Trailerladen is voor velen een bron van frustratie. Toch hoeft het dat niet te zijn.
Om succesvol en stressvrij te gaan trailerladen dien je je in de eerste plaats bewust te zijn van de mogelijke oorzaken waarom een paard niet op de trailer wil of durft. Dit kunnen er veel zijn. Het is van belang dat je je kan inleven in die mogelijke oorzaken, want dat zorgt ervoor dat je jouw paard beter zal begrijpen en zo ook beter kan helpen.
In deze video bespreek ik de oorzaken van trailerlaadproblemen, de voorwaarden waaraan je best voldoet vooraleer je gaat trailerladen, leg ik uit wat de “10 geboden van trailerladen” zijn en geef ik je meteen ook 5 praktische tips die je zullen helpen bij trailerlaadtraining! Trailerladen wordt op die manier een spel i.p.v. een stressvolle bedoening!
Ps: lees hier ook even mijn artikel over trailerladen en claustrofobie
Transcript video
Welkom in deze video over stressvrij trailerladen. Van probleem naar spel
In deze video ga ik het hebben over de drie oorzaken van trailerlaad-problemen, over de voorwaarden om trailertraining te kunnen starten, over de tien geboden van het trailerladen, maar ik ga je ook vijf praktische tips geven over trailertraining.
Nu, je ziet mijn ondertitel staan: ‘Van probleem naar spel’ en voor mij is trailerladen iets heel plezants, ik vind het heel boeiend, ik doe het enorm graag en ik vind een trailerlaad-probleem ook nooit echt een probleem. Ik zie het altijd echt als een spel.
En, ook jouw paard kan leren, dat trailerladen een spel is en met die vijf praktische tips die je gaat krijgen maak je daar alleszins al een goed begin mee.
Het is echt belangrijk dat je je inleeft in het paard, zodanig dat je ook de oorzaken kan begrijpen van trailerlaad-problemen.
Hier zie je drie oorzaken staan:
Ten eerste: Onvoldoende voorbereiding, slechte voorbereiding of gewoonweg geen voorbereiding. Dat is ook iets wat heel vaak voorkomt.
Mensen halen paarden voor van alles trainen: zadelmak maken, voetjes geven, longeren. Het paard wordt daar heel goed op voorbereid. Er wordt daar tijd voor genomen.
Maar zodra de trailer in zicht komt, of ja die komt vaak toch helemaal niet ‘in zicht’ soms, soms gaan mensen er gewoon van uit van ja “m’n paard die loopt, of die moet gewoon op de trailer”, terwijl dat voor een paard toch best iets tegennatuurlijk is. En dat het belangrijk is dat je het paard er op voorbereid.
Het kan ook gewoon zijn dat er wel aan gedacht geweest is om het paard te gaan trailerlaad-trainen, maar dat het op een verkeerde manier is gebeurd, of dat er te weinig tijd aan besteed is. Dus dat is een belangrijke oorzaak.
Een tweede belangrijke oorzaak natuurlijk, is angst bij het paard. Het paard is een claustrofobisch dier, heel vaak. Dus als je het niet leert om in een kleine ruimte te staan, dan zullen veel paarden daar angst voor hebben. Als je daar echter de tijd voor neemt dan kan die angst weggaan.
Het kan ook zijn dat een paard pas angstig is geworden, of weer angstig is geworden, na een ongeval.
Een roekeloze chauffeur is ook vaak de oorzaak dat een paard plots niet meer wil laden. Dus voorheen was het wel mogelijk te laden en dan plots niet meer.
Of een ongeschikte trailer. Dus dat het paard zich bezeerd heeft in de trailer of zich niet goed kan balanceren, dat het paard daardoor ook angst krijgt.
Een derde belangrijke oorzaak ligt natuurlijk bij de mens dan. Dus stel nu dat het paard geen angst heeft, dat er ook een goede voorbereiding is geweest, door iemand anders bijvoorbeeld, maar nu moet een ander iemand het paard laden, dan kan het zijn dat deze persoon niet voldoende leiderschap kan neerzetten, niet assertief genoeg is, een verkeerde lichaamstaal of de verkeerde hulpen gaat geven, of dat de mens gespannen is, en stress bij de mens veroorzaakt heel vaak stress bij het paard.
