Toon respect voor de persoonlijke ruimte van je paard

Toon respect voor de persoonlijke ruimte van je paard

Zoals het paard moet leren om respect te hebben voor ons persoonlijke ruimte, moeten wij van onze kant óók respect hebben voor de persoonlijke ruimte van het paard!

Wat echter vaak gebeurt is

  • Bij het benaderen van een paard wordt er niet gelet op zijn lichaamstaal.  Het paard toont aan geen vertrouwen te hebben in de benadering, de persoon ziet dit niet, en stapt toch op het paard af.  Gevolg: paard loopt weg.
  • Het paard heeft wel vertrouwen in de persoon maar vind het niet fijn om op een te snelle of te drukke manier benaderd te worden.  Het interpreteert dit als “brutaal” gedrag en is dus op zijn hoede.  Het gevolg: het paard draait zich om zodat de achterhand naar de persoon gericht wordt (en schopt eventueel of loopt weg).
  • De persoon doet het halster op een verkeerde manier aan (te snelle, bruuske bewegingen maken).  Het paard doet telkens weer het hoofd omhoog als reactie daarop of draait het hoofd weg.  De persoon interpreteert dit als:“mijn paard is stout bij het halsteren”.  Het paard ontwikkelt een afkeer van halsteren en laat zich op de duur niet meer halsteren.
  • De persoon gaat tijdens het trainen vaak onaangekondigd in de persoonlijke ruimte van het paard gaan drijven op een te plotse/te heftige manier.  Het gevolg: het paard wordt defensief.
  • Het paard draait zich weg van zodra je begint te aaien.  De persoon trekt het paard terug bij zich dmv het leidtouw en wil toch dooraaien.  Het paard toonde door weg te draaien echter dat het dit aaien niet plezant vind.  Dus de persoon toont geen respect waardoor de relatie kan verzuren.

paard met angst

Ik kan nog een heleboel voorbeelden geven.  Het komt er op neer dat in bovenstaande gevallen de intieme en persoonlijke ruimte van het paard niet gerespecteerd wordt, waardoor het paard zich niet veilig of niet comfortabel voelt en dus probeert om daaraan te ontkomen.

Hoe je dit kan voorkomen

Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je jezelf bewust maakt van je lichaamstaal en hoe je die gebruikt.  En ook dat je je bewust wordt van de intieme en persoonlijke ruimte van jouw paard en hoe je hiervoor respect kan tonen.  Het Vrije Werk en de 8 connectie-oefeningen, vooral de eerste 3, zijn de beste oefeningen die je kan doen om dit te leren.

hoofd-paard-aanraken
Een oefening.

Wat kan jij vertellen over deze foto?
Wat is jouw idee en jouw gevoel hierbij?
Laat jouw mening weten in het reactieformulier hieronder.

 

 

marleen michels
Door

marleen michels

op 02 May 2012

ik denk dat die twee wel maatjes zijn,er is vertrouwen nodig voor zo'n aanraking denk ik en ze zien er allebei ontspannen uit !

Ann Segaert
Door

Ann Segaert

op 02 May 2012

Hallo Karine, bij het bekijken van de foto had ik het gevoel dat er van het paardje een zekere vorm van interesse is in de persoon, een stuk rust en zachtheid, maar geen volledig vertrouwen en op zijn hoede. Het is soms moeilijk om in woorden uit te drukken wat je ziet. Kan je mij op de goede weg helpen? Groetjes, Ann

Philippe De Weweire
Door

Philippe De Weweire

op 03 May 2012

Volgens mij heeft het paard vertrouwen in de persoon maar is er iets in zijn omgeving dat hem alert maakt

An Meex
Door

An Meex

op 05 May 2012

Ik denk dat zij iets te vroeg of iets te snel haar hand omhoog heeft gedaan. Paard is niet bang, maar dacht bij het naderen van de hand toch: Ow, effe opletten! En deed daarmee zijn hoofd omhoog totdat hij geruster is.

