Van beperkende overtuigingen naar vrijheid!

Van beperkende overtuigingen naar vrijheid!

Heb jij ook last van beperkende overtuigingen?  Dan is het tijd om die te overwinnen!

Tijdens mijn lessen hoor ik wel eens dingen in de trant van:

 • ik kan dit niet
 • mijn paard kan dit niet
 • ik heb het geld niet om veel les te volgen, dus ik geraak niet ver
 • ik heb de tijd niet
 • mijn paard is nu eenmaal zo, daar is niets aan te veranderen
 • ik heb angst
 • ik heb geen geduld

beperkende overtuigingenDit zijn één voor één overtuigingen die je beperken om datgene te gaan doen of te bereiken waar je van droomt met je paard.   Je bent altijd wie je van jezelf maakt en wat je bereikt of niet bereikt is vaak het gevolg van wat je gedaan hebt of niet gedaan hebt.

Beperkende overtuigingen zijn een soort tralies, een soort gevangenis want omdat ze je beperken in je doen en laten,  kan je stellen dat je effectief minder vrijheid hebt!  Als je het zo kan zien, dan besef je dat je jezelf moet bevrijden van die overtuigingen, van die zelfgeschapen gevangenis! Maar hoe?

Bekijk de zaken anders!

Zeg ipv

 • ik kan dit niet —> ik begin vandaag te oefenen en te studeren, zodat ik het kan!
 • mijn paard kan dit niet —> ik train mijn paard zo goed mogelijk want mijn paard heeft zijn eigen talenten en mogelijkheden!
 • ik heb het geld niet —-> er is altijd een oplossing! Ik bespaar op nieuwe kledij of …  en spaar het geld zodat ik daarmee les kan volgen!
 • ik heb de tijd niet—-> ik maak tijd (minder tv kijken, een half uur vroeger opstaan, … )!
 • mijn paard is nu eenmaal zo —> ik aanvaard mijn paard is zoals hij is: uniek! Ik motiveer hem zo goed mogelijk om mee te werken en bij te leren!
 • ik heb teveel angst —> ik leer mijn angst aanvaarden en ombuigen naar kracht! Ik heb vertrouwen!
 • ik heb het geduld niet —> ik neem de tijd die nodig is, niemand zit me achterna!
vrijheid

“De enige echte gevangenis is angst. De enige echte vrijheid is vrij zijn van angst.” Aung San Suu Kyi

Probeer jouw beperkende overtuigingen om te buigen naar een positieve en krachtgevende affirmatie die je als een mantra herhaalt telkens je weer in die negatieve denkspiraal komt!

Denk eraan: Alles ligt verborgen in jezelf, alle kracht en alle moed om ertegenaan te gaan.  Soms moet je eens diep gaan zoeken, je angsten onder ogen zien, maar je kan het!  Al jouw potentieel heb je al, maar vaak gebruik je er maar een deeltje van.  Beslis vandaag nog dat je voor de volle 100% wil gaan!

Nog een tip: print dit tekstje af en leg het ergens op een goed zichtbare plaats. Schrijf er jouw eigen krachtige on positieve affirmaties op!  Als je een dipje hebt, lees dan jouw affirmaties!

affirmaties-voor-de-paardentrainer

Evelyn
Door

Evelyn

op 18 Apr 2012

Hey Karine, heel erg inspirerend! En het mooie is dat je dit niet alleen op de omgang met paarden kan toepassen, maar eigenlijk op alles wat je doet in het leven. Bedankt! Evelyn

Carline
Door

Carline

op 18 Apr 2012

Hey Karine, Je hebt helemaal gelijk! Ik laat me ook veel te veel tegenhouden door gebrek aan zelfvertrouwen en faalangst, dacht ook even dat het allemaal niet ging lukken, maar nu zie ik het weer helemaal zitten. Ik geloof zelfs dat ik met de hengst al verbetering zie: veel voorwaartser, ruim en ritmisch over de balkjes, en meer beweging in de rug, meer één geheel. Natuurlijk nog te vroeg om victorie te kraaien, maar ik krijg weer hoop op een tweede verhaal met een happy end. Wie weet wordt mijn droom toch nog werkelijkheid! (Jij weet wat die is, hoeft de rest nog niet te weten, hihi)

