Vinden paarden het eigenlijk wel leuk om grondwerk te doen?
30 januari 2020 

Vinden paarden het eigenlijk wel leuk om grondwerk te doen?

Bij het zien van zoveel problemen tijdens de training van paarden en de zogenaamde “probleem” paarden, zou je kunnen denken dat paarden echt niet graag getraind worden, ook niet in grondwerk. Je zou ervan overtuigd kunnen geraken dat paarden liever gewoon bij hun paardenvrienden in de weide zijn en de hele dag door grazen.

Sommige mensen besluiten om die reden zelfs te stoppen met het trainen van hun paard. Ze denken: mijn paard reageert niet goed op de training die ik aanbied, mijn paard legt zijn oren plat vanaf ik iets aan hem vraag, hij rent weg als hij me ziet aankomen met mijn halster en rouw, of een andere reden.

Deze mensen houden zoveel van hun paard, dat ze beslissen om hun paard helemaal niet meer te trainen. Zo kunnen ze er zeker van te zijn dat zij of hun training geen ongemak of pijn veroorzaken (emotioneel of fysiek). Uiteraard verzorgen ze hun paard uitstekend,  en ze brengen veel tijd door bij hun paard in de weide. Ze genieten enorm van dit samenzijn, maar dat is dan ook waar het stopt…

Echter, diep van binnen dromen ze van meer, ze dromen van grondwerk en alle toffe oefeningen die ze anderen zien doen. Maar omdat ze zijn ervan overtuigd zijn dat hun paard dat zelf helemaal niet wil, proberen ze te accepteren dat grondwerk niet meer tot de mogelijkheden behoort…

Oorzaken dat paarden niet houden van grondwerk

Er zijn verschillende oorzaken dat paarden niet houden van grondwerk, dat ze irritatie en frustratie vertonen bij een poging tot. 

Laat ik er een paar noemen.

  • De trainer start meteen met te moeilijke oefeningen in plaats van te beginnen met de basis. Op deze manier voelt het paard zich al snel gedemotiveerd. Op een gegeven moment wordt leren onmogelijk voor het paard. Je kunt geen boek lezen als je het alfabet nog niet kent …
  • De trainer slaat belangrijke stappen over en op een gegeven moment begrijpt het paard het gewoon niet meer. Ook hier zal het paard zich gedemotiveerd en gefrustreerd gaan voelen.
  • Er is niet genoeg variatie in de grondwerktraining. Het paard begint zich te vervelen en verliest zijn interesse. Hij is meer gefocust op zijn vrienden in het veld dan op zijn mens.
  • De trainer is bang om zijn paard buiten de comfortzone van het paard te trainen. Daardoor stagneert het leren en groeien. Het is belangrijk om je paard in een staat van optimale alertheid te brengen, in zijn groeizone. Daar is het paard alert, geconcentreerd en open om nieuwe dingen te leren. 
  • Wanneer contextveranderingen te snel gebeuren, verliest het paard zijn zelfvertrouwen en begint het sterk te twijfelen in nieuwe situaties. 
  • Het paard wordt niet voldoende geprijsd of beloond, er worden niet genoeg pauzes en momenten van rust genomen tijdens de training.
  • De trainer houdt geen rekening met de individuele persoonlijkheid van het paard, maar volgt een strikte methode zonder ruimte voor aanpassingen. Het paard keert in zichzelf of integendeel, biedt veel weerstand.
  • De lichaamstaal van de trainer is niet correct en incongruent waardoor het paard zich verward of geïrriteerd voelt.
  • De trainer heeft een negatieve mindset en raakt gefrustreerd wanneer dingen niet gaan zoals hij wil. Het paard kan deze energie voelen en probeert weg te komen van dit negatieve energieveld.

Ik zou nog meer oorzaken kunnen noemen waarom paarden niet graag grondwerk doen, maar het belangrijkste om te onthouden is dat het helemaal niet zo hoeft te zijn!

Ik heb paarden getraind, die vanaf het moment dat iemand met halster en touw aankwam , er zo snel als een afgevuurde raket vandoor gingen.  

Maar door de tijd te nemen voor de basis, je paard te helpen groeien en leren in een tempo dat bij hem past, zie je snel positieve veranderingen. Het is ook belangrijk uit te zoeken wat je paard leuk vindt en waardoor hij zich zelfverzekerd, vrolijk en gemotiveerd voelt.

Het is mogelijk om een ​​bewuste en progressieve grondwerk routine op te bouwen die zowel jij als je paard leuk vindt. Het gaat erom te weten welke stappen je moet nemen en rekening te houden met de persoonlijkheid van je paard.

Als je leert hoe je met mindfulness en sensitiviteit je paard traint op de grond, dan wordt je een trainer waar je paard graag mee samenwerkt.

Dus om de vraag te beantwoorden: vinden paarden het eigenlijk wel leuk om grondwerktraining te doen?

Ja, dat vinden ze leuk!  

starten-met-grondwerk-met-je-paard

Reactie plaatsen