Longeren: de meest voorkomende fouten

Longeren is een onderdeel van Gymnastiserend Grondwerk en dus een schitterende manier om jouw paard te gymnastiseren. Maar pas op: longeren kan alleen maar gezond zijn voor het paard als het op een verantwoorde en correcte manier gebeurt. Helaas gebeuren er vaak fouten bij het longeren. Daarom heb ik voor jou de 7 meest voorkomende fouten opgesomd die gebeuren in de praktijk, zodat jij er voor kan zorgen dat jij ze alvast niet (meer) maakt!

Longeer fout # 1: longeren met een bit

inwerking kaptoom versus bitDit is een fout die heel vaak gemaakt wordt tijdens het longeren. Door met een bit te longeren wordt de onderkaak van het paard naar binnen verplaatst wanneer de longeur een ophouding geeft met de longe.

Voor een correcte stelling en dus ook buiging moet de bovenkaak echter naar binnen geplaatst worden en dat kan alleen als de onderkaak naar buiten geplaatst wordt.

Het werken met een bit zorgt er dus voor dat een paard moeilijker een correcte stelling kan aannemen en dus ook moeilijker een correcte lengtebuiging. Train dus best met een goed passend kaptoom, omdat je daarmee inwerkt op de bovenkaak van het paard en bij een ophouding de bovenkaak naar binnen vraagt, en niet de onderkaak.

Longeer fout # 2: hulpteugels gebruiken

Hulpteugels plaatsen het hoofd en de hals van het paard in een bepaalde houding die het paard uit zichzelf nog niet zou aannemen.  Wat de voorstanders ook beweren: je zou geen hulpteugel gebruiken als je paard goed loopt. De hulpteugel zet het paard vast in een houding  en dat gaat altijd gepaard met spanning en dus een verkeerde manier van bewegen.

longeren zonder dwangmiddelenDaarom gaan we de longe ook nooit door een singelring steken (dit is van het hoofd naar de singelring en van de singelring naar de hand).   De longeur kan dan geen gerichte ophoudingen geven, omdat de longeurhand niet rechtstreeks met het paardenhoofd is verbonden.

Denk maar een een ophouding omhoog, omlaag, naar voor of naar achter. Het paard kan dus niet correct geholpen worden.

Wanneer je hulpteugels gebruikt of de longe door de singelring steekt, dan kan je niet goed inspelen op de natuurlijke scheefheid van het paard omdat je het paard “vastzet”.   Je hebt geen invloed meer op het zwaartepunt van het paard en je zal het paard dus niet goed kunnen helpen omdat je de hoofd-hals houding niet kan “gebruiken” om het paard te helpen zijn balans te vinden.

Deze manier van longeren heeft dus helemaal niets te maken met een logische, opbouwende training, waarbij je het paard stelselmatig gymnastiseert op een stap voor stap manier, op het tempo van het paard.

Je bent perfect in staat om een goedlopend paard te krijgen zonder dat je ooit deze middelen moet gebruiken!

vertrouwen paardLongeer fout # 3: de basis is niet goed

Heel vaak worden paarden gelongeerd zonder dat de basis al goed zit. Deze paarden kunnen moeilijk ontspannen en daarom leren ze ook minder snel en goed, of ze leren de verkeerde dingen.

Een goede basis dat is ten eerste veel vertrouwen tussen paard en longeur. Een goede band bouw je op via Het Vrije Werk.

Als het vertrouwen goed zit, en de band is sterk, dan ga je over naar het basisgrondwerk zodat het paard oa de hulpmiddelen leert kennen en vertrouwen en leert om vlot te wijken voor druk. Je oefent ook het gewone cirkelwerk wat de voorloper is van het dressuurmatig longeren.

Wie de tijd neemt om een goede basis te leggen, zal meer plezier hebben tijdens het longeren omdat het paard al jouw hulpen goed zal snappen en vertrouwen zal hebben in jouw hulpen. Een goed begin is het halve werk!

Longeer fout # 4: verkeerde lichaamstaal van de longeur

Doordat de longeur verkeerde lichaamstaal gebruikt, raakt het paard verward. Sommige paarden worden angstig, anderen worden boos, nog anderen blokkeren of gaan rennen.

Wat heel vaak gebeurt is dat het paard niet op de volte “wil” vertrekken. Deze paarden worden soms als “dominant” of “koppig” bestempelt. In werkelijkheid is een verkeerde communicatie / lichaamstaal vaak de oorzaak (het kan echter ook te maken hebben met een ontwikkelde aversie voor longeren door andere redenen, zoals de andere veelvoorkomende fouten die ik in dit artikel beschrijf).

