Leiden of geleid worden?

Leiden is een belangrijke oefening in Horsefulness Training.  Wie zijn paard niet goed kan leiden, zal ook bij het andere werk met zijn paard in de problemen komen. Daarom is het na het Vrije Werk de belangrijkste basis grondwerkoefening. 

Enkele punten die van belang zijn bij het leiden van je paard

  • Er moet respect zijn voor de persoonlijke ruimte.

Het paard voor jouw ruimte, maar ook jij voor de persoonlijke ruimte van het paard.  Bij dat laatste gaat het wel eens goed mis…  Jij bent je steeds bewust van je eigen “bubbel” maar ook van de “bubbel” van je paard.

  • Het allerbelangrijkste is jouw intentie.

Wat denk je en hoe denk je, welk gevoel heb je ten opzichte van je paard?  Een positieve intentie is heel belangrijk.  Jij zou ook liever meegaan met iemand die positief over je denkt en begrijpend is dan met iemand die constant zit te mopperen over jou en oordelen velt.

  • Je hebt een duidelijk idee van waar je heen wilt.

Als het paard merkt dat zelfzeker bent in waar je naartoe wil, dan overtuig je hem om je te volgen.  Het kan helpen om je te visualiseren waar je route loopt die je zal gaan en die route dan ook te volgen.

  • Je toont begrip als je paard om de 1 of andere reden beslist om niet te volgen.

Veel mensen gaan er dan vanuit dat het paard dominant gedrag stelt. Dit is niet altijd het geval (meestal niet zelfs).  Probeer op een vriendelijk assertieve manier het paard te overtuigen om te volgen, ipv zelf “dominanter dan het paard” te willen zijn.  Ook hier maken mensen vaak een fout.  Paarden volgen niet degenen die dominant zijn, maar diegenen die ze vertrouwen.  Probeer dus diegene te zijn dat je paard WIL volgen ipv diegene die het MOET volgen.

De verschillende leidposities

leiden-vanuit-1ste-positieIn eerste instantie gaan we leiden vanuit de leidpositie, waar we dus voor het paard uit lopen en het paard ons volgt. Op die manier kunnen we tonen aan het paard dat we onze persoonlijke ruimte afbakenen. Als deze basisleidoefening goed gaat, gaan we het paard ook leiden vanuit de partnerpositie en drijfpositie. In Het Vrije Werk heb je dit al gedaan, maar dan los, dus het Vrije Werk is de ideale voorbereiding hiervan.

paard leiden aan de halsringAls je jouw paard perfect kan leiden met een halster en een touw, en het vertrouwen is 100%, dan ben je klaar om je paard enkel met een touwtje rond de hals te gaan leiden.

 

 

 

.

Samengevat

Als je jouw paard gaat leiden:

  • Dan moet het paard jouw ruimte respecteren, maar moet je zelf ook de ruimte van het paard respecteren.
  • Is jouw intentie 1 van de meest belangrijke punten.
  • Moet je zelf een duidelijk plan hebben over waar je heen wil.
  • Stel jezelf dan niet op als een dominant figuur, maar wees diegene die je paard WIL volgen i.p.v. diegene die het MOET volgen.

Als je rekening houdt met al deze punten, dan ben je al goed op weg om je paard op een aangename en veilige manier te leiden.

Reactie plaatsen