Waarom longeren zo goed is voor de mentale balans van het paard

Waarom longeren zo goed is voor de mentale balans van het paard

Longeren, wanneer het goed gedaan wordt, is heel goed voor het paard op fysiek vlak, dat weet bijna iedereen ondertussen.
Maar dat het ook zorgt voor mentale balans is voor vele mensen nog niet altijd goed te begrijpen.

Hoe werkt dat eigenlijk?


De endorfine-flow

Wanneer een paard in een voorwaarts-neerwaartse houding loopt, dus met een lage hoofd-hals houding en een bolle bovenlijn (= losse rug) dan ontstaat er een “endorfine-flow” in het lichaam.

In deze houding gaat het paard dus endorfine aanmaken waardoor het rustiger wordt en zich ook heel aangenaam gaat voelen.  Vandaar dat paarden in die houding soms gaan “briesen”, ze kunnen eindelijk de spanning loslaten die er zat, en ze voelen zich goed.

Het paard doet het zelf!

Hoe meer je een paard in een voorwaarts-neerwaartse houding longeert en rijdt, hoe liever het paard zo zal gaan lopen UIT ZICHZELF ! Want het wil immers zelf die toestand gaan opzoeken, dat fijne gevoel, dat gevoel van welbehagen.

Wanneer je je longeersessie altijd stopt als het paard in die voorwaarts-neerwaartse houding loopt met een losse rug, dan heeft het paard altijd een goed gevoel op het einde van de sessie.

Op onderstaande foto zie je Ulysse voor we startten met het longeren.  Zij gaf veel verzet en toonde extreem veel spanning, vooral in draf en galop.

verzet tijdens het longeren

Op de foto hieronder zie je ook Ulysse, hetzelfde paard.  Na een tijd werk aan de hand om haar te gymnastiseren en rechtgericht te leren bewegen waarbij ze dus ook geleerd werd om in een voorwaarts-neerwaartse houding te bewegen, startte ik met haar de longeertrainingen.  Na enkele sessies wist ze dat wanneer ze draafde in een voorwaarts-neerwaartse houding ze zich niet alleen fysiek beter voelde maar ook mentaal: rustiger en in balans.

longeren voor meer balans

Dus als je correct longeert, dan start je op de duur je longeersessie, en hopla, daar heb je’t al onmiddellijk: die ontspanning, het voorwaarts-neerwaarts, dat over de rug lopen.  Het paard weet: dat is fijn dus dat herhaal ik!

Te diep = teveel op de voorhand

Pas wel op met té diep lopen, want dan loopt het paard teveel op de voorhand.  Dat kan de voorhand overbelasten, vooral wanneer een paard bereden wordt.  Dat mag je in het begin wel toelaten, om het paard het idee te geven naar wat jullie op zoek zijn.  Je mag dit ook toelaten om een zenuwachtig paard rustig te maken (de endorfine-flow), maar nadien vraag je de hoofd-hals houding iets hoger.  Het paard mag met hoofd en hals tot op die hoogte laten zakken waarbij het paard de beste bewegingen laat zien en het beste in balans loopt waarbij het noch over de schouder loopt, noch op de schouder valt.

Dinka van der Kolk
Door

Dinka van der Kolk

op 19 Sep 2012

Interessante informatie! Ik vind het zelf altijd lastig... ik heb een tinkerruin, die loopt vrij makkelijk lang en laag, maar te lang en te laag waardoor hij op de voorhand komt. ik vind het moeilijk om hem in zo'n geval hoger te vragen zonder hem meteen weer helemaal hoog te krijgen.

Elien
Door

Elien

op 19 Sep 2012

Ik kan inkomen dat correct longeren goed is voor de mentale balans van het paard, mits het toch niet te langdurig en te saai wordt gedaan. Afwisseling lijkt me belangrijk, zodat het paard niet op automatische piloot gaat ronddraaien. Ik vraag me echter wel af in hoeverre het goed is voor het lichaam van een paard om regelmatig te longeren? Ze worden dan wel losser in het lijf, maar is het niet belastend voor de benen als je dit regelmatig doet?

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 25 Sep 2012

Integendeel, wanneer het goed gedaan wordt, dan heeft het alleen maar voordelen. Correct longeren kan heel erg leuk zijn voor ruiter én paard. Wat je vaak ziet gebeuren is dat mensen hun paard longeren en het paard daarbij heel erg op of over de schouder laten lopen bv of extreem op de voorhand. Doordat we ook aan de hand gaan werken, leren we het paard om in balans te lopen. Als we dan overgaan tot longeren is het de bedoeling dat ook hier het paard zijn gewicht verdeelt over zijn 4 benen en daarbij geen enkel been overbelast. Je zou bv een keer of 5 in de week een kwartiertje kunnen longeren en daarbij stappen en draven, overgangen maken, van richting veranderen, leren wachten, iets verzamelder longeren, iets meer voorwaarts-neerwaarts, ... Dus longeren kan héél afwisselend zijn. Het komt erop aan dat je tijdens het longeren constant in gesprek bent met het paard. Als het paard op automatische piloot loopt, dan is er geen sprake van communicatie. Je kan ook kiezen voor bv 2 longeersessies per week. Alles hangt weer af van wat voor een bepaald paard beter is: elke dag longeren, of om de dag, of slechts 1 keer per week? Naargelang je doel, de situatie van het moment, het karakter van het paard, zijn lichamelijke en mentale conditie, moet je als trainer beslissen hoe je de training zal aanpakken. Doelloos rondjes laten lopen is alleszins géén goede aanpak.