Dus ’t is heel belangrijk dat je aan deze drie oorzaken werkt. Heel vaak is het ook een mengeling van deze drie zaken. Te weinig voorbereiding, angst en dan ook nog eens de mens, die het niet zo goed aanpakt.
Niet bewust slecht gaat trailerladen, natuurlijk, maar gewoon door te weinig kennis en te weinig ervaring fouten gaat maken.
En als er altijd een gedoe is rond die trailer, dan kunnen paarden ook gewoon zoiets hebben van ja, toch niet willen naar die trailer en daardoor ook al een aversie krijgen voor het trailerladen. Dus dan heeft het niet echt te maken met angst. Maar ook gewoon van ja: ‘Daar gaan we weer’ en ‘Ik doe niet meer mee’.
Hoe ga je dat oplossen, dat is natuurlijk de vraag. Eerst en vooral is het belangrijk dat je aan enkele voorwaarden probeert te voldoen vooraleer je überhaupt met de trailer gaat werken.
En dit zijn hier de vier voorwaarden in mijn optiek. Eerst en vooral het is belangrijk dat het paard vertrouwen heeft in de trainer. Dus vooraleer je gaat trailerladen, zorg er dan voor dat het paard zijn trainer vertrouwt.
Dat kan je doen door een vertrouwensband op te bouwen via het vrije werk. Da’s het eerste deel van het Horsefullness trainingssysteem en door het vrije werk kunnen we echt zorgen dat het paard ons ziet als een vriend, als iemand om te vertrouwen, iemand waar het graag bij wil zijn.
Probeer dat toch eerst in orde te hebben. ‘T is normaal dat als het paard je niet vertrouwt dat het dan ook niet zal geloven dat het veilig in de trailer als jij dat daar gaat zeggen.
Nu, voorwaarde twee is: Het paard kan het basisgrondwerk, plus eventueel schriktraining. ‘T is uiteraard beter om met een paard te werken dat al basisgrondwerk kent. Er zijn vijf basisoefeningen in het Horsefullness trainingssysteem.
Dat is leidwerk, aanrakingsoefeningen, wijken voor fysieke hulpen, wijken voor drijvende hulpen en cirkelwerk.
Als jij en je paard samen de basis van het vrije werk hebben doorlopen en daarna het basis grondwerk, dan kan je er zeker van zijn dat de relatie met je paard sterk genoeg is en de communicatie helder en duidelijk, waardoor je dus beter met elkaar zal kunnen communiceren, ook tijdens het trailerladen.
Het paard zal dus beter snappen wat je van hem vraagt.
En jij van jouw kant zal zien aan jouw paard wat het jou vertelt tijdens die trailertraining.
Wil het even rust? Is het het aan het proberen, maar durft het nog niet helemaal? Is hij afgeleid? En zo verder.
Een derde belangrijke voorwaarde is dat het paard gebonden moet kunnen staan.
Ik ken hier en daar wel mensen die het paard niet binden in de trailer. Maar ik heb ook ooit al meegemaakt dat een paard dan vast kwam te zitten. Dus tijdens de rit wou het paard achter zich kijken en het zat vast,… ja, tussen zichzelf en de trailer.
En nadien moesten er natuurlijk osteopaten aan te pas komen, want het paard had zich wel lichtjes bezeerd.
Dus bind je paard wel vast in de trailer. Dus zorg dat je paard ook al gebonden kan staan. Vooral bij jonge paarden, zie je ook best wel eens dat ze proberen om het paard te trailerladen, maar het paard kan nog niet gebonden staan.
Het laatste wat je wilt is dat een paard gaat panikeren in de trailer, omdat hij voelt dat als hij zijn hoofd bijvoorbeeld te ver achteruit brengt, dat hij vast hangt. Dus zorg ervoor dat je paard dat al kent.
Voorwaarde vier is natuurlijk: Zorg voor een veilige trailer. Ik heb al heel vaak meegemaakt dat mensen een paard vervoeren in een trailer die niet veilig is.