Paarden lezen de lichaamstaal van de longeur constant en wanneer die verkeerd/verwarrend is, dan zullen er problemen ontstaan tijdens het longeren.

problemen tijdens het longeren

Wat ook vaak gebeurt is dat paarden “afgeleerd” worden om op lichaamstaal te reageren doordat de longeur zich niet bewust is van zijn eigen lichaamstaal. Bijvoorbeeld: de longeur wil dat het paard blijft draven, maar gebruikt onbewust vertragende lichaamstaal (longeur kijkt bv naar beneden of zakt iets in elkaar). Door die passievere lichaamtaal komt het paard op stap. Dat wil de longeur echter niet en hij drijft het paard energiek voorwaarts met zijn zweep.

Op die manier leert het paard de lichaamstaal van de longeur te negeren en enkel te luisteren naar het trekken aan de longe (om te stoppen) en het drijven- tikken met de zweep (om te versnellen).

Het paard leert op deze manier rondjes te lopen zoals een robot. Maar om goed dressuurmatig te kunnen longeren is het nodig dat het paard zijn natuurlijke gevoeligheid behoudt en zich open blijft stellen naar de trainer. Ook de trainer moet zich openstellen naar het paard.

Longeer fout # 5: te weinig of geen kennis van biomechanica

Het doel van longeren is je paard te gymnastiseren. Gymnastiseren betekent dat je je paard soepeler maakt, maar ook sterker. Je leert het paard

  • in balans op een cirkel te bewegen.
  • evengoed naar links als naar rechts in te buigen.
  • in een voorwaarts-neerwaartse houding te komen zodat het in een 50/50 houding kan bewegen (het achterbeen swingt even ver naar voor als het naar achter afzet).
  • je werkt aan de spierontwikkeling.
  • Kortom: Je leert je paard zijn lichaam optimaal te gebruiken, zodat het de ruiter beter kan dragen (ook menpaarden hebben baat bij correct longeren!).

Longeren zou een doordachte en logische stap voor stap training moeten zijn om je paard te gymnastiseren en recht te richten. Helaas zie je heel vaak mensen hun paard longeren zonder dat zij weten wat ze precies aan het doen zijn. Het paard loopt (extreem) op of over de schouder, beweegt met een holle bovenlijn, stuwt teveel met de achterhand, loopt te zwaar op de voorhand, zwaait uit, gaat te snel, …

Om correct te kunnen longeren moet je (basis)kennis hebben over de natuurlijke asymmetrie en onbalans in het paardenlichaam. Je moet weten of je met een links- of rechtsgebogen paard te maken hebt en ook welk achterbeen van het paard zwakker/sterker is. Als je dat herkent, dan pas kan je je paard correct trainen.

stelling-buiging-longeren-paard

Een longeur zonder kennis over anatomie en biomechanica van het paard doet meer kwaad dan goed. Dan is longeren heel nadelig voor een paard omdat er veel kans is dat er door de centrifugale krachten en de schaarkrachten heel veel druk op de spieren en pezen van het paard komt te staan en daardoor ook op het skelet! Dit is enorm belastend voor het paardenlichaam en kan hele nare (en soms onomkeerbare) gevolgen hebben!

Longeer fout # 6 : stoppen op het verkeerde moment

Veel longeurs maken de fout om niet op het juiste moment te stoppen. Ze gaan ofwel te lang door of ze stoppen te vroeg. Door te lang door te werken ga je over de grens van het paard heen. De spieren worden moe en het paard onthoudt dus dat longeren vermoeiend is. Het zal steeds minder gemotiveerd zijn om mee te werken en de kwaliteit van de bewegingen kan achteruit gaan.

Maar ook door te kort te longeren kan het gebeuren dat het paard nog niet de ontspanning bereikt heeft die het nodig heeft om correct te gaan bewegen. De endorfine-flow die vrijkomt bij de voorwaarts-neerwaartse houding is dan nog niet op gang gekomen en het paard mist dus die “feel good” hormonen die ervoor zorgen dat longeren ontspannend en aangenaam is.

Een goede longeur observeert het paard heel goed en merkt op wanneer het beste moment is om te stoppen. Dat is niet te vroeg, zodat het paard de tijd krijgt om in die endorfine-flow te komen, maar zeker ook niet te laat zodat het paard niet moe wordt.

