Natuurlijk hoefbekappen

Steeds meer paarden worden “natuurlijk” bekapt.  In onderstaande video geeft natuurlijk hoeftrimmer Koen Theys uitleg over natuurlijk bekappen.  Hij heeft het over het verschil met traditioneel bekappen, waarom natuurlijk hoefbekappen aan te raden is en waar je op let bij het trimmen van de hoef.

Meer info over Koen Theys vind je op: www.finding-ways.be

Bertels Heidi
Door

Bertels Heidi

op 04 Dec 2012

Ik ben helemaal voor natuurlijk bekappen en toch laat ik mijn negentieneneenhalf jarige merrie niet van de ijzers halen. Ze heeft enkel vooraan hoefijzers en liep hiermee al 18 jaar vooraleer ik haar heb geadopteerd. Vermits ze ook artrose heeft ontwikkeld vindt mijn smid, die zowel natuurlijk als klassiek bekapt, dat het beter is om haar onnatuurlijke hoefstand te behouden. Ze zou een heel lange aanpassingsperiode nodig hebben en paarden zijn heel gevoelig aan veranderingen, daarom houden we het bij haar hoefijzers vooraan. Er zijn mensen die zeggen, dat het kan om haar van de ijzers te halen, anderen weer niet. Ik kan me erin vinden, dat het toch wel riskant is om op hogere leeftijd zo'n drastische veranderingen te doen. Ze is al gevoelig aan verandering van hooi of stro, en dan zou zo'n ingreep wel eens teveel kunnen zijn. Haar artrose is onder controle nu en ze voelt zich super fit, daar wil ik nu niet echt verandering in zien. Toch is natuurlijk bekappen veel beter, maar begin er toch zo vroeg mogelijk mee, want net zoals mensenvoeten niet meer bestand zijn tegen veel, gaan ook paardenhoeven zich aanpassen aan de onnatuurlijke stand van de hoeven bij ijzers.

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 17 Dec 2012

Hallo Heidi, is het afhalen van de ijzers geen optie, zonder dat je natuurlijk gaat bekappen? Dan kan je de stand van de hoeven zo laten. Op die manier heeft het paard toch nog meer gevoel in haar hoeven.

Lieselot
Door

Lieselot

op 04 Dec 2012

Ik ben een grote voorstander van natuurlijk bekappen én van Koen! Hij doet zijn job met veel zorg en precisie en altijd met respect voor het paard! Doe zo voort!

Liesbeth Hellemans
Door

Liesbeth Hellemans

op 04 Dec 2012

Hallo, Anderhalve maand geleden heb ik zelf een cursus natuurlijk bekappen gevolgd, en sinds kort onderhoud ik de hoeven van mijn paard dus zelf. Het is een leuke bezigheid met je paard, je krijgt ook een beter contact met je paard.... al is het een zware en vermoeiende klus :p Ik vind het gewoon leuk om te doen. Mijn paard heeft geen ijzers nodig, zelfs al wandelen we soms uren op verharde wegen, ze heeft uitstekend sterke hoeven. Als er echter iets moet gecorrigeerd worden aan de stand, of een ander probleem laat ik wel de hoefsmid komen, je kan beter zelf niet beginnen prutsen want zo kan je problemen veroorzaken bij je paard. Ik moet wel een klassieke hoefsmid laten komen, gelukkig staat hij open voor natuurlijk bekappen, want Koen is zelf nog niet tot bij mij geraakt....Ik kan eigenlijk gewoon niet anders dan iedereen aan te raden om zich gewoon eens te verdiepen in natuurlijk bekappen en dan natuurlijk ook de natuurlijke huisvesting, zelfs al doe je er zelf niets mee, het is een hele boel nieuwe en interessante informatie waar de meeste paarden liefhebbers zelfs niet bij stil staan.Groetjes, Liesbeth

