Laterale asymmetrie van het paard

Een eerste belangrijke natuurlijke asymmetrie van het paard is de laterale asymmetrie. Het paard buigt dan doorheen zijn lichaam beter in naar rechts of naar links.

linksgebogen hol en bolOp de tekening zie je een paard dat makkelijker naar links inbuigt. Dit noemt men een “linksgebogen paard”. De korte en meer stijve spieren zitten aan de linkerkant van zijn lichaam. Dit is de “holle” kant. De lange en meer soepele spieren zitten aan de rechterkant van zijn lichaam. Dit is de “bolle” kant.

Symptomen van laterale asymmetrie

Een paard dat nog niet voldoende gegymnastiseerd werd, zal bepaalde symptomen laten zien. Laten we het voorbeeld nemen van een linksgebogen paard ( zoals op de tekening). Hieronder vind je enkele van de symptomen die je kan herkennen, zowel tijdens het werk aan de hand en het longeren als tijdens het rijden:

op de schouder vallen– dit paard zal op een volte naar links beter kunnen inbuigen dan op een volte naar rechts. Linksom rijden gaat in het algemeen dus gemakkelijker en met meer ontspanning.

– linksom loopt dit paard wel sneller OVER de schouder en het wil zijn volte vergroten.

– rechtsom valt dit paard sneller OP de schouder (zie foto) en het wil zijn volte verkleinen.

– in je rechterhand voel je meer tegendruk, meer gewicht dan in je linkerhand. Het is alsof het paard geen contact wil nemen met je linkerhand en teveel contact neemt op je rechterhand.

linksom plakt het paard aan de wand, het kan moeilijk zijn om van de wand af te komen.

– het zadel kan naar rechts zakken (naar de bolle kant) en jij hebt dan het gevoel dat je scheef zit. Het lijkt dan ook alsof je linkerbeugel korter is dan je rechterbeugel.

buigingswisselingen van rechts naar links gaan gemakkelijker dan buigingswisselingen van links naar rechts

– het paard kan linksom travermatig gaan bewegen

– het paard kan op een volte rechtsom gaan uitzwaaien

– het paard kan niet netjes achteruit stappen, het zal naar links stappen in het achterwaarts gaan

– …

Voor een rechtsgebogen paard geldt het omgekeerde.

Niet alle symptomen zullen even duidelijk zijn uiteraard, het ene paard is heel zichtbaar en voelbaar lateraal asymmetrisch, een ander paard toont dit minder duidelijk.

Een vaststaand feit is wel, dat je in alle gevallen hieraan zal moeten werken, want een paard trainen zonder hier iets aan te doen, zal als gevolg hebben dat het paard steeds asymmetrischer wordt omdat het paard de neiging heeft om de korte spieren nog meer aan te trekken wanneer het onnatuurlijk belast wordt. Dus zo worden die reeds kortere en stijvere spieren, nog korter en stijver en de lange en soepele spieren nog langer en soepeler en zo vererger je de laterale asymmetrie

Gymnastiserend Grondwerk als oplossing.

Laterale asymmetrie (en natuurlijke asymmetrie in het algemeen) is een spierprobleem, dus door de korte spieren eerst en vooral te laten ontspannen en van daaruit te gaan stretchen kunnen we ervoor zorgen dat er lateraal meer balans komt. Ontspanning is dus een eerste vereiste indien je dit goed wil aanpakken! Als een paard moeilijk ontspant, dan kan het helpen om eerst de voorkeursbuiging van het paard te gaan volgen.

Door het paard te gymnastiseren en recht te richten via buigingsoefeningen aan de hand, aan de longe en onder het zadel, zullen deze symptomen opgelost worden en verdwijnen. Ook zijgangen zullen het paard lateraal steeds beter in balans brengen.

Voor het ene paard is de volgorde en aanpak van oefeningen anders dan voor het andere paard, want elk paard is nu eenmaal een individu met zijn eigen unieke karakter en lichaamsbouw en zijn persoonlijke manier van bewegen.

longeren om te werken aan de laterale scheefheidOp de foto hiernaast zie je hetzelfde paard als hierboven. Zij viel in het begin enorm op de schouder bij een volte rechtsom, nu loopt zij ontspannen en in een correcte lengtebuiging. Dit als gevolg van het werken aan haar laterale asymmetrie. Zij is nu dus lateraal meer in balans en kan evengoed naar links als naar rechts inbuigen.

Herken jij bovenstaande symptomen bij je eigen paard? Is je paard links- of rechtsgebogen van nature?

Sarah
Door

Sarah

op 02 Jan 2013

Speelt het ook geen rol als de ruiter links - of rechtshandig is? Ik ben rechtshandig en als ik hulpen moet uitvoeren met mijn linkerhand gebeuren deze niet zo soepel/vlot in vergelijking met mijn rechterhand. Longeren op de rechterzijde vind ik vb makkelijker dan op de linkerhand. Veel oefenen dus met mijn linkerhand?