Elien
Door

Elien

op 25 Sep 2012

Bedankt voor je reactie Karine. Ik probeer tijdens het longeren zelf heel veel afwisseling te brengen om mijn paard ook alert te houden voor mijn hulpen. Ze heeft de neiging om op de voorhand te lopen, om te sloffen. Ik probeer tempowisselingen, terugbrengen naar een tragere gang en daarna weer vertrekken, van stap naar galop, mee te nemen, zodat ze wakker blijft en goed op de achterbenen komt. Ik heb echter wel de neiging om als het goed gaat, te lang te wachten (omdat ik blij ben dat het goed gaat en graag wil kijken naar dat goed lopende paard) en dan ben ik soms net te laat met belonen dmv. rust omdat ze op automatische piloot terug gaat 'sloffen' als ik haar niet wakker hou dmv. oefeningen. Ik moet zelf ook nog oefen in het correct longeren, zo ben ik momenteel ook bezig in een boek van Lammert Haamstra. Ik kan me niet in alles vinden wat hij schrijft, maar er staan wel veel bruikbare tips in.

kimberley van poecke
Door

kimberley van poecke

op 19 Sep 2012

Hey Karine, hoe lang moet je eerst trainen aan de hand vooraleer je naar longeren over gaat? Ik ben volop bezig met het werk aan de hand en ik merk dat als ik het touw iets langer wil maken dat Winston automatisch weer tegen mij komt plakken, dat hij mijn steun zoekt. Voor ik bij jou op cursus kwam, longeerde ik Winston regelmatig, als conditietraining. Maar soms hing ik achter het touw te skiën omdat hij zijn balans verloor en begon rond te crossen als een halve zot. Doordat ik nu vooral werk aan de hand doe in stap, slechts enkele keren in de maand rij en hem niet meer longeer, merk ik wel dat hij een beetje lui begint te worden en dat zijn uithoudingsvermogen is gedaald. Kan je mij tips geven om een niet volledig rechtgericht paard alsnog deftig te longeren? En vind jij het gebruik van een zweep een must tijdens het longeren? Ik gebruik totaal geen hulpmiddelen, enkel mijn stem, handen en lichaamstaal. groetjes

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 25 Sep 2012

Hallo Kimberley, sommige paarden blijven longeren moeilijk vinden, ook als ze al lang werk aan de hand doen. Het is niet erg om niet te longeren. Je kan je paard perfect gymnastiseren en rechtrichten zonder dat je ooit een longe eraan hangt ;-) Zo heb ik zelf een pony die al alle oefeningen aan de hand beheerst en waarmee ik nu onlangs gestart ben in het aanleren van de piaffe. Als ik hem aan de longe leg, dan loopt hij echter niet heel goed. Dus maak je hierover geen zorgen. Als je toch aan zijn conditie wil werken, dan raad ik aan om in vrijheid met hem aan de slag te gaan.

Nele Van Putte
Door

Nele Van Putte

op 19 Sep 2012

Mijn merrie (franse draver), loopt in de piste (en dus ook aan de longe) erg langzaam, met het hoofd zeer laag en dus ook met het gewicht op de voorhand. (op buitenrit daarentegen is ze een frisse deerne! Het is blijkbaar de piste die ze dus niet zo boeiend vindt...) Dan lijkt ze ofwel doodmoe, of zwaar depressief. Elke vraag die ik stel (tempo verhogen, met meer energie, meer frisheid, meer vreugde,...) beantwoordt ze met de oren naar achter. (maar doet uiteindelijk wel wat ik haar vroeg) Hoe krijg ik haar hoofd wat hoger (iets minder laag), en het gewicht op de achterhand? Wat kan ik concreet doen? Bij de galop (aan de longe) 'ontploft' ze dan soms plots en spurt er als een ongeleid projectiel vandoor, al bokkend en onderuitgaand....de energie zit er dus wel in, maar ze komt er pas laat en wat ongecontroleerd uit. :-)

