Lila speelt de

Wanneer we denken aan spelende paarden zien we heel vaak het beeld voor ons van jonge dartelende paarden die achter elkaar aanrennen in de weide, bokkensprongen maken en dominantie spelletjes spelen.

Dat klopt natuurlijk, jonge paarden spelen meer en vaak ook wilder dan oudere paarden.  Hun spel is goed voor hun fysieke, emotionele en mentale gezondheid.  Het helpt hun in hun ontwikkeling.

Maar ook oudere paarden kunnen nog genieten van spelen, de één al wat meer dan de andere.  Mijn paarden zijn op dit moment allemaal al tegen de 20 jaar of ouder en nog steeds zie ik ze soms al spelend door de wei galopperen.

Paarden kunnen ook intens genieten van het spelen met hun mens.  Soms initiëren ze zelf dat spel, maar jij kan je paard ook zelf uitnodigen om te spelen.

Het spelen met paarden wordt soms nog gezien als iets minderwaardigs, onnodig en soms zelfs gevaarlijk.  Het hoort bij het circus, hoorde ik ooit iemand zeggen.  Daarmee bedoelend dat het grappig is om naar te kijken, maar niet nuttig.

Het paard dressuurmatig trainen zou dan wél waardevol en nuttig zijn.

Ik ben van een andere mening.

Ik vind dat spelen met je paard niet alleen heel leuk is, maar ook heel waardevol is. Het zorgt namelijk niet alleen voor vreugdevolle momenten en plezier in het leven, maar het versterkt ook de band met je paard, het werkt stressverlagend en het is supergoed voor de fysieke, emotionele en mentale gezondheid van je paard.

Mijn pony Lila is 20 jaar maar nog altijd in voor een spelletje op zijn tijd. Deze week speelde ik de “Chase Game” met haar in vrijheid. Ze moest er wat inkomen in het begin, maar naar het einde toe ging ze helemaal uit haar dak  : -)

Ik heb er een filmpje van gemaakt:

Wil je ook spelen met je paard maar weet je niet hoe je dat kan doen of hoe je het veilig kan houden? Dat kan je leren via het  “In Connectie met je Paard Programma”.

Reactie plaatsen