Paarden en aarden.

Als je met paarden werkt, dan ben je best goed “geaard”.  Een ander woord voor aarden is “gronden”.

Meestal krijg je slechts een vage uitleg over wat aarden/gronden betekent.  Dat komt omdat het gewoon ook heel erg moeilijk is om uit te leggen, want het is onzichtbaar en ongrijpbaar.

Het gaat om een gevoel, een staat van zijn.

Sommige mensen vinden het “zweverig” als je over aarden begint, maar dat is het helemaal niet.  Integendeel, door goed te aarden kom je terug met beide voeten op de grond. Je voelt weer het contact met de grond en je eigen lichaam.  Je bent je weer meer bewust van wat zich nu afspeelt. Je praat en handelt rustig, je kan je op 1 ding per keer richten (je hebt een goede focus).

Het tegenovergestelde is: teveel in je hoofd zitten (piekeren, teveel nadenken).  Je denkt na over het verleden of over de toekomst ( je ben niet in het hier en nu), je hebt weinig lichaamsbewustzijn (je voelt pas ’s avonds bv, als je tot rust komt, dat je schouder pijn doet, in werkelijkheid gaf je lichaam al een tijd signalen), je praat snel en druk, je wil 100 en 1 dingen tegelijkertijd doen, …

Elke dag bewust met gronding bezig zijn is goed voor je welbevinden, zowel lichamelijk als geestelijk.  En dat heeft niets met zweverigheid te maken.  En je hoeft ook niet “spiritueel” bezig te zijn, om grondingsoefeningen te doen.

Vaak gaan mensen die meer gronding nodig hebben, maar die zich hier niet van bewust zijn, uit zichzelf dingen gaan doen die grondend werken.  Het bekendste voorbeeld daarvan is… eten!

Ja, eten werkt grondend.  Probeer het maar eens als je onrustig bent.  Neem iets lekkers en eet het rustig op.  Dat doet zonder twijfel deugd.  Ik pas dit soms toe als ik moeilijk in slaap geraak, omdat ik een hectische dag had en er teveel aan terugdenk. Als andere oefeningen mij dan niet voldoende helpen op dat moment, sta ik op en eet ik een banaan.  Ik val dan makkelijker in slaap.  (Ga nu niet teveel gaan eten als je voelt dat je niet makkelijk grondt, doe vooral gepaste oefeningen! Je kan het wel eens doen als “noodoplossing”)

Ook voor je met je paard gaat trainen is het heel goed om eventjes de tijd te nemen om te gronden, zeker als je daarvoor vooral in je hoofd zat (door bv je werk, tv kijken, lezen).

Je bent een betere trainer wanneer je goed gegrond bent, want je communiceert rustiger en duidelijker en je werkt meer vanuit je eigen kracht.  Paarden voelen dat aan en voelen zich meer op hun gemak als je goed gegrond bent.  Ze kunnen je dan beter lezen en begrijpen.

Daarom, probeer eens de volgende eenvoudige grondingsoefeningen net voor je bij je paard gaat:

1. Leg je hand op je onderbuik (je basis) en adem er naartoe (of leg 1 hand op je onderbuik en je andere hand op je onderrug).  Doe dit gedurende enkele minuten, tot je jezelf rustiger voelt

2. Doe een bodyscan

3. Ga wandelen op blote voeten in het gras of op zand (in de winter trek je warme sokken aan)

4. Ga een tiental minuten joggen

5. Werk met je blote handen in de tuin: onkruid wieden bv

6. Laat iemand je beide benen afstrijken (rondom rond – van boven naar beneden tot op je tenen)

7. Spring enkele minuten op en neer en laat je armen daarbij heel los naar beneden hangen

8. Doe een ademhalingsoefening

9. Maak een wandeling in de natuur

10. Doe enkele yoga-oefeningen die grondend werken, zoals”de gemakkelijke pose” (Sukhasana) ,  de berghouding (Tadasana), de boomhouding (Vrksasana), de krijger (Virabhadrasana) en de driehoekhouding (Trikonasana).

10. Neem dan eerst de tijd voor Samen Zijn (dat is de eerste oefening uit het Vrije Werk) met je paard vooraleer je traint.

Probeer het maar.  Als 1 manier niet helpt voor jou, probeer dan een andere.  Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur.

En als je zelf nog een tip hebt om goed te gronden/aarden, dan nodig ik je uit om hem te delen hieronder.

Schepens Nancy
Door

Schepens Nancy

op 28 Sep 2012

wat bij mij helpt is eens stevig met beide voeten op de grond gaan stampen, op je blote voeten en ze een voor een eens goed op de grond plaatsen. Daarna je ogen sluiten en de connectie van je voeten met de aarde voelen... Dan een paar keer diep in en uitademen en ik kan er weer tegenaan. Als ik echt teveel aan mijn hoofd heb, dan schud ik ook nog eens met mijn hele lichaam; zoals de eenden, die schudden alle vuil van hun veren en zijn weer als nieuw.

wendy
Door

wendy

op 28 Sep 2012

Als de paarden van me weg stappen op de wei dan ga ik eerst mest scheppen,ze geven me zelf aan of het gaat of niet met me...komen ze naar me toe dan "werk" ik met ze en anders ben ik gewoon aanwezig..

Kimberley
Door

Kimberley

op 15 Dec 2012

Wat bij mij soms helpt is even stilstaan, de ogen sluiten en je visualiseren dat je alle negatieve energie door de aarde stuurt en de positieve weer in je heen laat stromen dan maak ik een soort luchtbel rond heel mijn lichaam en stel ik mij voor dat niets of niemand mij wat kan doen en als dat zo mocht zijn dat de bel mee buigt maar mij toch blijft beschermen.

anne
Door

anne

op 03 Jul 2013

ogen dichtdoen en de geluiden en geuren rondom je waarnemen

Reactie plaatsen