Myriam
Door

Myriam

op 04 Dec 2012

Mijn twee paarden (Haflinger en ijslandermerries) lopen zonder ijzers. Als iemand de moeite neemt om de voorhanden zijnde kennis op te doen, dan weet je dat zónder ijzers ge-zónder voor je paard zijn. En dan weet je ook dat de leefomstandigheden cruciaal zijn; een paard dat voortdurend op zachte ondergrond staat zal niet zomaar meteen goed lopen op vuurstenen paden! Soms loopt mijn paard goed en soms loopt ze niet goed, en dat ligt écht niet aan de blote voeten, maar dan zijn er hoefschoenen. En Koen heeft bij mijn paarden een wit voetje! :) Hij is gepassioneerd door hoeven in relatie tot het hele paard. Dus ook als je paard 18 jaar op ijzers heeft gestaan... gun haar de blote voet die haar lichaam nodig heeft! (het kan zijn dat je jezelf even op de tweede plaats moet zetten omdat de gezondheid van je paard vóórgaat!)

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 17 Dec 2012

Hallo Myriam, ik geef je volkomen gelijk: dat je jezelf even op de tweede plaats moet kunnen zetten. Het gebeurt dat ik van mensen een heleboel "ja, maars" krijg als ik het over natuurlijk hoefbekappen heb (ja, maar dan kan ik niet meer mee op trektocht - ja, maar dan kijken de mensen mij zo raar aan - ja, maar ik vind het toch maar duur - ja, maar ik heb geen tijd om mijn paarden te laten wennen - ja, maar dan kan ik geen kalkoenen meer insteken , ...) Deze mensen willen het wel, maar zijn niet bereid om opofferingen te doen. Dat is jammer, het paard zou altijd op de eerste plaats moeten komen. Uiteindelijk staan ze al zo ver verwijderd van hun natuurlijke manier van leven, laten we hun toch nog datgene gunnen dat we kunnen om hen zo gelukkig en gezond mogelijk te houden.

Myriam
Door

Myriam

op 04 Dec 2012

De aanpak van Karine Vandenborre lees ik altijd met heel veel interesse.. en dan ben ik blij voor de paarden en de mensen die bij haar mogen leren.

Sylvie
Door

Sylvie

op 04 Dec 2012

Mijn paarden staan al jaaaaren zonder ijzers en worden gewoon bekapt door een traditionele smid. Nu ben ik zelf bezig aan een opleiding bekappen zodat ik ze zelf kan bijhouden tussendoor. Ik heb lang achter een goede opleiding gezocht omdat ik die wou krijgen van iemand die smid is en liefst ook medische achtergrondkennis heeft!

Myriam
Door

Myriam

op 09 Dec 2012

Hallo sylvie Iemand die smid is heeft een degelijke opleiding als smid (in Anderlecht bijvoorbeeld) maar dan kan het wel zijn dat hij geen degelijke kennis heeft van bekappen van een paard dat blootsvoets loopt. Mij lijkt dan kennis opdoen bij bekappers die wél deze kennis hebben een goede zaak en meer gericht op het resultaat dat je wenst voor je paard.

Hetty Koenraads
Door

Hetty Koenraads

op 05 Dec 2012

Allereerst mijn complimenten voor dit artikel en de video. Heel helder Karine. In deze video komen precies de zaken aan de orde die van belang zijn voor een goed werkend hoefmechanisme. En het is ook een thema van deze tijd. Bijzonder om te zien hoe ruiters overtuigd blijven van de noodzaak van ijzers. Ook ik voor jaren. Na me te verdiepen in natuurlijk bekappen, heb ik het besluit genomen om mijn draver na 18 jaren van haar ijzers te verlossen. Mijn partner - inmiddels zelf professioneel natuurlijk bekapper (www.sabots-libres.eu) heeft haar hoeven onderhouden en binnen een jaar had mijn dravertje 'ijzersterke' hoeven. Het is een kwestie geweest van beleid in opbouw van training (altijd in de vrije natuur), goed laten wennen aan allerlei ondergronden en zelf wennen aan een nieuwe manier van lopen. Want ja, zonder ijzers maakt het been een andere beweging en het paard zoekt een nieuwe balans. Het paard kan in dit proces ondersteund worden door goede voeding, beweging en leefomgeving. Onder andere na te bootsen in de aanleg van diverse ondergronden en een parcour in de weide (paddock paradise gedachte). Na deze ervaring ben ik zeker voorstander van ijzerloos en het is nooit te laat daartoe de overstap te maken.