Longeer fout # 7: de longeur verlaat zijn eigen cirkel.

eigen cirkel verlaten tijdens longerenBij het longeren loopt de longeur mee in een cirkel. Het is hierbij belangrijk dat de hij goed weet waar hij zijn eigen cirkel neerlegt. Onbewust laten veel longeurs zich echter “meenemen” of “wegduwen” door het paard. Dan gaan ze onbewust een grotere cirkel gaan stappen (als het paard over de schouder loopt) of zelfs een kleinere cirkel (als het paard op de schouder valt).

Door dit te doen voel je minder goed of je paard nu wel of niet in balans loopt. Het is dus nodig, wil je je paard correct gymnastiseren en rechtrichten dat je op je eigen cirkel blijft, of die nu groot of klein is en dat je die enkel vergroot of verkleint als je dat zelf wil omdat je het paard op een grotere of kleinere cirkel wil laten lopen.

Besluit

Voorkom deze 7 veel voorkomende fouten door

gymnastiserend grondwerk1. Eerst aan de relatie met je paard te werken via Het Vrije Werk
2. Dan je paard goed voor te bereiden via het Grondwerk
3. Te leren hoe je je lichaamstaal juist kan gebruiken en op je “eigen cirkel” te blijven
4. Je te verdiepen in anatomie, biomechanica en natuurlijke asymmetrie van het paard
5. Een goed passend kaptoom aan te schaffen in plaats van met een bit te longeren en geen hulpteugels te gebruiken!
6. Een stap voor stap training te volgen en elke keer te stoppen op het juiste moment.
7. Hulp in te roepen als je geen ervaring hebt met longeren en nog veel moet leren!

Op die manier zal het longeren een positieve ervaring zijn voor jou en je paard! Je paard zal op een correcte en verantwoorde manier gelongeerd kunnen worden, waardoor het soepeler en sterker wordt, in balans leert te bewegen op de volte en perfect voorbereid wordt op het dragen van een ruiter!

Template not found..

Of klik hier om meer te weten

Richard Wagenaar
Door

Richard Wagenaar

op 27 Jan 2014

De meest gemaakte fout bij longeren staat er helaas niet bij. Misschien zelfs wel de twee meest voorkomende fouten. De eerste is het wegsturen door met de zweep energie naar de achterhand te sturen. Het paard denkt dan dat de achterhand wegmoet en zal zijn achterhand wegdraaien. Als je een paard wegstuurt dient die energie naar de schouder te gaan. De tweede, en mijns inziens de belangrijkste is dat onze navel naar een plek voor het paard of erger, naar het hoofd gericht is. Het hoofd zal dan naar buiten gaan, of het paard wil niet meer lopen. Vaak zie je het hoofd zover omhoog gaan, dat als gevolg van adrenaline het paard alleen nog maar omhoog kan en dan ervandoor gaat. Ik heb een merrie die geen enkele fout accepteert. Longeren was een ramp. Pas na lessen bij Chris Irwin en een van zijn trainers leerde ik op de juiste manier longeren. Bij longeren moet onze navel naar de schouder wijzen, in het begin niet eenvoudig. Mocht mijn navel toch eens voor het hoofd komen, stond ze acuut stil. Ook hoe je met je voeten overstapt of hoe je je zweep vasthoud kan verkeerde input geven. Wat wil je ook met paarden die met zulke subtiele bewegingen communiceren. Longeren is een kunst! Ik wil je nog wel even een compliment geven over jouw mening over longeren met een bit en het gebruik van hulpteugels, een mening die ik hartgrondig deel.

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 28 Jan 2014

Hallo richard, bedankt voor jouw reactie! De fouten die jij beschrijft horen voor mij bij de "lichaamstaalfouten". Daaronder vallen inderdaad de fouten die jij beschrijft, maar nog véél meer... Ik ben echter niet akkoord met de methode van Chris Irwin op vlak van het vastzetten van het paard door de longe door de singelring te laten lopen. Maar verder heb je volledig gelijk: longeren is een kunst!

Karin
Door

Karin

op 28 Jan 2014

Super leerzaam!!! Ik zie vaak mensen longeren dat ik denk....... Dit heeft niets met longeren te maken!!! Als ik er dan iets van zeg zijn ze nog beledigd ook!!! Die zijn gewoon hun paard aan het slingeren.... Overal tegenaan enz. Erg storend!!! Ik heb deze site gedeeld op fb. Super bedankt. Gr, Karin

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 28 Jan 2014

Hallo Karin, bedankt voor het delen! Op die manier helpen we veel paarden en brengen we meer bewustzijn onder de mensen! Groet, Karine

stan miller
Door

stan miller

op 17 Aug 2014

Dat zijn dan geen echt paardenmensen, die zijn meer met zichzelf bezig als met het welzijn van hun paard. Wil je iets leren dan zul je ook tegen "kritiek" of tewel advies moet kunnen en dat proberen.

herman
Door

herman

op 28 Jan 2014

Is dat wel zo wat je allemaal schrijft?Je beoordeeld en veroordeeld.!!Beetje passie preken...dat wel.

