Paardrijden met gevoel: 5 tips!
14 augustus 2012 

Paardrijden met gevoel: 5 tips!

In dit artikel wil ik je 5 tips geven om te kunnen paardrijden met (meer) gevoel.

Het komt namelijk heel vaak voor dat mensen te “technisch” gaan rijden, ze willen alles zoooo goed doen, dat ze hun gevoel vergeten en echt vast gaan zitten in hun hoofd.

Er zijn immers heel veel “regeltjes”.  Je kent ze wel: hoofd rechtop,  hielen laag, kijk naar waar je rijdt, …  En ook: niet terugtrekken met de handen, zus en zo zitten voor deze oefening, ene been hier, andere been daar, deze teugel hier, andere teugel daar, vergeet niet te ademen en vooral: ONTSPAN …  Best moeilijk als je met duizend en 1 dingen rekening moet houden…

Zo veel mogelijk, zo snel mogelijk, zo goed mogelijk…

Het enige wat de meeste mensen willen als ze net starten met paardrijden is: plezier, ontspanning, tot rust komen, een leuke tijd hebben samen met het paard.   Hoogstwaarschijnlijk was dit bij jou ook het geval, of je nu 6 was, 13, 38 of 73 wanneer je net leerde paardrijden.

teveel denken over paardrijdenOp een bepaald moment wordt je echter een gevorderde ruiter en je wil dan ook “technisch” goed worden, je wil leren hoe je het paard de juiste oefeningen kan laten uitvoeren zodat het gezond, soepel en sterk genoeg blijft om je te kunnen dragen.

Vele ruiters worden vanaf dat punt té ambitieus…  Ze vergeten dan vaak waarom ze ooit startten met paardrijden en willen zo veel mogelijk, zo snel mogelijk en zo goed mogelijk, waardoor ze alleen nog bezig zijn met “techniek” en “gevoel” vergeten.  Niet omdat ze dat zo kiezen, wel omdat ze door alles te beredeneren en te willen begrijpen heel erg in hoofd komen te zitten.  Jammer genoeg gaat te veel “in het hoofd” zitten, altijd ten koste van het gevoel.

Daarom hieronder 5 belangrijke tips die je zullen helpen om (weer) met meer gevoel te kunnen paardrijden.

 

Tip 1: Vergeet nooit waarom je begonnen bent met paardrijden!

herinnering paardrijdenDenk nu en dan terug aan de tijd dat je net startte met paardrijden.  Waarom wou je leren paardrijden?  Welk gevoel gaf het jou om op een paard te zitten?  Wat sprak je zo aan aan paarden?  Herinner je je nog de eerste keer dat je kon lichtrijden?  De eerste keer in galop?

Ik herinner mij nog de eerste keer op een paard: toen het paard begon te stappen was dat echt heel indrukwekkend! Die bewegingen onder mij, de hoogte, dat gevoel dat een paard mij wilde dragen, dat gaf mij zo een speciaal gevoel dat ik het nog steeds niet kan uitleggen wát ik precies voelde.  In mijn herinnering kan ik het wel herbeleven, maar niet benoemen, zo speciaal was het.

Als professioneel trainer weet ik als geen ander hoe snel je in je hoofd gaat zitten wanneer je bepaalde oefeningen wil begrijpen en technisch goed wil kunnen uitvoeren.  Door op te halen hoe het was toen je net startte,  kan je weer in je gevoel komen en blijf je jou herinneren dat het uiteindelijk niet om presteren gaat, maar om plezier.

Tip 2: Wees je bewust van je lichaam

Klinkt een beetje raar, maar vele mensen zijn zich niet bewust van hun lichaam.   Ze hebben te weinig “lichaamsbewustzijn”.  Dit zet zich verder te paard.  Als je op de grond niet genoeg lichaamsbewustzijn hebt, dan is er veel kans dat je dat tijdens het paardrijden ook niet hebt.

Mensen met te weinig lichaamsbewustzijn hebben het niet door wanneer ze ergens gespannen zijn.  Daarom: doe regelmatig een bodyscan.  Daarbij loop je je ganse lichaam in gedachten af, je spant en ontspant elke spier 1 voor 1.  Te beginnen bij de spieren in je hoofd en gezicht en te eindigen bij de spieren in je tenen.

Door deze oefening regelmatig te doen ontwikkel je meer gevoel en meer lichaamsbewustzijn en zal het je op de duur steeds sneller opvallen wanneer je onnodig spierspanning hebt, bv wanneer je een moeilijke oefening rijdt.

