook maar een paar passen. Ben ik te soft? Hij heeft nooit een echte leider gehad en bij de vorige mensen beet hij soms, dat heeft hij nog nooit bij mij gedaan. Al de vorige oefeningen lukten goed en hij komt al spontaan naar mij en ik kan hem uitnodigen om mee te lopen. Alleen persoonlijke ruimte is een probleem.

Alvast bedankt

Plaats een reactie


*