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 18 Apr 2012

Leuk dat Fantomas al wat verbetering laat zien! En dat na nog geen week! Goed bezig! Volgende keer gaan we aan de slag met de bodywrap, dat zal hem zeker ook helpen om weer wat meer lichaamsbewustzijn te krijgen. En er zijn nog wel wat leuke dingen dat we kunnen gaan doen met hem. Ik kijk er al naar uit!

cindy
Door

cindy

op 19 Apr 2012

Leuk om dit te lezen, want dit is precies waar ik mee bezig ben in de cursus 'je kunt je leven helen'. ik dacht eerst dat ik te 'nuchter' was voor affirmaties, maar als je volhoud, dan merk je vanzelf dat deze toch een groot invloed hebben.

Marjan
Door

Marjan

op 06 May 2012

Hallo, Ik vind dat de traditionele manier van omgang met paarden vol zit met beperkende overtuigingen. Ik zie het voortdurend om me heen, hoewel de meeste mensen het wel goed bedoelen en hun paard graag zien. Ik heb zelf ondervonden dat het heel moeilijk is om daarvan los te komen. Het vergt veel moed om de confrontatie aan te gaan met jezelf. De schuld op je paard of op de omstandigheden steken is veel gemakkelijker. Zo kreeg ik jarenlang te horen dat mijn paard lui was. Terwijl ik diep vanbinnen wel wist dat er iets niet klopte, vond ik het veel gemakkelijker om aan te nemen dat dat inderdaad zo was, omdat iedereen het zei. Het heeft me vele jaren gekost voor ik volledig loskwam van deze gedachte. Mijn paard bleek rugproblemen te hebben, en toen deze opgelost waren had hij door de jarenlange pijn een behoorlijke hekel aan werken gekregen. Gelukkig kan ik nu met de hulp van Karine de band opnieuw opbouwen én leer ik al mijn verwachtingen los te laten en genieten van het samen zijn met mijn paard.

Elien
Door

Elien

op 19 Sep 2012

Mijn beperkende overtuiging is zonder twijfel de geen-geld-overtuiging. Een goede lesgever vraagt ook een goed centje, en momenteel kan ik dat er niet aan geven. Ik heb dan ook het gevoel dat ik steeds tegen dezelfde problemen blijf aanhikken. Ik ben echter wél een doorzetter, blijf lezen online, bleef boeken lezen en mijn kennis over het correct rijden en trainen van paard vergroten om mijn bijrijdpaard toch zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Dat ben ik haar wel verplicht, vind ik.

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 25 Sep 2012

Hallo Elien, geld is inderdaad soms een probleem. Onder andere om die reden heb ik ook beslist om een online academy op te richten. Op die manier kunnen mensen toch blijven leren en gecoacht worden. Het is goedkoper dan fysieke lessen en toch heel waardevol! Moest je interesse hebben hierin, aarzel niet om me te mailen voor meer info! Ik help je graag verder!

Dinka van der Kolk
Door

Dinka van der Kolk

op 19 Sep 2012

heel leuk om te lezen! taal en gedachten kunnen zeker een flinke barriere vormen in je gedrag! Fijn om weer even aan herinnerd te worden!