Tip 3: Adem bewust

Nu en dan een ademhalingsoefening doen te paard is heel goed om terug in je lichaam en in je gevoel te komen en uit je hoofd.  Er zijn heel veel verschillende ademhalingsoefeningen die je kan doen, maar laat ik je nu 1 hele simpele oefening geven:

ontspannen paardrijden met je adem1.   Adem eerst volledig uit.
2.  Adem nu weer helemaal in vanuit je buik: dwz dat je buik eerst opzwelt en dan pas je bovenlichaam.  Ontspan de spieren in bovenrug, schouders, borst en nek.
3.  Adem nu heel langzaam uit door je mond.  Maak met je lippen een O-vorm.  Probeer hierbij zo weinig mogelijk spieren in je gezicht te spannen, enkel diegene die je nodig hebt om de O-vorm te maken.

Adem VOLLEDIG uit en herhaal deze cyclus naar behoefte.

 Je zal merken dat je steeds rustiger wordt door deze oefening: hoe rustiger je bent, hoe meer gevoel je hebt.

 

Tip 4: Gebruik al je zintuigen

gebruik al je zintuigen als je paardrijdtNeem nu en dan even de tijd om alles wat je ziet, hoort, voelt en ruikt tijdens het paardrijden op te merken.

Deze oefening brengt je volledig in het huidige moment.

Wat kan je allemaal zien als je paardrijdt?
De lucht, de bomen, het zand, de aarde, het gras, bloemen, insekten, andere mensen, paarden in de weide, … Maar ook je paard: zijn lichaam, zijn vacht, zijn/haar oren, manen,…  En jezelf: je benen, je handen, …

Wat kan je allemaal horen als je paardrijdt?
Alle geluiden uit de omgeving: een spelend kind, een bij die langszoemt, de wind, de bladeren die ruisen van de bomen, een vliegtuig dat overvliegt, een auto die langskomt, … Maar ook: de ademhaling van je paard, de hoeven die neerkomen op het zand of op straat, het paard dat briest, jouw eigen ademhaling.

Wat kan je allemaal voelen als je paardrijdt?
De wind op je gezicht, de warmte van de zon, de koelte van de ochtend, de druppels regen op je handen, …  Maar ook het leer van de teugels die je vasthoudt, de vacht die je aait van je paard, de lange manen die je kan aanraken, het zadel of de vacht waar je op zit, de stijgbeugels onder je voeten, de flanken van het paard tegen je kuiten, …

Wat kan je allemaal ruiken als je paardrijdt?
Geuren uit de omgeving die de wind meebrengt zoals bloemengeur, bomengeur, geur van natte aarde, maar misschien ook minder leuke geuren zoals de uitlaatgassen van een auto als die langrijdt.  Maar wat niet te evenaren is op gebied van rust geven: de geur van het paard waar je op rijdt!

Tip 5: Wees een passagier

paardrijden als ontspanning!Als je merkt dat je té technisch wordt, schakel dan eens over naar de “passagiersmodus”.  Doe  niets meer, zit gewoon.  Laat je dragen door je paard.  Jij bent nu de passagier, en geen bestuurder.  Het paard kiest waar het jou naartoe brengt.  Voor sommige mensen is het heel bevrijdend om eens gewoon “niets” te kunnen/durven doen op hun paard en er ook nog van te genieten!

PS: Heb je trouwens mijn Gratis e-book al gelezen?

wendy
Door

wendy

op 14 Aug 2012

Ik heb net op een andere manier leren stoppen,ervoor stopte ik op de western manier en nu maak ik een X met men benen,ik adem heel goed uit en ik doe mijn ogen toe! dit is mijn geheimpje ;)

karine
Door

karine

op 14 Aug 2012

Leuke tip Wendy, gaan we allemaal proberen!

Sanne
Door

Sanne

op 05 Aug 2014

Ik vroeg me af hoe doe je dat, en x met je benen maken als je te paard zit? Ik wil het graag uitproberen!

Christine
Door

Christine

op 15 Aug 2012

Beste Karine en iedereen, Heel mooi gezegd! Iets wat echt niet werkt bij paarden naar mijn mening is: zo snel mogelijk. Alles op zijn tijd is nodig voor de ruiter maar vooral ook voor het paard. Mijn paard laat dit duidelijk zien. Ik heb alle geduld met haar maar met mezelf soms iets minder. Ze gooit heel hoog op in draf en dus is het moeilijk voor mij om door te blijven zitten. Wanneer ik te veel mijn best wil doen maakt ze het mij nog moeilijker door niet constant het zelfde tempo aan te houden maar wanneer ik gewoon oefen zonder druk te zetten op mezelf helpt ze mij met het gepaste tempo aan te houden tot het goed gaat en dan gaat ze iets sneller lopen zonder dat ik iets vraag. Mijn paardje kan het mij niet duidelijker maken :-)

karine
Door

karine

op 15 Aug 2012

Hallo Christine,zo leuk dat je paard zo goed met je communiceert en onmiddellijk doorheeft wanneer jij teveel "probeert". Nogmaals een bewijs dat paarden supersensitief zijn!