Wanneer is een trailer nu veilig? Laten we daar ook eens even naar kijken.
Ten eerste is het belangrijk dat de trailer hoog en breed genoeg is. Een boerenpaard heeft natuurlijk veel meer plaats nodig dan een Shetland pony, dus er zijn bepaalde trailers die hele grote maten hebben. Probeer voor jouw paard de juiste maat te hebben.
Zorg ook dat er geen loszittende delen of uitstekende delen in de trailer zitten. Dat heb je best wel eens met die oude trailers, waar mensen zelf al aan gerepareerd hebben en dan merk je soms dat daar delen in zitten die daar eigenlijk niet hoeven in te zitten. Pennen en zo.
Zorg dus dat het paard zich nergens aan kan snijden, of nergens aan kan blijven hangen met het halster, of met zijn been achter een of andere plaat aan de zijkant. Dus zorg dat dat in orde is.
Ten vierde is een bodem met veel grip ook van belang, zodat het paard niet wegglijd tijdens de rit. Een klep met grip is natuurlijk ook belangrijk. Als je tijdens het trailerladen oefent, is het belangrijk als het paard voor de eerste keer op de klep komt, dat het niet weg gaat glijden, want dan mag je weer opnieuw beginnen.
Een raampje voor licht en verluchting is ook belangrijk, zeker in die camions, waar alles toe zit, zal je raampjes moeten hebben voor verluchting.
Zorg dan ook voor een veilige manier om vast te binden. En ga elk jaar op controle.
Dat is verplicht, maar toch moet je ook nog eens extra de bodem controleren.
Ik heb al verhalen gehoord van mensen die op controle geweest zijn maar dat de bodem toch niet 100% gecontroleerd was en dat ze nadien, kort daarna een gat hadden in de bodem.
Dus, misschien is het ook wel best dat je even naar de garage gaat en die bodem laat controleren, of het zelf doet als je weet waar je op moet letten.
Veiligheid gaat echt boven alles. Dus, dit zijn tips om ervoor te zorgen dat jouw trailer veilig is en pas als jouw trailer veilig is om je paard in te vervoeren, dan kan je verder gaan met de trailertraining.
Nu, wanneer je met de eigenlijke trailertraining zelf start, dan zijn er volgens mij tien zaken waar je op moet letten, voor wat betreft jouw mindset. Dus hoe je je opstelt ten opzichte van het paard, ten opzichte van het trailerladen.
Ik noem ze ook wel eens de Tien Geboden van het Trailerladen en dat zijn dus tien geboden die jij zou moeten nastreven als jij gaat trailerladen.
Ik heb ze hier allemaal op een rijtje.
Als eerste: Werken met de juiste intentie. Werken met de juiste intentie houdt in dat je het paard wil helpen zijn angst te overwinnen of dat je het paard wil leren, van ‘Komaan, nu is het echt wel belangrijk dat je op de trailer gaat’.
Dus ook als het paard geen angst heeft, dan is het belangrijk dat het paard op de trailer wil. Want stel je nu voor dat het plots naar het ziekenhuis moet of dat er iets ernstig is en het paard moet weggebracht worden. Ja, dan zal het toch wel moeten laden.
Het is belangrijk dat je werkt met deze intentie. Of het nu is dat het paard angstig is om op de trailer te gaan,
of dat de reden is dat het niet wil op de trailer, voor iets anders/ het wil bijvoorbeeld zijn kudde niet verlaten, dan nog doe je het om het paard te helpen.
Dat is werken met de juiste intentie. Stel nu dat je alleen nog maar werkt met de intentie van, ‘Kom op. Jij moet nu hier op de trailer, want ik wil perse elke week op wedstrijd gaan. Ja dat is een andere intentie en da’s niet de juiste intentie.
En dan ga je werken met veel meer tijdsdruk, veel meer stress. En die paarden voelen dat aan.
Ik zeg jullie nu niet dat op competitie of op wedstrijd gaan slecht is, bij lange na niet. Maar het is belangrijk dat je niet om die reden het paard leert om de trailer in te gaan. De belangrijkste reden is het paard zijn angst helpen overwinnen en dus liefdevol daarmee omgaan.
