Mark Rashid, Margrit Coates & Sally Swift
12 januari 2015 

Mark Rashid, Margrit Coates & Sally Swift

Iedereen heeft zo zijn schrijvers/boeken die het meeste indruk hebben gemaakt en die je op de 1 of andere manier beïnvloed hebben in de manier van omgaan en trainen van paarden.  De top 3 van boeken die mij en dus ook het Horsefulnss Trainingsysteem op een positieve manier beïnvloed hebben, wil ik hier met je delen.  Deze boeken zijn ondertussen al helemaal vergeeld en ik ken ze inmiddels vanbinnen, vanbuiten en achterstevoren, maar toch sla ik ze regelmatig nog eens open.  Dan lees ik een passage of enkele blz of in het geval van de boeken van Mark Rashid: die lees ik gewoon weer helemaal van begin tot einde!

Hier zijn ze:

Nr 1 is zonder twijfel… MARK RASHID

mark rashid considering the horseToen ik jaren geleden zijn boek “Considering the horse” (inmiddels ook in het Nederlands verkrijgbaar:”Een paard is een paard”) cadeau kreeg, las ik het boek niet 1 keer, maar 4 keer na elkaar.  Die man schrijft zo zalig! Het is én ontspannende lectuur én leerzame lectuur én lectuur die je steeds weer opnieuw kan gaan lezen. Je wordt het nooit beu (ik althans niet) en je haalt er altijd weer nieuwe lessen uit.

“Considering the horse” was het eerste boek dat ik las over paarden trainen die me emotioneel erg raakte door de manier waarop Mark Rashid vertelt. Hij heeft het oa over de fouten die hij maakte en zijn eigen leerprocessen, iets wat heel herkenbaar is. Door middel van echt gebeurde verhalen leer je belangrijke lessen die je zo kan meenemen in de praktijk met je eigen paard.

Door zijn eerste boek te lezen (en ook alle andere daarna) werd mijn manier van omgaan en werken met paarden sterk beïnvloedt en kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen bij het delen van mijn overtuiging dat paarden wél kunnen meedenken, wél kunnen redeneren, wél emoties en gevoelens hebben en tonen, dat zij meer zijn dan “instinctieve” dieren.  Zijn idee over “passief leiderschap” is iets wat ook in de Horsefulness filosofie naar voren komt.  Hij schrijft daarover in zijn boek “Paarden liegen nooit”.

Nr 2: Margrit Coates

margrit coates je huisdier genezen met helende energieMargrit Coates was voor mij de aanzet om echt iets te gaan doen met helende energie.  Zij schrijft over het telepatisch contact met dieren en hoe je me je handen kan helen.  Na het lezen van het boek: “Je huisdier genezen met helende energie” begon ik te experimenteren met het effect van aanraking en handoplegging bij mensen en dieren,  maar vooral bij paarden.

Wat voor veel mensen zweverig lijkt of bijgeloof is en waar ik zelf toch ook wel sceptisch tegenover stond in het begin, bleek een schitterende manier te zijn om paarden te helpen en om verbinding te laten ontstaan! Ik begon boeken te lezen over de kracht van aanraking en welke fysieke,  chemische en energetische processen er ontstaan wanneer je aanraakt.

Nog altijd gebruik ik aanraking en handoplegging om mijn paarden te helpen (bij spanning, pijn, onrust, …) of om verbinding – connectie te creëeren.  Danzij Margrit Coates’ boek dat op mijn pad kwam, is dit een heel belangrijk aspect geworden in mijn leven én omgang/training van paarden.

Nr 3: Sally Swift

sally swift centered ridingHet boek van Sally Swift: “Centered Riding” (ook in het Nederlands verkrijgbaar) was voor mij het boek die mij liet kennismaken met een andere manier van rijden, een manier waarin gevoel en verbinding belangrijkst is.

Rijden met zachte ogen, jezelf gronden te paard, een diepe ademhaling, visualisaties, …

Vóór ik haar boek las op 18-jarige leeftijd, had mij nog nooit iemand hier iets over verteld…  Dit boek was voor mij een eye-opener en de aanzet om mij te verdiepen in een “andere”, meer “natuurlijke” manier van paardrijden dan wat ik tot dan toe geleerd had.  Nog steeds een aanrader!

Dit waren mijn Top 3 boeken/schrijvers die een stempel hebben gedrukt op mijn eigen ontwikkeling en daardoor ook op het Horsefulness Trainingsysteem.

Ik ben benieuwd naar jouw Top 3!

Mieke Zagers
Door

Mieke Zagers

op 12 Jan 2015

1 = Paard in beweging van Sara Wyche 2 = Basis rijkunst van Anne Muller 3= Paardrijden met gevoel deel 1 en 2 van David de Wispeloene/Tessa van Daalen

Myriam
Door

Myriam

op 12 Jan 2015

Het spreekt haast vanzelf dat deze boeken mij ook aanspreken.. je hele aanpak met paarden spreekt me aan. Omdat het vaak over training met paarden (en andere dieren) gaat, of het nut dat dieren hebben voor zoogdier mens... vind ik het volgende boek heel waardevol; The cognitive horse van José Schoorl en Francesco Di Giorgio. Een nieuwe samen-leving, wat ik ook terugvind bij horsefulness...de naam is vast bewust gekozen ;)

Karolien De Keyser
Door

Karolien De Keyser

op 12 Jan 2015

Hoi, mijn top 3: - Het tevreden paard. Paardenwelzijn in de praktijk. (Machteld Van Dierendonck, Eric Laarakker en Emiel Voest) - Shy Boy (Monty Roberts) -Akasha Rijkunst. Hoe beweegt de ruiter... (Anne Muller) En als ik er nog 3 aan mocht toevoegen dan ook: -Nuatural Horsemanship (Pat Parelli) - Mijn trainingsmethoden in woord en beeld ( M. Roberts) - Handleiding Loswerken (Emiel Voest)

jean andre Souvereyns
Door

jean andre Souvereyns

op 12 Jan 2015

Hoi het te vrede paard van laarakkers emiel voest .probleem gedrag van jo bird ;Training en natuurlijk gedrag bij paarden van sarah widdicombe .Ook paarden liegen niet bevalt me.

