Sluit jouw paard zich af?

Sommige paarden hebben moeite zich helemaal open te stellen naar hun mens toe. Ze voelen zich niet veilig genoeg.  Of ze zijn onzeker.  Soms hebben ze angst, angst van de mens of angst voor wat gaat komen.

Sommige paarden sluiten zich zelfs helemaal af.  Ze keren helemaal in zichzelf als ze in het gezelschap van mensen zijn.

Hoe komt dit?

Het gebeurt wel eens dat een paard in zichzelf keert nadat een belangrijke paardenvriend sterft en er een groot gemis is. Of wanneer een merrie haar veulen verliest.  Vaak is dit slechts tijdelijk.

Ik zie het ook wel eens bij paarden die op fysiek vlak problemen hebben.  Ze hebben pijn of  tekorten (mineralen/ vitamines) waardoor ze de energie niet meer kunnen opbrengen om op een open manier met anderen om te gaan, dus worden ze heel passief en introvert.  Van zodra hun fysieke problemen opgelost worden, kunnen ze zich ook weer openstellen en tonen ze weer meer interesse.

Wat echter ook voorkomt is dat een paard in zichzelf keert nadat het een traumatische gebeurtenis meemaakte met mensen of nadat het herhaaldelijk op een verkeerde manier getraind werd. Denk aan trainingen waarbij te veel druk gebruikt wordt of waar paarden onder dwang moeten presteren. Dan kunnen paarden zich gaan afsluiten, omdat ze zich zo minder kwetsbaar voelen.

Dat kan heel lang, soms jaren tot een heel leven lang, doorgaan.  Ook als het trauma al een hele tijd geleden is.  Ook als er nu een andere eigenaar of trainer is.

In jezelf keren is een zelfbeschermingsmechanisme

Hoe minder je je openstelt, hoe minder je voelt en hoe minder je voelt, hoe minder je gekwetst kan worden. Dus er wordt een muur opgetrokken.

Het paard doet wel nog mee, maar voelt er niet veel meer bij. Toont geen emoties meer.  Geeft geen mening meer.  Het paard beschermt zichzelf daarmee, hij beschermt zichzelf tegen vervelende, kwetsende of traumatiserende ervaringen.

De transformatie

Het Vrije Werk en de 8 connectie-oefeningen zijn ontstaan vanuit mijn werk en ervaring met onder andere paarden die zich zich afsloten.  Paarden die volledig in zichzelf gekeerd waren.  Paarden die écht contact met mensen niet meer toelieten.

Zo herinner ik me Blister. Een ietwat magere oudere ruin van rond de 20 jaar.  Hij sloot zich al jaren af tijdens de omgang met mensen en het was ontzettend moeilijk om hem in te schatten. Het leek wel alsof hij emotieloos was.  Zijn oren hingen een beetje af, alsof hij aan het dutten was. Zijn ogen stonden een beetje troebel en vaak ook half toe.

Nadat ik zo’n week of 3 met hem in vrijheid had gewerkt, zag ik op een dag een kleine verandering.  Het leek wel alsof zijn ogen een klein beetje meer open waren, helderder ook.  Kort daarna kwam hij voor de eerste keer naar me toe en snuffelde hij aan mijn laarzen.

Ik weet nog dat ik mijn best deed om dit moment niet te verstoren, om aanwezig te blijven, om niet te gaan denken en analyseren.  Want ik wist, als ik dat teveel zou gaan doen, de kans er was dat hij zich weer zou afsluiten en de verbinding zou verbreken.

Na dit eerste echte contact ging het steeds beter.  Elke keer ik bij hem was kon ik merken dat hij zich beetje bij beetje meer openstelde en zijn in zichzelf gekeerde houding stilletjes aan begon af te werpen.  Nadat ik alle connectie-oefeningen met Blister doorlopen had was hij veel opener geworden, nieuwsgieriger, geïnteresseerder.  De Boomerang (connectie-oefening 8) vond hij fantastisch.

Jij kan je paard óók helpen om opener te worden

Ik zeg niet dat het in 1, 2, 3 zal gebeuren,  zeker niet als jouw paard echt helemaal in zichzelf is gekeerd. Dan kan het best wat tijd vergen om je paard ervan te verzekeren dat het ok is om zich open te stellen, dat het veilig is.

Maar dat maakt niet uit, het gaat niet om hoe snel je verandering ziet, maar dát je verandering ziet. En dat je de juiste stappen neemt, zodat je paard steeds meer gaat inzien dat het veilig is om zich open te stellen.  Dat hij het verlangen krijgt om in contact te treden, zich kwetsbaarder op te stellen, zichzelf te laten zien zoals hij echt is.

Als je graag hebt dat ik je daarmee help, dan kan dat met het In Connectie met je Paard Programma.

zorg-goed-voor-je-paard

Reactie plaatsen