Ten tweede is je inleven in het paard heel belangrijk. Dus, weet hoe een paard reageert, hoe het is voor een paard om in een doos eigenlijk opgesloten te worden.
Begrijp je paard en als je je paard begrijpt dan zal je ook liefdevoller gaan werken en zal de trailertraining ook voorspoediger kunnen gebeuren.
Als derde: Blijf positief denken, ook als het eventjes wat minder gaat, ga je niet focussen op alles wat slecht gaat.
Maar blijf positief en weet dat het allemaal ooit goed komt.
Ten vierde volg je intuïtie. Als je voelt dat je ergens een andere aanpak wilt proberen, of dat je nu eventjes het paard rust moet geven. Of, dat je nu net eventjes kunt doorvragen. Volg je intuïtie en probeer.
Ten vijfde: Werk niet met tijdsdruk. Als je werkt met tijdsdruk dan ga je veel meer stress hebben, zoals ik net al zei. Als je volgende week op wedstrijd moet, en je wilt op ene week tijd een paard dat heel moeilijk laadt leren om te laden, heel gemakkelijk. Ja dan ga je tijdsdruk ervaren en dat gaat de trailertraining niet optief beïnvloeden.
Ten zesde: Gebruik je innerlijke stem. Je innerlijke stem is dat je in gedachten positieve affirmaties gaat gaan geven aan jezelf, aan het paard.
Als het paard bijvoorbeeld angstig is dan kan je je paard bijvoorbeeld toespreken, van ‘Jij bent een moedig paard’. En echt, ja, gebruik je innerlijke stem van ‘We kunnen het samen’. ‘Het zal ons lukken’ en ‘Ik ga je helpen daarmee’.
Da’s je innerlijke stem gebruiken.
Ten zevende: Bewaar je innerlijke rust als je voelt dat je toch gestresst wordt. Het kan zijn omdat je toch niet zo positief denkt, dat je toch eventjes negatief gaat denken. Dan kan je in de stress wat geraken.
Wees je daar dan bewust van en doe oefeningen om je innerlijke rust terug te vinden.
Ademhalingsoefeningen kunnen helpen, grondingsoefeningen, maar ook je innerlijke stem gebruiken. Affirmaties gebruiken van: ‘Ik ben rustig’. ‘Ik heb tijd’. En zo verder.
Ten achtste: Geloof erin dat elk paard laadt. Hoe erg het nu ook is met jouw paard. Je kan het gevoel hebben dat het nooit zal lukken, maar elk paard kan geleerd worden en kan vertrouwen krijgen erin, om op de trailer te gaan.
Bij het ene paard is het op twee dagen, bij het andere paard is het op tien minuten. Bij weer een ander paard duurt het misschien een maand voordat het in volle vertrouwen, ontspannen op een gesloten trailer kan staan.
Maar geloof erin dat het ook met jouw paard zal lukken. En, als het alleen niet lukt, zoek dan gewoon iemand die jou kan helpen.
Een instructeur van het Horsefullness trainingssysteem kan jou daarmee helpen, of misschien iemand uit jouw buurt die ook op een heel paardvriendelijke manier trailerladen, of trailerlaad-problemen oplost.
Een negende tip is: Blijf in het hier en nu. Dat is ook heel belangrijk ga dus niet denken van: ‘Ja maar gisteren ging het zo goed en vandaag weer niet’. Waardoor je dan weer misschien boos wordt of gefrustreerd. Nee, elk moment is een belangrijk moment en het is in dit moment dat je traint.
Je traint niet voor gisteren, je traint nog niet voor morgen. Ergens wel natuurlijk, maar je hoeft je daar nog niet mee bezig te houden.
‘T is enkel hier en nu dat je bent en ook je paard is in deze staat van zijn, dus probeer in het hier en nu te blijven. Dat kan je ook doen door jezelf te gronden en door ademhalingsoefeningen te doen onder andere.
