In dit artikel wil ik je 5 tips geven om te kunnen paardrijden met (meer) gevoel.
Het komt namelijk heel vaak voor dat mensen te “technisch” gaan rijden, ze willen alles zoooo goed doen, dat ze hun gevoel vergeten en echt vast gaan zitten in hun hoofd.
Er zijn immers heel veel “regeltjes”. Je kent ze wel: hoofd rechtop, hielen laag, kijk naar waar je rijdt, … En ook: niet terugtrekken met de handen, zus en zo zitten voor deze oefening, ene been hier, andere been daar, deze teugel hier, andere teugel daar, vergeet niet te ademen en vooral: ONTSPAN … Best moeilijk als je met duizend en 1 dingen rekening moet houden…
Zo veel mogelijk, zo snel mogelijk, zo goed mogelijk…
Het enige wat de meeste mensen willen als ze net starten met paardrijden is: plezier, ontspanning, tot rust komen, een leuke tijd hebben samen met het paard. Hoogstwaarschijnlijk was dit bij jou ook het geval, of je nu 6 was, 13, 38 of 73 wanneer je net leerde paardrijden.
Op een bepaald moment wordt je echter een gevorderde ruiter en je wil dan ook “technisch” goed worden, je wil leren hoe je het paard de juiste oefeningen kan laten uitvoeren zodat het gezond, soepel en sterk genoeg blijft om je te kunnen dragen.
Vele ruiters worden vanaf dat punt té ambitieus… Ze vergeten dan vaak waarom ze ooit startten met paardrijden en willen zo veel mogelijk, zo snel mogelijk en zo goed mogelijk, waardoor ze alleen nog bezig zijn met “techniek” en “gevoel” vergeten. Niet omdat ze dat zo kiezen, wel omdat ze door alles te beredeneren en te willen begrijpen heel erg in hoofd komen te zitten. Jammer genoeg gaat te veel “in het hoofd” zitten, altijd ten koste van het gevoel.
Daarom hieronder 5 belangrijke tips die je zullen helpen om (weer) met meer gevoel te kunnen paardrijden.
Tip 1: Vergeet nooit waarom je begonnen bent met paardrijden!
Denk nu en dan terug aan de tijd dat je net startte met paardrijden. Waarom wou je leren paardrijden? Welk gevoel gaf het jou om op een paard te zitten? Wat sprak je zo aan aan paarden? Herinner je je nog de eerste keer dat je kon lichtrijden? De eerste keer in galop?
Ik herinner mij nog de eerste keer op een paard: toen het paard begon te stappen was dat echt heel indrukwekkend! Die bewegingen onder mij, de hoogte, dat gevoel dat een paard mij wilde dragen, dat gaf mij zo een speciaal gevoel dat ik het nog steeds niet kan uitleggen wát ik precies voelde. In mijn herinnering kan ik het wel herbeleven, maar niet benoemen, zo speciaal was het.
Als professioneel trainer weet ik als geen ander hoe snel je in je hoofd gaat zitten wanneer je bepaalde oefeningen wil begrijpen en technisch goed wil kunnen uitvoeren. Door op te halen hoe het was toen je net startte, kan je weer in je gevoel komen en blijf je jou herinneren dat het uiteindelijk niet om presteren gaat, maar om plezier.
Tip 2: Wees je bewust van je lichaam
Klinkt een beetje raar, maar vele mensen zijn zich niet bewust van hun lichaam. Ze hebben te weinig “lichaamsbewustzijn”. Dit zet zich verder te paard. Als je op de grond niet genoeg lichaamsbewustzijn hebt, dan is er veel kans dat je dat tijdens het paardrijden ook niet hebt.
Mensen met te weinig lichaamsbewustzijn hebben het niet door wanneer ze ergens gespannen zijn. Daarom: doe regelmatig een bodyscan. Daarbij loop je je ganse lichaam in gedachten af, je spant en ontspant elke spier 1 voor 1. Te beginnen bij de spieren in je hoofd en gezicht en te eindigen bij de spieren in je tenen.