Vermeeren Linda
Door

Vermeeren Linda

op 12 Jan 2015

ongetwijfeld sinds kort Mark Rashid: Een paard is een paard en Paarden liegen nooit. Zijn andere boeken wil ik ook allemaal lezen! Van ruiter naar trainer van Leandra Theunissen lees ik regelmatig terug.

Francis
Door

Francis

op 12 Jan 2015

Ter aanvulling: - van Linda Kohanov (meer spiritueel): "De weg van het paard" (een prachtige en o zo treffende reeks kaarten met archetypische wijsheid die bij mij al 3 x voor diepe inzichten hebben gezorgd) - van Chris Irwin "Dancing with your dark Horse" (een vervolg op "Horses don't Lie" en blijkbaar eenzelfde titel als bij Mark Rashid :). - van Monty Roberts, de man die naar paarden luistert

Eddy
Door

Eddy

op 12 Jan 2015

Mijn boek nr 1: is Mark Rachid met een paard is een paard ;2: Paard zonder angst Roger en Joanna Day en nr 3 : Beleren geen kunst van Lisanne Thomas

Liesbeth Hellemans
Door

Liesbeth Hellemans

op 13 Jan 2015

mijn allereerste boek dat bij mij een lichtje deed branden toen k 18 was: * Paardentaal van Henry Blake * Shy boy van Monty Roberts En toen k met mijn merrie 5 jaar geleden begon: * Freestyle training van Emiel Vroest * Natural Horsemanship van Parelli * Paarden liegen niet van Mark Rachid (zijn andere wil k nog lezen)

Conny Schenkenberg
Door

Conny Schenkenberg

op 13 Jan 2015

De boeken van Mark Rashid zijn inderdaad heerlijk om te lezen (en van te leren). Maar als ik kijk naar mijn eigen ontwikkeling is dit mijn top 3: 1. Verlichte rijkunst, rijden in harmonie met uw paard - Heather Moffett 2. Basis Rijkunst, wat beweegt de ruiter - Anne Muller 3. Contact met paarden, levenslessen van deze bijzondere dieren - Margrit Coates

inge
Door

inge

op 14 Jan 2015

Hallo, mijn top 3: - Ruiter tussen twee werelden en De weg van het paard van Linda Konahov - Paardenpersoonlijkheden van Klaus Ferdinand Hempfling - Het paard als partner, zes visies op NH van Elma Middel en Marike Covendal

saskia schoeters
Door

saskia schoeters

op 14 Jan 2015

Een top drie van boeken is moeilijk, maar mijn drie top auteurs kan ik wel geven Mark Rashid, Linda Kohanov en Frédérique Pignon en zovele anderen nog maar vooral toch nog mijn eigen paardje, de beste leermeester ooit!

Joke Timmermans
Door

Joke Timmermans

op 15 Jan 2015

Tof om te lezen dat verschillende mensen het boek van Anne Muller: "Wat beweegt de ruiter, Akasha rijkunst" vermelden. Voor mij is dat boek nog steeds een handige tool. Ik was er zo van onder de indruk dat ik in 2013 de opleiding tot Akasha zit-en houdingscoach ben gaan volgen bij Anne Muller. Heerlijk om haar ook live aan het werk te horen en zien, ze praat vaak echt zoals ze schrijft! Ik heb vroeger elk boek uit de bib over paarden gelezen en ondertussen zoveel paardenboeken gelezen dat ik zelfs niet meer goed weet dewelke. Dus ik doe veel auteurs te kort door hun niet te vermelden; Wat mij wel is bijgebleven zijn de boeken van Linda Tellington Jones, en vooral omdat ik een clinic van haar gezien heb op Equitana. Het werken met balken op de grond gebruik ik veel en heb ik uit een van haar boeken. De boeken van Linda Kohanov waren ook echt vernieuwend in die tijd. Het paard als partner was het eerste boek over NH etc in het Nederlands dat ik onder handen kreeg. Ook heel fijne herinneringen aan. En dan nu het boek van Bent Branderup. Met heel veel zorg voor de paarden beschreven hoe je de academische ladder kan opklimmen. Academic art of riding. Mooi om te zien waar ik met mijn eigen paarden stap voor stap naartoe kan werken en handig om mee te nemen naar leerlingen die ik begeleid in de eerste stappen van het rechtrichten. Fictie: Ik heb eens een paper in de opleiding cultuurwetenschappen geschreven over de metaforen en verhaalopbouw in het boek The horse Whisperer. Ik heb er nu een haar liefde verhouding mee, na die opdracht kon ik het boek niet meer zien. :) Uit mijn jeugd herinner ik me de tranen die ik gehuild heb over Silver, de witte hengst van de prairie. Nooit meer teruggevonden dat boek. Kent iemand het boek? De titel kan ook anders zijn dan dat ik hier schrijf. *****Books are uniquely portable magic. ****

Reactie plaatsen