Hilde Van Hulle
Door

Hilde Van Hulle

op 29 Jan 2014

Haha, zo grappig die reacties, toch wel heel wat mensen die zich aangevallen voelen en in de verdediging gaan. Ik deel je mening Karin!

syl
Door

syl

op 31 Jan 2014

Ik lees hier veel reacties dat mensen het anders doen "omdat ze geleerd hebben van mensen die het al jaren zo doen". Zo was ik ook. Maar die mensen doen het ook vaak omdat anderen het al jaren zo doen. Mijn ervaring is dan als je vraagt "waarom" dat ze het nooit konden onderbouwen. Waarom "moet" je altijd links opstappen? Nu vind ik dat je het beter kunt afwisselen om allerlei redenen, kan er geeneen opnoemen voor alleen links opstappen. Gewoon alle info tot je nemen en dan zelf bewust kiezen! Niet star doen omdat iedereen het zo doet. weeg voors en tegens af, per paard, per situatie!

wilfried
Door

wilfried

op 12 Feb 2014

Links op en afstijgen beste Syl, is volgens mij een overblijfsel uit de militaire disciplines die werden ingehamerd ten tijde de soldaten van het engelse leger te lui waren om zelf te stappen. Omdat ze de hele wereld wilden veroveren hadden ze iets nodig om zich sneller te verplaatsen; dus het paard. Vermits de engelsen destijds ruziemakers waren hadden die ook wapens mee te nemen zoals een buks en een sabel(die in de militaire rijschool nog steeds deel uitmaakt van de outfit). Vermits die links werd gedragen aan de gordel om met rechts uit zijn schede te kunnen trekken om koppen te snellen werd er linkshandig gestuurd. Ook op en afgestapt vermits die sabels anders in de weg hingen. Als je rondom je kijkt zal je nog veel terugvinden wat uit de protocol van die tijd stamt. Althans is dit mijn persoonlijke mening.

Bernice
Door

Bernice

op 12 Feb 2014

hoi Karin, Goed informatief stuk over longeren! ik doe het ook met kaptoom en meestal enkele longeerlijn, maar als ik met dubbele lijn longeer gebruik ik de singel en doe de lijnen door de ringen om t voorkomen dat ze er in kan stappen en dit dan wel met hoofdstel en bit. dit kan ik denk ik niet anders oplossen? of heb je nog tips voor me? Bit zit overigens met riempjes aan de neusriem zodat t bit niet door de mond getrokken kan worden en een deel van de druk op de neus komt.

Terèse
Door

Terèse

op 27 May 2014

Hallo karin,Heb je net leren kennen via FB, en heb gelijk je E-book gedownload. Ik wil mijn compliment maken aan jou, omdat je zo goed bezig bent naturalhorsemanship van alle kanten toe te lichten, en dat je er zoveel werk van maakt. Er zitten hele bruikbare tips bij, en vele tips pas ik ik al toe bij diverse paarden, vooral wandelen en lekker laten grazen waar ze behoefte aan hebben. Ik heb even een vraag aan jou, zou jij eens willen kijken op de site van Mieke Verdonk, www.concord-vip.com zij heeft n.l een leidlijn en een loungesysteem ontworpen, waarbij het paard op een natuurlijke wijze zijn hals naar beneden brengt, de onderlijn wordt hierbij aangespannen en de bovenlijn ontspant. Het gaat niet dmv druk! er is tijdens de test een 0 drukmeting geconstateerd. Ik ben heel benieuwd wat jij hiervan vindt , en graag je reaktie hierover. Ik ben zelf sportmasseur voor paarden www.huesco.nl, misschien ook leuk even een kijkje te nemen :-) heb ook het allerbeste voor met onze "" paarden""

Karine
Door

Karine

op 24 Aug 2014

Hallo Terese, sorry voor dit zeer late antwoord! Ik zie nu pas dat jij een reactie geplaatst hebt. Ik heb een kijkje genomen op de site van de concord. Ik zie op de video dat de paarden tijdens het longeren achter de loodlijn lopen. Ze buigen ook niet correct in de lengte. Het komt in feite dus op hetzelfde neer: de paarden worden in een houding vastgezet. Daarom zou ik dit zeker niet aanraden. Jouw site daarentegen spreekt me wel aan! Ik vind het tof dat jij dravers masseert! Ik had het idee dat er in de draversport nog geen interesse was in paardenmassage maar ik had het dus verkeerd voor! Veel succes ermee!