Door deze oefening regelmatig te doen ontwikkel je meer gevoel en meer lichaamsbewustzijn en zal het je op de duur steeds sneller opvallen wanneer je onnodig spierspanning hebt, bv wanneer je een moeilijke oefening rijdt.
Tip 3: Adem bewust
Nu en dan een ademhalingsoefening doen te paard is heel goed om terug in je lichaam en in je gevoel te komen en uit je hoofd. Er zijn heel veel verschillende ademhalingsoefeningen die je kan doen, maar laat ik je nu 1 hele simpele oefening geven:
1. Adem eerst volledig uit.
2. Adem nu weer helemaal in vanuit je buik: dwz dat je buik eerst opzwelt en dan pas je bovenlichaam. Ontspan de spieren in bovenrug, schouders, borst en nek.
3. Adem nu heel langzaam uit door je mond. Maak met je lippen een O-vorm. Probeer hierbij zo weinig mogelijk spieren in je gezicht te spannen, enkel diegene die je nodig hebt om de O-vorm te maken.
Adem VOLLEDIG uit en herhaal deze cyclus naar behoefte.
Je zal merken dat je steeds rustiger wordt door deze oefening: hoe rustiger je bent, hoe meer gevoel je hebt.
Tip 4: Gebruik al je zintuigen
Neem nu en dan even de tijd om alles wat je ziet, hoort, voelt en ruikt tijdens het paardrijden op te merken.
Deze oefening brengt je volledig in het huidige moment.
Wat kan je allemaal zien als je paardrijdt?
De lucht, de bomen, het zand, de aarde, het gras, bloemen, insekten, andere mensen, paarden in de weide, … Maar ook je paard: zijn lichaam, zijn vacht, zijn/haar oren, manen,… En jezelf: je benen, je handen, …
Wat kan je allemaal horen als je paardrijdt?
Alle geluiden uit de omgeving: een spelend kind, een bij die langszoemt, de wind, de bladeren die ruisen van de bomen, een vliegtuig dat overvliegt, een auto die langskomt, … Maar ook: de ademhaling van je paard, de hoeven die neerkomen op het zand of op straat, het paard dat briest, jouw eigen ademhaling.
Wat kan je allemaal voelen als je paardrijdt?
De wind op je gezicht, de warmte van de zon, de koelte van de ochtend, de druppels regen op je handen, … Maar ook het leer van de teugels die je vasthoudt, de vacht die je aait van je paard, de lange manen die je kan aanraken, het zadel of de vacht waar je op zit, de stijgbeugels onder je voeten, de flanken van het paard tegen je kuiten, …
Wat kan je allemaal ruiken als je paardrijdt?
Geuren uit de omgeving die de wind meebrengt zoals bloemengeur, bomengeur, geur van natte aarde, maar misschien ook minder leuke geuren zoals de uitlaatgassen van een auto als die langrijdt. Maar wat niet te evenaren is op gebied van rust geven: de geur van het paard waar je op rijdt!
Tip 5: Wees een passagier
Als je merkt dat je té technisch wordt, schakel dan eens over naar de “passagiersmodus”. Doe niets meer, zit gewoon. Laat je dragen door je paard. Jij bent nu de passagier, en geen bestuurder. Het paard kiest waar het jou naartoe brengt. Voor sommige mensen is het heel bevrijdend om eens gewoon “niets” te kunnen/durven doen op hun paard en er ook nog van te genieten!
wendy
op 14 Aug 2012karine
op 14 Aug 2012Sanne
op 05 Aug 2014Christine
op 15 Aug 2012karine
op 15 Aug 2012Laura
op 14 Nov 2012Hannelore
op 26 Mar 2014Marga
op 26 Apr 2014Karine
op 27 Apr 2014nouria
op 28 Aug 2014lise-lotte
op 24 Nov 2017Karine
op 10 Jan 2018