En ten tiende: En dat is misschien wel de belangrijkste tip die ik heb voor jou, of het belangrijkste gebod van De Tien Geboden. Beleef er plezier aan. De titel zei het zelf al van probleem naar spel.
Probeer echt jouw instelling over trailerladen te veranderen. Ik snap als je een probleem hebt met je paard, dat dat heel moeilijk is. Dat je soms wel negatief ingesteld geraakt, dat je ’t niet meer ziet zitten.
Maar probeer jouw instelling te veranderen en zie het als een spel. Zie het als de kans om te leren van jouw paard. Om nog meer communicatie te ontwikkelen en vergeet jouw intentie niet.
Je doet het om het paard te helpen en als je op die manier kan denken, als je zo’n mindset kan hebben, dan zal je merken dat je er ook veel meer plezier aan zal beleven.
Nu al deze geboden hebben natuurlijk ook met elkaar te maken. Maar probeer ze, ja, toch eventjes nog een paar keer na te lezen en probeer ze ook toe te passen.
Dus, dat is wat betreft de Tien Geboden van het Trailerladen. Laten we nu eventjes gaan kijken naar de vijf praktische tips die ik voor je heb.
Eerst en vooral is het zoals met vele zaken; Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Er zijn veel verschillende manieren van trailerladen.
Ik wil jullie in deze video uitleggen hoe ik het doe. Hoe ik het dus aanleer aan de instructeurs en trainers in opleiding. En hoe de afgestudeerde trainers en instructeurs het ook gaan toepassen als jij hen bijvoorbeeld zou nodig hebben om jou te helpen.
Wat we zeker niet gaan doen in dit systeem is dat we met longes achter de billen gaan werken. Want ja dan ga je het paard eigenlijk al forceren van ‘Nu moet je d’r op’, terwijl het nog niet zelf ervoor gekozen heeft om te proberen. Dus dan is het heel dom om een paard op de trailer te zetten.
Een paard dat met angst op de trailer gedwongen wordt, daarvan heb je veel meer kans dat het paard tijdens de rit gaat panikeren, over de stang gaat springen, zich laat neervallen, en zo verder.
De volgende keer heb je heel veel kans dat het er ook niet op gaat en dat het probleem nog verslechterd is.
Iets ander wat we ook niet gaan doen is een tweede persoon vragen om het paard voorwaarts te drijven.
Dus, we gaan werken alleen. We gaan 1 op 1 werken. Het paard en de trainer en niet met meerdere mensen.
Dus, ook veel omstaanders die willen helpen, en die het echt heel goed bedoelen, gaan we niet toelaten terwijl we gaan trailerladen.
Stel dat je nu op verplaatsing bent, en je paard wil niet laden, stuur de omstaanders dan weg want hoewel deze mensen het altijd heel goed bedoelen en jou echt willen helpen, maken ze het meestal alleen maar erger.
Tenzij het natuurlijk een professionele trainer is, waarvan je weet van ‘Ja die persoon kan me echt helpen’. Maar omstaanders die je niet kent, mensen die je niet kent, stuur ze gewoon weg. Dan zal je zelf ook veel rustiger kunnen blijven.
En …. wat helemaal niet aan te raden is, is een hek rond de trailer zetten, wat ook soms gebeurd om het paard op de trailer te laten gaan.
Ik zou dat ook niet aanraden. Je kan elk paard leren om op de trailer te gaan. Zonder hekken, zonder balken langs de zijkant, zonder longes.
En, natuurlijk een paard lokken met voer is ook niet slim. Je hebt natuurlijk ook clickertraining methodes. Da’s iets anders, maar echt lokken met voer, zonder daar een bewust trainingsplan achter te steken, is niet slim.
Want dan ga je vaak belonen met voer op de verkeerde momenten. Dus dat gaan wij ook in het Horsefullness trainingssysteem niet toepassen.
Wat wij wel doen is voer op het einde van de trailer leggen, maar dat is dan zonder dat we het paard daarmee lokken. Er ligt gewoon voer in de eetbak, helemaal op het einde en als het paard er dan op komt, dan vinden ze dat.
Da’s natuurlijk een extra verrassing, dus dat kan je wel doen.