Marisa
Door

Marisa

op 05 Dec 2012

Na jarenlang ook gewoon ijzers te gebruiken (waarom niet, iedereen gebruikt ze toch?), ben ik me gaan verdiepen in al het natuurlijke, en dan was de ijzers eraf maar een logisch gevolg... dus ik ben volledig voorstander!! maar je moet wel er volledig achter staan, want alle begin is moeilijk, en je krijgt heel veel tegenkantingen! Wij hebben ook een cursus natuurlijk bekappen gevolg en deden onze paarden zelf, maar ondertussen zijn het er al 5, en moeten we het laten doen. Het is wel niet gemakkelijk om een natuurlijk bekapper te vinden, en we moeten ons ook behelpen met een klassieke smid, en die doen het dan toch niet altijd echt zoals het moet :( kwartierboogjes en mustangrol vind hij niet nodig.... En we mogen ook niet verwachten dat alles direct van een leien dakje loopt. Met onze schimmel, toen die juist van de ijzers was, heeft toch wat problemen gehad... Maar op zo'n moment moet je echt doorzetten, ondanks wat iedereen naast je beweerd! Dus als er een natuurlijk bekapper in Maldegem zit, laat het ons weten!!!

Koen Theys
Door

Koen Theys

op 05 Dec 2012

Marisa,Mail me maar op koen@finding-ways.be . Ik kom graag tot Maldegem!Groeten,Koen Theys www.finding-ways.be Natural Hoofcare Team

Marjan
Door

Marjan

op 05 Dec 2012

Mijn paard is al vanaf het begin dat ik hem heb natuurlijk bekapt, dus nu al ruimschoots 7 jaar, en hij heeft nooit problemen gehad met zijn hoeven! Ook mijn pony is natuurlijk bekapt en zij doet het er uitstekend op. Ik ben volledig voor!

Nele
Door

Nele

op 05 Dec 2012

Mijn blootvoets paard doet het uitstekend zonder! Alleen heeft ze wel last bij het stappen op kasseien en kiezelsteentjes. Dan blijken de hoeven erg gevoelig. Is dit iets dat uiteindelijk betert? Of blijven de hoeven even gevoelig? (ze is nu 4,5 en heeft nooit ijzers gehad) De hoefsmid (een natuurlijke bekapper)...(of heet dat dan niet hoefsmid? :-)) zei dat dit probleem enkel op te lossen is door er wél een ijzer onder te plaatsen...Klopt dit?

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 17 Dec 2012

Hallo Nele, ik zou er persoonlijk geen ijzers onderleggen omdat het paard gevoelig is. Dat ze gevoelig is, is net omdat haar hoeven verzwakt zijn. Om sterkere hoeven te krijgen is het dus noodzakelijk dat een paard blootsvoets loopt en dat op zoveel mogelijk soorten ondergronden. Dus je paard moet ook regelmatig over harde ondergronden lopen zoals beton, keien, kiezels,... Op die manier kan het hoefmechanisme optimaal werken en maak je de hoeven sterker (je kan het vergelijken met iemand die veel handenarbeid doet: die krijgt eelt en dus sterkere handen) Lees er nog meer over op www.hoefnatuurlijk.be ps: een hoefsmid is iemand die ijzers legt, een hoefbekapper trimt de hoeven maar legt geen ijzers.

Laure
Door

Laure

op 07 Dec 2012

Verhelderend! Dit is echt een hele duidelijke uitleg.