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 02 Jan 2013

De scheefheid van de ruiter speelt inderdaad ook een rol. Bij sommige mensen al wat meer dan bij andere. Een rechtshandige ruiter zal met zijn rechterhand een betere coördinatie hebben dan met zijn linkerhand maar vaak is hij ook minder zacht met die hand. Dan neemt hij vaak zelf meer druk op de rechterteugel. Het is heel goed als je jezelf daar van bewust bent. Oefeningen doen om jezelf meer in balans te krijgen zijn dus zeer goed. Zo is yoga een zeer goede manier om meer lichaamsbewustzijn te krijgen en zodoende je lichaam meer in balans te leren bewegen. Goede oefeningen om je linkerhand een betere coördinatie en fijnere motoriek aan te leren is bv je tanden poetsen met je linkerhand, links schrijven,... Toch zal je ook nog aan de scheefheid van je paard moeten werken, daar kan je niet van onderuit!

Nathalie
Door

Nathalie

op 06 Jan 2013

Beste Karine, Vroeger dacht ik dat mijn paard naar links gebogen was. Tijdens het rijden merkte ik dat hij liep naar de symptomen die u hierboven beschrijft. Door ziekte is mijn paard tijdens de afgelopen zomermaanden sterk vermagerd. De oorzaak is uiteindelijk gevonden en de problemen zijn nu helemaal opgelost. Door de vermagering is ook de bespiering van mijn paard sterk achteruit gegaan. Om mijn paard terug naar het vroegere niveau te brengen begon ik met longeren. Ik merkte dat mijn paard aan de longe en in vrijheid zich heel gemakkelijk ontspant op de rechterhand, terwijl hij links stijf is, minder gemakkelijk voorwaarts-neerwaarts loopt en niet zo gemakkelijk buigt. Ik heb hem ook eens terug gereden en voelde dat hij op de linkerhand niet wou inbuigen, van de kant weg wou gaan, terwijl dit op de rechterhand geen probleem is. Als hij op de weide een bocht neemt, neemt hij deze altijd met buiging naar rechts. Als hij graast dan is zijn linkvoorbeen naar voren geplaatst, terwijl het rechtvoorbeen (en rechterachterbeen) meer onder de masse geplaatst worden. Voorlopig houd ik zijn training nog bij het grondwerk. Hebt u tips om mijn paard rechter te maken? Alvast bedankt voor uw antwoord!

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 07 Jan 2013

Hallo Nathalie, de beste tip die ik jou kan geven is aan de slag gaan met het Gymnastiserend Grondwerk. Dus dat je eerst voorbereidende oefeningen doet en daarna werk aan de hand & longeren om het paard eerst zonder ruiter recht te richten. Dan kan je gaan rijden. Het is goed om werk aan de hand te doen zonder te rijden tot het paard goed voorwaarts-neerwaarts kan bewegen op beide kanten in stap en draf in een correcte lengtebuiging. Daarna kan je al wat beginnen rijden terwijl je de schouderbinnenwaarts aanleert aan de hand enz... Je kan dit leren via privélessen, workshops (die komen vanaf dit jaar op de agenda) of via online coaching (horsefulness academy).

carina jansen
Door

carina jansen

op 29 Dec 2013

wij hebben een E pony die duidelijk links gebogen is,toen we hem kochten liep hij aan de longe zowel links als rechtsom naar buiten te kijken,let wel heel erg naar buiten te kijken.het is een gevoelige pony,het heeft een hele poos geduurd voordat we aan de longe hem met een longeerzweep konden benaderen. nu is hij onder het zadel zover dat hij aardig in balans loopt, al blijft hij naar links makkelijker buigen als naar rechts.hij is nagekeken door een veearts, chiropractor, en lichamelijk heeft hij niet echt klachten,was super soepel in zijn lijf. het is een balans kwestie.we zijn al heel erg vooruit gegaan,het grappige is dat veel dingen die ik lees over een linksgebogen paard kloppen,maar dat ze zeggen dat hij in de rechterhand sterk zou zijn dat klopt niet,als hij sterk wordt is het links.onder het zadel kan mijn dochter daar prima op in werken en loopt hij steeds beter in balans. sinds deze zomer loopt hij voor de wagen,dat vind hij best spannend en komt het probleem rechtsom terug,hij vald letterlijk op zijn binnenschouder en is in de buiten hand (links) sterk.linksom af en toe en loopt over de buitenschouder weg. op het moment dat we hem op de schouder begeleiden en die als het ware naar buiten drukken wordt het steeds beter.ik heb met mennen natuurlijk geen been en is dus de inwerking wel anders.aan de dubbele longe zien we ook dat als we de schouder naar buiten drijven hij meer lengte buiging krijgt en zijn evenwicht gaat verdelen. zijn er eventueel nog meer oefeningen die ik zou kunnen doen met hem?

Karine
Door

Karine

op 23 Jan 2014

ja, tuurlijk. Bij menpaarden is mijn ervaring dat vooral het werken in contrastelling en -buiging al rijdend heel veel verbetering brengt bij het mennen zelf. Dus ik zou je wel aanraden om daar mee aan de slag te gaan tot zijn balans onder het zadel heel goed is, daarna doe je hetzelfde al mennend in het enkelspan. Maar ook alle oefeningen aan de hand zullen verbetering brengen. Hoe meer je gymnastiseert, hoe beter!

Reactie plaatsen