Hoe ga je het nu wel doen, zonder longes, zonder hulp van iemand anders? We gaan het doen door heel geduldig te zijn. Door het paard de tijd te geven en door heel positief te blijven. We gaan het paard dus op een stressvrije manier laden en we gaan het paard maar vervoeren als de angst voor de trailer weg is.
Dus dit waren alvast dingen wat je niet moet doen. Nu ga ik jullie vijf tips geven om te volgen als je wil trailerladen.
En mijn eerste tip voor jou is, ‘Werk vanuit de partnerpositie’. Dat is een positie dat wij toepassen tijdens het leiden. D’r zijn drie leidposities. Je hebt de leidpositie waarop je vooraan loopt. Je hebt de partnerpositie waarbij je naast het paard of ongeveer naast het paard loopt. En je hebt de drijfpositie waarbij je achter het paard loopt.
Dat heb je gezien in de vorige foto, dat ik dus het paard voor me uit de trailer opstuurde. Dat was dan de drijfpositie.
Waarom gaan we in de partnerpositie werken? Omdat deze positie sommige paarden steun geeft. Door naast je te kunnen meestappen voelt het zich gesteund door jou, net zoals een veulen zich gesteund voelt door zijn moeder.
Maar het kan ook helpen bij paarden die altijd heel snel naast de klep proberen te lopen als je bij de trailer aankomt.
En, je kan een paard op deze manier ook beter aanmoedigen om mee te komen. Dat is natuurlijk handig bij paarden die de trailer helemaal niet meer willen naderen.
We gaan het paard natuurlijk niet dwingen om voorwaarts te gaan, maar we gaan het paard stapje voor stapje vragen om te naderen. Dus een stapje,… eventjes wachten. Nog een stapje,… tot het paard op den duur de trailer vlot durft te naderen.
Een tweede tip is: Vraag het paard om recht voor de klep te komen, dus leer het paard helemaal in het midden voor de klep recht te komen.
Als het paard toch naast de klep gaat, dat is vaak toch een strategie, laat ik het zo noemen van paarden die er
niet op willen of niet durven, en zoals je hier ziet met het paard van iemand die ik leerde om geladen te worden, dit paard ging ook in het begin vaak naast de trailer.
Dus hij kwam ook recht voor de trailer uit, maar dan ging hij naast de trailer staan. En dan ga ik natuurlijk niet terugkeren. Ik ga van daaruit werken met het paard tot het paard weer mooi netjes voor de trailer komt.
Dat is wat je dan ziet op de tweede foto.
Op die manier zal het paard leren dat naast de trailer lopen niet zo handig is, of geen oplossing biedt om niet op de trailer te moeten gaan.
Als het paard dan mooi recht voor de trailer komt dan gaan we het paard uitvoerig belonen en eventjes rust geven en dat is het dan. Dus, zo gaan we leren om het paard recht voor de klep te laten komen.
Als derde gaan we het paard altijd toestaan om de trailer te onderzoeken.
Soms zie je wel eens dat mensen druk gaan geven op het moment dat het paard de trailer onderzoekt. Dus op het moment dat het paard de trailer ruikt of met zijn hoef over de klep gaat schrapen, dan gaan die mensen bijvoorbeeld aan het touw trekken, of ze gaan met hun zweep een beetje drijven. Maar da’s natuurlijk niet echt leuk voor het paard. Het paard wil zijn angst overwinnen, en het wil eerst de tijd nemen om alles te besnuffelen, om alles te betasten.
Soms kan het zelfs helpen om het paard dat in vrijheid te laten doen, zodanig dat hij in vrijheid al leert wat een trailer in feite is.
Dus dat is ook iets wat je kan doen: de trailer bijvoorbeeld in de weide plaatsen. Maar zorg altijd dat je erbij bent, want de kans is dat het paard er vrijwillig oploopt. En jij moet er wel voor zorgen dat het paard zich niet kan draaien en komen vast te zitten of wegglijd in die trailer.
Wees alert, dat als een paard aanstalten maakt om te onderzoeken, dat je niets anders gaat vragen aan het paard, maar laat het paard onderzoeken.