Tanja
Door

Tanja

op 22 Jun 2014

Hallo,Ik begin net met mijn 3-jarige hengst met (vrij) longeren. Ik ben van mening dat ieder paard anders is en ieder paard dus anders reageert op zijn (be)geleider. Ik ben door een combinatie van tips en adviezen erachter gekomen hoe ik het beste met mijn paardje qua grondwerk om kon gaan en heb hiermee wederzijds respect en vertrouwen naar elkaar op kunnen bouwen. Je eigen houding en wijze van optreden is hierin in ieder geval heel belangrijk. Ik heb de "kudde"-methode (correcties/bestraffen/belonen zoals de paarden onderling in een kudde ook naar elkaar reageren) toegepast en dus ook gedrag op deze wijze beloond en bestraft. Dit heeft zeker gewerkt!Ook jouw tips en adviezen qua longeren zal ik zeker ter harte nemen. Mijn paardje en ik moeten het longeren immers samen van en met elkaar leren! Als je een goede vertrouwensband hebt, dan kun je van je paardje leren wat jouw fouten zijn en vergeeft hij het je ook. Ik vind het in ieder geval geweldig om hem vol enthousiasme, energie en inzet aan de slag te zien gaan. Na de training zijn zowel hij als ik beide moe maar voldaan.En... Geduld is goud waard!Bedankt in ieder geval voor de welkome aanvulling in "ons" leerproces.Groetjes.

G Dirks
Door

G Dirks

op 27 Feb 2016

Leuk om de verschillende fouten aan te geven, Ik mis alleen hoe men de fouten kan oplossen.

Niek
Door

Niek

op 11 Mar 2016

Wat ik heel erg mis, is dat je een longeercirkel af moet zetten. dan voorkom je nl dat een paard aan de buitenkant weg kan lopen, op deze manier hoef je nooit te "trekken" aan de longe, dus paard kan beter in balans komen/blijven, afzetten is essentieel voor goed longeren.

Karine
Door

Karine

op 25 May 2016

Ik zet een longeercirkel nooit af. Ik wil nl graag dat ik voel wanneer een paard uit balans beweegt, en dat voel je beter als er geen wand is.

anke
Door

anke

op 18 May 2016

Over een paar dingen ben ik het niet eens. En dat is 1 het bit. Bij juist longeren doet het bit niks. 2 grondwerk weet hoeveel daar al fout gaan. Basis is paard behoort gehoorzaam te zijn aan zijn geleider. Een paard dat goed wordt opgevoed zal gehoorzaam zijn en dat gebeurt in de box. Grond werk is een hype. 30 jaar geleden bestond het niet en het is nog steeds niet bewezen dat het werkt. Wat wel bewezen kan worden is dat Hoe er vroeger gewerkt werdt dat nog altijd het beste werkt.De rest van het artikel is goed gezegt. Op die punten na

Hannelore Vandereyt
Door

Hannelore Vandereyt

op 29 Jan 2017

Dag Karine, eerst en vooral een heel goed geschreven en interessant artikel, alsook veel van jouw andere artikels en e-book. Dank daarvoor! Nu heb ik enkel nog één vraag. Ik ben sinds 3 jaar mij jonge paard (heb hem vanaf 4 maanden) aan het opleren. In het begin was het vooral gewenning en dan ben ik daarna bij parelli uitgekomen wat dus ook natural horsemanship/horsefulness is. Ik ben zeer tevreden van zijn methodes (heb de boeken en dvds van on-line) en zijn methodes zijn zeer goed te vergelijken met die van jou, alleen hier en daar wat andere terminologie denk ik dan.Longeren doe ik nu ook met mijn paardje en heb sinds een halfjaartje een hoofdstel met kaptoom (rambo micklem multi bridle) ik heb hem hier een paar keer mee gelongeerd gehad maar dan met een bit aan (om hem aan het bit te laten wennen) maar wel aan een enkele longe aan het ringetje van de kaptoom. Kan dit ook kwaad? Ik vraag me dit af omdat er in dit geval geen druk komt op het bit en het bit zeer stil blijft liggen (er zijn ook nog extra clips bij om het bit stabieler in de mond te laten blijven liggen en dus minder druk op de tong veroorzaken, deze heb ik dan ook gebruikt). Alvast bedankt!

Reactie plaatsen