Steigeren en op hol slaan

De Nederlandse Jeroen volgde met zijn merrie een intensieve lesweek om te werken aan hun probleem.  Zijn paard steigerde en sloeg op hol wanneer hij buiten ging wandelen. Hier volgt zijn verhaal:

“Na 7 jaar in het bezit te zijn van mijn KWPN merrie kon ik er geen kant meer mee uit, behalve wat zij wilde. Buiten rijden ging niet meer, steigeren en vluchten was wat ze deed, vaak met gevaar voor eigen leven. Wel 2 jaar heb ik ermee aangetobt, zonder een oplossing te kunnen vinden. Mevrouw deed precies haar eigen zin en op een gegeven moment kon ik niet eens meer met haar het terrein af om naar de bossen te gaan. Ruiters met zeer veel (40 jaar) ervaring hebben het ook geprobeerd en mocht het uiteindelijk lukken, was het een hels karwei, zeer tijdrovend, maar vooral gevaarlijk!

Al die tijd kon ik alleen buiten rijden als mijn vrouw mee ging, zij het nog steeds op een zeer explosief paard. Toen dat ook ineens fout ging, wist ik het niet meer. In de laatste buitenrit samen ging het weer helemaal mis, mijn merrie draaide plotseling om en ging er in een noodgang vandoor. Ik had alle mogelijke moeite om te blijven zitten en toen ze op een kruising twijfelde welke kant ze opging, sprong ik er gauw af…. ik was in ieder geval nog heel! Na een stukje te hebben gelopen probeerde ik weer op te stappen, maar dit vond ze niet goed. Elke keer als ik mijn been naar de stijgbeugel bewoog, steigerde ze en stond verticaal boven me, doodeng en levensgevaarlijk.

Thuisgekomen na ruim 5 km lopen heb ik besloten haar te verkopen. Dat was weliswaar tegen mijn gevoel in, maar altijd nog beter dan verongelukken. Mijn vrouw was het hier niet mee eens, ook wetende wat voor paard het vroeger altijd was, en zij stelde voor nog 1 keer iets te proberen, namelijk natural horsemanship.

Na een zoektocht op internet kwam ik op de site van Karine terecht en haar Horsefulness methode.   Haar verhaal sprak me het meest aan en ook al was het het verst weg (ca 150km), toch heb ik een afspraak gemaakt voor een stage. Mijn problemen heb ik eerst per mail omschreven en Karine gaf me meteen vertrouwen en een aantal herkenbare constateringen.

Op 15 juni ben ik begonnen met de stage, en vanaf de eerste dag had ik een ander paard.

“Dit is nog een oude foto. Nu heb ik geen martingaal meer nodig!”

Ze werd veel rustiger, veel toegankelijker, en vooral, veel meer van mij. Tijdens het grondwerk leek ze alles snel op te pikken, ondanks haar 12-jarige leeftijd en mijn gebrek aan ervaring. Het werd meteen duidelijk dat ik haar niet voldoende leiding gaf en dat ze daardoor het heft maar in eigen handen nam. Dit werd vanaf de eerste dag al beter.  De dagen erna zijn we gaan rijden, eerst in de piste, daarna verschillende keren.

Mijn merrie was veel rustiger, en als zich een probleem voordeed, was dat iedere keer relatief simpel opgelost door de aanwijzingen die ik van Karine kreeg. Zonder druk, zonder zweep, zonder angst en zonder gevecht reed ik weer rond, op het paard zoals ik het ooit gekocht had. Heel heet, heel wakker, maar zeer handelbaar en eerlijk!

Ondanks dat ik direct na thuiskomst op reis moest en we ook nog op vakantie gingen, is mijn merrie nog steeds helemaal de oude! Ik rijd waar en wanneer ik wil, heb geen eindeloze gevechten en hoef nergens bang voor te zijn. Met een lange teugel door de bossen, zonder druk of wat dan ook. Stel je voor dat ik haar verkocht zou hebben!
Dankjewel Karine!! Het is eigenlijk niet genoeg gezegd! Jammer dat je zo ver weg zit, want ik maak heel veel reclame voor je, omdat je dat verdient!

Wie weet tot ziens….      Jeroen.

Reactie plaatsen