Het paard heeft behoefte daaraan. Paarden zijn nieuwsgierige dieren. En het moment dat ze beginnen te onderzoeken is al het moment dat ze hun angst proberen te overwinnen. Dat is natuurlijk een moment om ze daarin rust te geven en alle tijd te geven die ze nodig hebben.
Een vierde tip is: Loop mee in de trailer als dat het paard steun geeft.
Dit vind ik wel een hele belangrijke tip, omdat ik merk dat er bepaalde methoden zijn waar dat als het ware verboden is.
Dus het paard moet er voor de eerste keer helemaal alleen al op gaan. Uiteindelijk ga ik dat het paard ook aanleren, als het paard dat kan.
En alle paarden kunnen het leren. Ik start er maar mee als het paard er klaar voor is. Ik vergelijk het een beetje met mijn dochter. Mijn dochter is nu zes jaar.
Als we gaan zwemmen, dan was zij in het begin een beetje angstig om in het water te gaan. Nu was het beter dat ik eventjes voorga en haar toon van ‘ja, dat water is ok, ’t is goed om in het water te gaan’? Of dat ik gewoon blijf staan van:’Ga in het water, ga in het water’.
Dat helpt niet. Dan zou ze nog meer gestrest zijn. Dus ik pas die methode niet toe dat het paard perse voorop moet lopen. Ik ga mee als het paard steun nodig heeft, zoals je hier ziet op de eerste foto. Da’s een meisje die haar paard leert laden en die begeleid wordt door mij daar, in die training. Haar paard is Jerome. Die wou d’r alleen niet op. Of die durfde d’r, ik zal het zo zeggen… Da’s een betere uitdrukking. Hij durfde er alleen niet op.
En toen is zij meegegaan een paar keer. En toen merkte hij van:’Ah, ok. Mijn baasje durft erop, dan zal het wel ok zijn’.
Nadien is hij geleerd geweest om d’r alleen op te gaan. En toen heeft hij dat ook zelf beslist. Na een paar keer voor te gaan. Dus geef je paard steun als je paard dat nodig heeft.
En dan hebben we nog een vijfde tip: Doe korte sessies. Hierboven in de bovenste foto zie je een paard dat in de eerste sessie helemaal niet wil laden en de tweede dag hadden wij het paard al zo, de eigenaar zelf al, voor hem uit de trailer op kunnen laten gaan.
Je ziet dat het er zelf al op draaft op de tweede foto. Dus hij trok er eigenlijk al zelf naartoe. Hij wou gewoon naar die trailer.
We hebben hier eigenlijk heel weinig geoefend. Dus de eerste dag misschien in totaal vijftien minuten en de tweede dag ook. Wellicht iets langer. Wij zijn in het totaal dertig tot vijfendertig minuten bezig geweest met trailertraining, maar wel korte sessies. Dus op de eerste dag misschien vijf minuutjes, dan ja, veel pauze geven en nog eens vijf minuutjes. Dan de tweede dag weer een paar korte sessies.
Hij liep er al vanzelf op als het ware. Dus, onthoud dat die korte sessies heel belangrijk zijn en onthoud ook dat ook jij plezier dient te hebben met het trailerladen.
Dat komt, want zodra je meer leert over trailerladen, zodra je eigen vaardigheden beter worden en zodra je alle tips zal gaan toepassen die ik je hier gegeven heb, dan zal je voelen dat trailerladen eigenlijk heel plezant is.
Dan kan het er echt zo gaan uitzien, dat het paard er heel ontspannen, heel rustig naartoe loopt, en dat het zelf ook heel graag op de trailer gaat.
Nu ik wens je veel succes hiermee. Als je vragen hebt stel ze gerust in de reactieformulieren onderaan de video.
Leni Meerts
op 02 Sep 2014Karine
op 02 Sep 2014Vandeperre Luc
op 25 Oct 2014Karine Vandenborre
op 10 Nov 2014Heleen van Daalem
op 26 Feb 2017Marijke
op 07 Mar 2018Ingeborg
op 27 Aug 2018Marc Bergez
op 18 Mar 2019