Maja
Door

Maja

op 20 Sep 2012

Bij mij is het op dit moment een ander manier van 'ik kan het niet', omdat er een probleem met mijn spieren is vastgesteld. Ik heb al een tijd niet kunnen rijden omdat de stijgbeugels aan mijn voeten mij enorme pijn bezorgden na 10-15 minuten rijden. Omdat ik het niet kon laten, ging ik eens met barebackpad op m'n paard (iets wat ik door angst veel te weinig durfde in het verleden) en merkte dat dat wel ging. Dus een paar weken 2 keer per week met barebackpad op m'n paard en dan toch weer met stijgbeugels geprobeerd en het ging beter. Net als de laatste keer met m'n voetblessure, een slachtoffer zoeken om m'n paard van een weide van 6 ha te halen en dan grondwerk vanop een krukje :) Wat tot mijn verbazing ook nog super lukte met m'n paardje :) Soms kan het 'ik kan het niet' door lichamelijke kwesties, juist je creativiteit bevorderen en de band met je paard verstevigen, want ik ben altijd enorm in de wolken als m'n paardje merkt dat het niet zo goed met me gaat, maar toch super voor me zorgt :)

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 25 Sep 2012

Leuk te lezen dat je dan toch voor alles een oplossing vindt!

Dina
Door

Dina

op 08 Oct 2012

Als ik heel eerlijk ben met mezelf moet ik toegeven dat ik mezelf hier (jammer)genoeg kan terug vinden. Ik ben een redelijk stresskip en ik ben zo bang alles fout te doen dat ik het soms dan maar gewoon niet doe. Toen ik mijn paard pas had liep hij me gewoon omver.. Zijn schouder een duw boenk en ik was niemand... Ik die droomde altijd van een eigen paard, voelde iets bij hem en daar stond hij dan , mijn paard die niets terug voelde. In plaats van door te gaan ging ik ook beginnen zeuren van hmm ik kan het toch niet oplossen, mss zijn paarden toch niet voor mij weggelegd enz enz... gelukkig kreeg ik van een vriendin een mooie trap in de kont :-) en Ondertussen zal mijn mooie jongen bijna een jaar bij ons staan. Van een paardje dat voornamelijk in een box stond zonder iets van respect voor me naar een paard die nu continue op de weide staat die me komt begroeten (uit zichzelf, zonder dwang) als hij me op de wei ziet afkomen komt hij eraan, jawel nu heeft hij het wel voor mij! en ook voor mijn vriend.... en dan lach ik wel eens oke ik kan er nog niet mee rijden, nee dat is waar maar op een jaar tijd heb ik er veel mee bereikt! Ik kan het dus wel en net vandaag is het met gelukt om tijdens het eten geven hem mooi te laten wachten tot ik klaar was met het hooi te verdelen en hij dan nadien rustig aan de maaltijd kon beginnen.... ik geef toe dat ik trots ben dat dit geluk is en dit is ook dankzij die vriendin van me. zonder haar zou het nooit gelukt zijn.... maar ik weet ook dat het bijzonder moeilijk is om niet te vervallen in slechte gewoontes van negatief denken. Ik ben blij dat je dit ter sprake brengt zo weet ik dat ik niet alleen ben!

Laura
Door

Laura

op 09 Nov 2012

Mijn "beperkende overtuiging" is zonder meer twijfel de ik-heb-teveel-angst-overtuiging. Maar ik weiger om te stoppen met paardrijden. Voor die paar momenten waarin het hemels is om samen te galopperen door de wind blijf ik doorzetten en hoop ik om op een dag alleen een box binnen te kunnen lopen, het te kunnen optuigen zoals het hoort en zonder meer te kunnen beginnen aan de les...

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 11 Nov 2012

Dag Laura, als je de tijd neemt om paarden beter te leren begrijpen (hun lichaamstaal) en ook in vrijheid leert werken en grondwerk leert, dan zal je steeds meer vertrouwen krijgen. Het Vrije Werk is ideaal om mee te starten omdat je hier leert om op een rustige, vriendelijk-assertieve manier met je paard om te gaan. Voor mensen met angst is het belangrijk dat ze merken dat ze controle kunnen hebben over een paard en dat ze dat op een rustige manier kunnen bekomen, zonder over hun eigen grenzen te moeten gaan. Zoals ik al zei: Het Vrije Werk zoals dat toegepast wordt in het Horsefulness-trainingssysteem is daar ideaal voor. Veel mensen met angst heb ik op deze manier al kunnen helpen!

Reactie plaatsen