Laura
Door

Laura

op 14 Nov 2012

Dankjewel! Leuk dat het tips zijn die je kunt gebruiken op manège - en/of eigen paarden. De tip van bewuster te ademen helpt mij echt heel goed! En je kunt het niet alleen daar gebruiken, maar overal! Het helpt me wanneer ik me begin te frustreren wanneer iets niet lukt, of wanneer ik bang word... Misschien wordt het weleens tijd om tip 5 te proberen... :-)

Hannelore
Door

Hannelore

op 26 Mar 2014

Hallo, Kan iemand mij/ons helpen? Ik ben iemand aan het helpen met haar paard. Het probleem is dat het paard haar er niets van aan trekt dat zij op haar zit en gewoon doet wat ze wilt, zowel in de padok als op straat. Mijn gedacht is dat ze niet 1 zijn met elkaar. Ik heb zelf ook al op het paardje proberen te rijden, bij mij gaat het iets beter maar van het moment dat ik met ze in draf ga en ze een beetje aan de teugel probeer te krijgen, begint ze een enorm gevecht met haar mond, hoofd in de lucht en weglopen. Ze loopt zo ongecontroleerd rond en wilt niet naar je luisteren. Na even doorbijten begint dit te beteren, maar het is toch niet leuk om altijd zo een gevecht te moeten aan gaan met je paard. En je zou nu kunnen zeggen, laat het paard gewoon lopen, maar dit is echt niet aangenaam rijden. Het is ook niet de bedoeling dat ze hier competities mee wilt bereiken, ze wilt gewoon dat het paardje "bij haar loopt" Ik heb zelf ook een paard en haar opgeleerd, ze was een enorm moeilijke en ik heb altijd enorm met mijn gevoel gereden dus uit eigen ervaring weet ik dat je met je gevoel ver geraakt. Maar hoe kan ik haar hier nu mee helpen? Ze heeft haar paardje al verschillende jaren en ze kan ook wel paardrijden maar heb toch het gevoel dat de klik er niet is tussen hun. Kan iemand ons hier tips over geven? Alvast bedankt!

Marga
Door

Marga

op 26 Apr 2014

Hoi Hannelore, Wat lief dat jij de combinatie wilt helpen, ik denk dank dat je op de site van Karine heel veel bruikbare tips kan vinden. Je geeft aan dat je het gevoel hebt dat de klik er niet is tussen mens en paard, misschien kun je haar voorstellen om de connectie-oefeningen te gaan doen? Je kunt meer info vinden in deze link https://horsefulness.be/de-8-connectie-oefeningen/ en er is ook een gratis e-book van. Met deze oefeningen kan de band versterkt worden. Groetjes Marga

Karine
Door

Karine

op 27 Apr 2014

Hallo Hannelore, het is inderdaad goed, zoals Marga zegt om in de eerste plaats aan de band met je paard te werken, maar in dit geval vermoed ik dat het werk aan de hand & longeren in combinatie met goede rijlessen om het paard soepeler te maken de oplossing zullen bieden. Waar staat dit paard gestald?

nouria
Door

nouria

op 28 Aug 2014

Ik ga altijd eerst stappen draven met lange teugel en na het uitstappen doe ik het zadel los en loop ik er 2 rondjes naast mijn fries vind dat altijd heerlijk laat hij alles hangen

lise-lotte
Door

lise-lotte

op 24 Nov 2017

hoi ik ben lise-lotte ik ben 14 jaar en ik heb een vraag ik rij al 6 jaar op een manege maar ik vind het heel moeilijk om me te concentreren voor en tijdens het paardrijden waardoor ik lichamelijk en geestelijk heel druk word en ik weet dus niet hoe ik het op moet lossen wand in en uit ademen heb ik al geprobeerd maar daar word ik ook niet rustiger van en ik zou niet weten hoe ik het op zou moeten lossen iemand tips?

Karine
Door

Karine

op 10 Jan 2018

Dag Lise-lotte, ik zou je aanraden je eens te verdiepen in mindfulness of relaxatie oefeningen. Deze moet je dan eerst thuis oefenen, in een situatie waar je al rustig bent, en pas als dat goed gaat pas je het toe in moeilijkere situaties. Het is normaal dat het niet meteen en altijd lukt om rustig te worden. Dat vergt oefening en zelfs mensen die al heel lang mediteren kunnen in situaties komen dat het moeilijk is om rustig te worden. Het is ook zo dat je, wanneer je een gevoel "weg" wil hebben, zoals jij het drukke gevoel weg wil hebben, het meestal erger wordt. dus het gaat er niet zozeer om om dat gevoel weg te nemen, maar wel om dat gevoel te aanvaarden. als je met die insteek je ademhalingsoefeningen kan doen, dan zal je wel rustiger worden. Gewoon omdat je iets toelaat en daarbij ook loslaat. Probeer maar.

Reactie plaatsen