Marja van Run
Door

Marja van Run

op 20 Dec 2012

Onze paarden (7 ijslanders) lopen allemaal blootsvoets, op één na. Dit paard blijft blootsvoets te gevoelig en heeft kunststof lijmbeslag, een vorm van beslag die helaas nog steeds erg weinig aandacht krijgt, maar vele voordelen heeft (o.a. geen belemmering van hoefmechanisme, veerkrachtig dus vriendelijk voor pezen/spieren, geen nagels in de wand). In de video is het antwoord op de vraag 'wat is het verschil tussen natuurlijk en traditioneel bekappen' dat traditioneel bekappen alleen maar voorbereidt op het aanbrengen van ijzers. Dat is m.i. erg eenzijdig belicht; alsof een hoefsmid alleen maar paarden van ijzers voorziet. Dat is natuurlijk niet het geval. Een hoefsmid heeft natuulijk ook klanten die hun paarden blootsvoets laten lopen en dan wordt het paard uiteraard anders bekapt dan wanneer er een ijzer onder gaat. De hoefsmid rondt de hoefwand dan ook af (net als de natuurlijk bekapper), al noemt hij dat dan waarschijnlijk geen 'mustangrol' ;-). Mijn man, die is opgeleid als hoefsmid, heeft het afronden van de hoefwand bij een onbeslagen paard ook gewoon geleerd in zijn opleiding. Er wordt vaak beweerd dat het 'natuurlijk' bekappen totaal anders is dan het 'traditioneel' bekappen maar in de praktijk zijn er nauwelijks verschillen. Vaak wordt gezegd dat hoefsmeden de verzenen te hoog laten maar mijn man heeft in zijn opleiding ook gewoon geleerd om deze laag te laten. Ook snijdt hij de steunsels weg en blijft hij zoveel mogelijk van de zool en straal af. Kwartierboogjes past hij niet toe, maar toch heeft geen enkele van onze paarden ooit de 'flares' gehad waar Koen over spreekt. Zoals meestal is de realiteit genuanceerder dan vaak gedacht wordt. Ook is het (helaas) niet zo dat íeder paard het beste af is op blote voeten. Geen enkele waarheid geldt voor ieder specifiek geval en het is in mijn ogen belangrijker om altijd open naar ieder individu te blijven kijken dan een starre waarheid na te streven. Als een paard na lange tijd goed bekapt te zijn geweest toch heel gevoelig blijft lopen, dan is dat paard gelukkiger met hoefschoenen of kunststof beslag; het welzijn van het individu moet nooit uit het oog worden verloren. Laten we het 'goed' bekappen nastreven i.p.v. te focussen op verschillen tussen zg. 'natuurlijk' en 'traditioneel', die er in realiteit nauwelijks zijn :-).

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 24 Dec 2012

Hallo Marja, je hebt natuurlijk gelijk dat elk paard anders is en dat je niet 1 manier voor elk paard kan gaan toepassen. Wel moet ik zeggen dat ik persoonlijk bij de meeste traditionele bekappers wel een groot verschil zie met de natuurlijke bekappers, nl dat ze de zool uitdunnen en flink aan de straal snijden. Ook de hoefwand en de steunsels worden soms te lang gelaten en er wordt aan de buitenkant van de hoefwand een laagje afgeraspt. Ook zie ik niet dat de traditionele bekapper de hoeven afrond. Wel een beetje van aan de bovenkant maar ik heb nog nooit gezien dat de hoefwand ook van aan de onderkant afgerond wordt. Ik wil wel benadrukken dat ik zeker geloof dat er ook andere traditionele bekappers zijn, die op een andere manier werken of die tenminste openstaan voor een andere aanpak. Door tijdsgebrek worden mijn pony's sinds kort zelfs weer bekapt door een traditionele (hoe moet je het anders noemen) bekapper. Het is een jonge man uit de buurt die nog niet lang is afgestudeerd. Hij had zoveel moeite gedaan (verschillende keren kaartjes in de bus gestopt) dat ik hem wel de kans wou geven. Hij vertelde me dat ze kort geleerd hebben over het natuurlijke bekappen en dat ze ook geleerd hebben om niet aan de zool te snijden. Alle vorige traditionele bekappers die hier kwamen vertelden me altijd dat ze wél geleerd hebben om aan de zool te snijden. Waarom? Daar was meestal geen duidelijk antwoord op. Meestal was het antwoord dat ze de hoef er "proper" wilden laten uitzien. Dus er is hier in de Belgische hoefsmederij school toch een verandering aan de gang... Misschien zijn ze in Nederland al heel wat verder op dat vlak, aangezien jouw man toch op een andere manier bekapt dat de traditionele hoefsmeden die ik hier in België ken. Toch heb ik wel gevraagd aan deze jonge hoefsmid, nadat ik eerst gekeken had hoe hij te werk ging, om enkele zaken iets anders te doen, waar hij wel voor openstond. Dus, voor mij is de realiteit dat er wel belangrijke verschillen zijn. En daarom moet je soms een keuze maken. Ik ben wel akkoord dat sommige paarden het moeilijk hebben als ze blootsvoets lopen. Het natuurlijke lijmbeslag waarover jij spreekt is zeer interessant! Ik had al gehoord van zulk beslag voor harddravers (ze lopen er veel sneller mee). Ik zal dit zeker aankaarten wanneer mensen aangeven dat hun paarden niet blootsvoets kunnen lopen.

