Paardrijden zonder zadel is ook rijkunst
13 maart 2012 

Paardrijden zonder zadel is ook rijkunst

Paardrijden zonder zadel: bloot op de rug of op een barebackpad  staat voor mij gelijk aan vrijheid en plezier.
Het is bovendien heel erg goed om je zit te verbeteren.

Ten eerste kan je onmogelijk goed op een barebackpad paardrijden (of bloot op de rug) als je onnodige spierspanning hebt.  Je blijft er misschien wel opzitten, maar je verliest regelmatig je balans.  Met een barebackpad wordt het teveel aan spanning in je lichaam onmiddellijk duidelijk: je voelt het zelf en de instructeur (of een toeschouwer) ziet het!  De ruiter zit niet goed, maar het paard beweegt ook niet goed!

Ten tweede zit je dichter in contact met het paard dus voel je de bewegingen van het paard beter aan zoals bv het roteren van de romp, de buiging, (ont)spanning in het paard, ….  Sommige zadels zetten je nl zo vast dat je moeilijk nog kan meegaan in de beweging en daardoor minder voelt.  Vermijd zulke zadels. Ze zijn goed voor beginnelingen die nog moeten leren rijden en zich zekerder voelen in een “stevig” zadel, maar je moet er zo vlug mogelijk vanaf.

Een ander voordeel is dat je geen stijgbeugels hebt, dus je kan je evenwicht niet gaan halen in de “steuntjes”.  Je moet echt je balans gaan zoeken.

Paardrijden vanuit je basis

Daarnaast zal je bij het rijden zonder zadel “vanuit je basis” moeten rijden.  Als je in je basis zit dan voel je beter, ben je rustiger en ben je in evenwicht. Als je kan rijden vanuit je basis dan zit je steviger op je paard), in balans en kan je betere hulpen geven.  Wie goed zonder zadel kan paardrijden, rijdt vanuit zijn basis. Daarom is zonder zadel rijden een goede oefening om je basis te vinden.

Al deze voordelen en nog andere, zorgen ervoor dat je dus een onafhankelijke zit ontwikkelt! Er zijn verschillende vormen van “rijkunst” en perfect zonder zadel kunnen paardrijden is er voor mij zonder twijfel 1 van!

katrien
Door

katrien

op 18 Mar 2012

Helemaal waar hoor wat je schrijft! Er werd vaak met mij gelachen omdat ik maar wat "rondhobbelde" zonder zadel( want iemand die zonder zadel reed dat zag je zeker toen nog niet veel) tot je ze het zelfs eens liet proberen. Zelfs heel goede ruiters waren aan het sukkelen. Ik reed veel liever zonder zadel als met en iedereen was altijd verbaast dat je ook kan lichtrijden zonder zadel. Je gebruikt je spieren ook anders vind ik als ik zelf een tijd niet meer zonder zadel had gereden dan voelde ik dat de dag nadien.

Christine
Door

Christine

op 21 Mar 2012

Zo'n 20 jaar geleden heb ik enorm veel zonder zadel gereden en vond het zalig!! Door gezondheid's redenen ben ik moeten stoppen en 6 jaar geleden terug begonnen maar niet meer zonder zadel. Het paard dat ik nu heb heeft niet bepaald een aangename rug, hoge schoft en fijn gebouwd. Toch wil ik terug zonder zadel rijden. Welke pad is het meeste aangeraden?

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 22 Mar 2012

Hallo Christine, voor een dun paard met een hoge schoft gebruik je best zo een dik mogelijke pad. Zo van die wollen pads zijn heel geschikt, of "namaak"wol. Daaronder leg je een dikke zadelonderlegger. Op die manier zal je het paard niet hinderen, want bloot op de rug rijden bij een mager paard kan voor het paard heel vervelend zijn, maar ook voor jou. Ikzelf heb een barebackpad van het merk FRA, het is de pad die je ziet op de foto's. Ik vind het een hele fijne pad.

Kimberley
Door

Kimberley

op 15 Dec 2012

Ja dit is dus ook mijn ultieme droom om alleen maar zonder zadel te rijden. Het zit beter en je hebt zelf meteen door dat je niet ontspannen zit. Mensen zeggen mij vaak dat het slecht is voor de paardenrug en als ze zeggen waarom dan ben ik het ook wel met hun eens maar het eerste begin van paardrijden was toch zonder zadel of niet ? .. Is het nu echt slecht zonder zadel te rijden ?

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 17 Dec 2012

Paardrijden zonder zadel is niet slecht voor de rug als je het paard correct traint. Maar hetzelfde geldt als je mét zadel rijdt uiteraard! Het paard moet zijn rug bol kunnen maken waardoor hij kan ondertreden met de achterhand. Ik raad wel aan om met een barebackpad te rijden als je langer dan een half uur paardrijdt of als het paard aan de magere kant is. de drukpuntbelasting van de zitbeenknobbels kan anders wel ongemak tot pijn veroorzaken bij het paard waardoor het de rug niet meer bol kan maken en dus met een holle rug begint te bewegen. En daardoor kan het paard dan rugpijn krijgen als dit te vaak gebeurt.

sanne
Door

sanne

op 21 Mar 2013

ik zelf rijd alleen in maart zonder zadel, ik mag namelijk niet zomaar zonder zadel rijden, want ik rijd in lessen en heb (helaas) geen eigen paard. maar ik rijd dus ook op random paarden en een dun paard met een hoge schoft probeer het dan gewoon tenzij je jezelf er echt niet zeker bij voelt.

Reactie plaatsen