Chris Groesz
Door

Chris Groesz

op 05 May 2012

Paard ondergaat de aanraking gelaten. Hoofd is vrij hoog wat toch op een zekere spanning lijkt, geen vertrouwen (oortjes niet naar voren)

marjan
Door

marjan

op 06 May 2012

Ik zie spanning in de nek en rond de mond. Het lijkt of de vrouw het paard 'vasthoudt' door de positie van haar handen, volgens mij is hier geen respect voor de persoonlijke ruimte van het paard.

Veerle
Door

Veerle

op 07 May 2012

Ik denk ook dat hij eigenlijk gefocust is op iets anders, wat niets zegt over de verhouding tussen de vrouw en het paard op zich. Hij is 'alert', met iets anders bezig.

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 08 May 2012

Ann Meex heeft het bij het rechte eind! Veel paarden vinden het niet fijn om op deze manier aangeraakt te worden aan het hoofd. Dus als de persoon frontaal staat en te snel omhoog reikt naar het hoofd. Waarschijnlijk had het paard ook niet eerst contact gelegd en daar de tijd voor gekregen, want dan hebben ze daar vaak geen problemen mee. Het is een beetje een "verplichte" aanraking, geen aanraking die van 2 kanten komt.

Koen
Door

Koen

op 17 May 2012

Ik zie wel dat die dame met haar hand het neusgat van het paard deels afdekt. Je zou voor minder je hoofd omhoog doen, toch ? En dan vlug ander hand naar de kaak ? Want daar is het paard héél graag gewreven ;-)

Sarah Bievelez
Door

Sarah Bievelez

op 04 Jun 2012

Hallo Karine, In dit artikel spreek ja van passieve en actieve lichaamstaal. Wat bedoel je hier juist mee? Groetjes, Sarah

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 04 Jun 2012

Passieve lichaamstaal is alles wat je doet waarbij je je lichaam kleiner maakt, wegbeweegt van het paard, je omdraait, minder bewegingen maakt, druk (hoe klein ook) wegneemt... Je bent dus eerder passief. Actieve lichaamstaal is alles waarbij je jezelf groter maakt, meer bewegingen maakt, bv: drijvende lichaamstaal zoals het paard vragen om te bewegen.

Laura
Door

Laura

op 09 Nov 2012

Dag Karine, ik rij in een manège. Daar krijgen we steevast een half uur om ons paard op te zadelen en naar de piste te brengen. Zijn er een paar tips die je zou kunnen geven voor de eerste ontmoeting van een paard?

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 11 Nov 2012

Het is heel belangrijk dat je toont aan het paard dat je merkt wanneer hij een grens aangeeft. Als een paard jou nog niet kent, geeft het in de meeste gevallen duidelijk aan wanneer je in zijn persoonlijke ruimte komt en wanneer je in zijn intieme ruimte komt. Door dan even halt te houden en te wachten tot het paard aangeeft dat je dichterbij mag komen, toon je dat je respect hebt voor hiervoor. Daarna is het belangrijk dat je het paard altijd de eerste stap laat nemen, door hem naar je toe te laten stappen of door hem eerst te laten ruiken aan je hand. Wanneer een paard aangeeft dat hij wantrouwig is, dan is het belangrijk dat je toont dat je hier begrip voor opbrengt en dat je hem de tijd geeft om nieuwsgierig te kunnen worden (ipv wantrouwig). Streel een paard dat je niet kent ook niet aan het hoofd. het beste is om tijd met hem door te brengen zonder dat je iets vraagt, daarna enkele ontmoetingen te doen, en daarna eventueel aanraken, aan de schouder. Dan kan je hem halsteren als dat ok is. Een opdringerig paard moet je meteen duidelijk maken dat je jouw persoonlijke en intieme ruimte afbakent. Zo toon je aan het paard dat hij ook respect moet hebben voor jouw ruimte, net zoals jij respect hebt voor zijn ruimte.

Reactie plaatsen