Piet van Eijk
Door

Piet van Eijk

op 30 Apr 2013

Natuurlijk bekappen!!! in de natuur worden paarden niet bekapt! de man in de video kijkt langs het kootbeen of de laterale en mediale kant van de hoef gelijk is en gaat vervolgens raspen aan de onderkant? raar lijkt me. tevens verlaagt hij de achter kwartieren wat meer druk geeft op de verzenen en toon van de hoef wat vervolgens kan leiden tot scheuren en kreupelheid. het enige positieve wat ik zag was dat hij de toon vanaf de onderkant wat liet afrollen, wat een beetje redelijke traditionele hoefsmid ook zou doen en zelfs kan toe passen in een ijzer in de vorm van een opzet. En nog iets als een ijzer corect wordt ondergelegd dus met opzet en voldoende ruim zal dit het hoefmechanisme niet belemmeren zolang de nagels niet te ver naar achteren worden geplaatst en het ijzer kan overmatige slijtagen tegen gaan. en als een paard echt 60 km over een verharde weg loopt zullen zijn hoefen toch genoeg afslijten zodat bekappen niet of nauwelijks nodig is? ook is lopen over asfalt niet NATUURLIJK dus waarom dan natuurlijk bekappen? paard in de stal houden is NIET NATUURLIJK. Op een paard zn rug zitten is NIET NATUURLIJK! bit in zijn mond NIET NATUURLIJK! paard in trailer NIET NATUURLIJK! Er staan heel veel mooie verhalen op internet over de voordelen en die zullen er ook zeker zijn maar niet in alle gevallen. het gaat ook heel vaak mis maar dat lees je niet op de sites omdat dat natturlijk geen goede reclame is!

Koen
Door

Koen

op 26 May 2013

Je vindt het enerzijds raar dat 'die man' gaat raspen aan de onderkant en anderzijds zeg je dan weer dat de hoeven vanzelf genoeg afslijten door op het verharde te lopen. De meeste paarden lopen in een zandbak ...als ze al eens mogen lopen. Anderen hebben het geluk dat ze buiten op de wei mogen, het is daar al even zacht onder de voeten.Er is zoveel meer dan enkel de hoefwand en zool. Je moet de complete complexe voet in beschouwing nemen !Je hebt wel een punt ivm de kwartierbogen maar dan alleen dat ze meer druk geven op de verzenen en toon.Ivm hoefijzers : nagel eens een ijzerplaat op je eigen schoenen en ga eens een dagje stappen.Met paardenvoeten zijn er maar twee problemen : 1/ mensen kennen er nog niet zo veel van. 2/ onze paardenvoeten lopen niet op de ondergrond waarvoor ze ontworpen zijn.just my two cents.

Reactie plaatsen