Paard had nare ervaring met trailerladen

Paard had nare ervaring met trailerladen

Martine stelde mij haar nummer 1 vraag over trailerladen:  “Mijn paard is een gevoelige expressieve merrie (PRE x arabier) die heel meewerkend is totdat ze iets echt niet wil. Dan is ze enorm koppig en sluit ze zich af. Ze weigert dan door bv. staken, stilstaan of te doen wat je wil.

Deze koppigheid is in de tijd dat ik haar nu heb flink verminderd doordat het wederzijds vertrouwen gegroeid is. Druk uitoefenen en ‘hard’ worden helpen niet echt, dus ik heb inmiddels geleerd om in de rust en gedecideerde zachtheid mijn vraag te blijven stellen. Met kleine dingen lukt het dan om haar toch zover te krijgen. Ik vertrouw er ook op dat dit proces nog voortduurt en dat er steeds meer lukt.

Er staat echter een ding op ons programma waar ik wel wat tegenop zie: trailerladen. Mijn paard heeft een nare ervaring  gehad met trailerladen en wil nog niet eens met de voorbenen op de laadklep.

Ik heb nog niet serieus met haar getraind omdat ik niet helder heb volgens welke methode ik dit wil gaan doen. Nu heb ik me in verschillende methodes verdiept (o.a. Parelli, clickeren), maar weet nog steeds niet hoe ik dit met haar nu het beste kan gaan aanpakken. En dat is dus mijn vraag….”

In onderstaande video geef ik Martine een antwoord.

AnneMarie
Door

AnneMarie

op 24 Jul 2012

Heel mooi uitgelegd Karine! De meeste mensen denken dat ze een paard in 1 les moeten leren in de trailer te stappen (en blijven)! Fijn dat je de mensen leert dat ze ook dit als een spel mogen zien en het in stapjes opbouwen!

Deauke
Door

Deauke

op 05 May 2014

hoi Karine! na het laden, komt natuurlijk het afladen :) wat als het paard er zelf niet snel genoeg kan af zijn (bijna afstormt) eenmaal het achteruit aan het gaan is en tegenhouden is gewoon onmogelijk door zijn kracht?

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 05 May 2014

In dit geval laat je het paard er gewoon weer afgaan en je blijft herhalen tot het paard er steeds minder snel afwil. Dat is 1 manier. Je kan het ook proberen oplossen door het paard te leren zijn hoofd naar beneden te brengen bij elk pasje erop en zo eventjes te laten staan, vaak worden ze dan ook veel rustiger (is te proberen, ieder paard is anders, je moet ervaren wat voor welk paard het beste werkt). Een andere mogelijke oplossing is het paard leren "tellen" (zoals ik dat dan noem). Je gebruikt hierbij clickertraining. Bij veel paarden is de eerste manier goed om te doen, ze leren hier echt uit eigen ervaring, het vergt wel geduld van de trainer (maar een goede trainer heeft geduld uiteraard). Dit kan ook te maken hebben met het feit dat jij (iets) teveel vasthoudt als hij in de trailer staat, als hij achteruit wil mag je niet terugtrekken.

Deauke
Door

Deauke

op 09 May 2014

bedankt! ik ga aan de slag!

Reactie plaatsen