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 25 Sep 2012

Als zij haar hoofd echt veel te laag brengt dan geef je een ophouding aan de longe (op de kaptoom, niet aan het bit) en tegelijkertijd vraag je haar om meer onder te treden. Je geeft dan een impuls aan het binnenachterbeen. Het kan moeilijk zijn voor haar om dat te doen, en dan is werk aan de hand een oplossing. Dan leert ze om haar zwaartepunt naar achter te verplaatsen (want nu ligt haar zwaartepunt teveel naar voor). Dit leert ze door de oefeningen schouderbinnenwaarts en travers te leren (en ook alle andere zijgangen). Nadien zal het ook beter gaan aan de longe omdat haar achterbenen buigzamer worden van het werk aan de hand. Overgangen kunnen ook helpen. Ik kan je hier moeilijk uitleggen hoe je werk aan de hand moet gaan doen (omdat je vraagt wat je concreet moet doen), je moet het zien om het goed te kunnen begrijpen en nadoen. Een oplossing is les volgen, je kan naar hier komen of ik kan je ook online coachen. Je zegt dat ze zuur reageert wanneer je iets vraagt aan haar. Het zou kunnen dat je je hulpen niet goed op elkaar afstemt, of dat je net iets te veel vraagt. Het kan ook zijn dat je te snel reactie wil. Blijf geduldig en geef haar de tijd om te verwerken wat je van haar vraagt. Wat ook zal meespelen is dat ze nog niet lateraal recht is. Dan gaan ze sneller zuur reageren als je bv een overgang vraagt. Verder kan het ook zijn dat je eens wat tijd moet besteden aan het verbeteren van jullie band via de connectie-oefeningen. Galop aan de longe zou ik nog niet doen, waarschijnlijk ontploft ze omdat ze het moeilijk vind om op een cirkeltje te galopperen. Dit is voor elk paard moeilijk en het is dus heel belangrijk dat ze de juiste voorbereidende oefeningen krijgt daarvoor!

Nele
Door

Nele

op 22 Oct 2012

Online coachen, dat lijkt me niet zo simpel... Ik kan evt. ook naar jou toe komen voor les? Waar is dat? (en wat is de prijs voor een les?) Kom je evt. ook op verplaatsing?

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 13 Nov 2012

De mensen die ik online coach zijn zeer tevreden en halen er heel veel uit, maar dat is iets wat je natuurlijk zelf moet beslissen. Er geldt altijd de "10 dagen niet goed, geld terug"-garantie. Dus proberen kan altijd. Je kan inderdaad ook naar hier komen voor een fysieke les, dit kost 45 euro voor 1 les. Ik kom enkel op verplaatsing als er voldoende lesuren zijn op 1 locatie. Je kan nog extra info over lessen en trainingen vinden op deze site.

Ann
Door

Ann

op 20 Sep 2012

Polly doet goed wat ik vraag en loopt mooi ontspannen in draf, maar gaat steeds langzamer draven, tot hij uiteindelijk naar stap terugvalt. Kan ik dit het beste oplossen door veel overgangen te maken, of moet ik iets anders proberen?

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 25 Sep 2012

Ik zou met Polly ook in vrijheid werken om er het voorwaartse wat beter in te krijgen. Dus op die manier oefen je om met weinig hulpen jouw paard toch snel en goed te laten reageren. Omdat het paard dan veel ruimte heeft, zal dat gemakkelijker gaan dan aan de longe, waar hij op een cirkel moet lopen. Verder moet je een beetje zoeken wat voor jouw paard het beste werkt. Sommige paarden gaan vlotter lopen als je ze niet eerst in stap laat komen maar wel telkens als ze vertragen vraagt om weer te versnellen, andere moet je op stap laten komen, eventjes wachten en weer laten aandraven. Als een paard voorwaarts-neerwaarts beweegt dan is het wel normaal dat ze rustiger worden, dus als je paard van nature al een heel rustig paard is, met weinig bloed, dan kunnen ze inderdaad minder vlot gaan lopen. Dan komt het erop aan om het paard wat meer op te richten aan de longe, en dat doe je door ook werk aan de hand te doen, zodat de achterhand buigzamer wordt. Op die manier kunnen ze meer gewicht van de voorhand naar de achterhand brengen en kan je het paard dan ipv voorwaarts-neerwaarts te laten lopen, vragen om meer opwaarts te lopen. Door overgangen te maken zet je het paard ook meer op de achterhand dus dat is ook goed. Wat ook goed kan helpen is een paar keer galop-stap-galop vragen tot hij wat energie heeft opgebouwd en dus zelf aanbiedt om vlot te blijven draven. Er is geen 1 oplossing, het is echt zoeken, paard per paard, wat werkt.

wendy
Door

wendy

op 24 Sep 2012

Stap jij mee rondjes of blijf je staan?(reactie 2)

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 25 Sep 2012

Ik stap mee in rondjes omdat ik daarmee zeg aan het paard dat het mag blijven bewegen. Als ik stop met meestappen geef ik daarmee het signaal dat het paard mag stoppen. Op die manier heb ik heel weinig hulpen nodig om toch te kunnen vertellen aan het paard dat het mag stoppen. Dit is de meest natuurlijke manier van communiceren voor het paard.

Monique Houwing
Door

Monique Houwing

op 25 Sep 2012

Ik ben er aan begonnen nadat ik de tips heb gelezen. In het begin was het flink wennen voor Flint, inmiddels gaat het super! Ik longeer nu standaard 2 x per week en soms 3 x. Inderdaad raakt Flint in een flow. Het is fijn om te zien dat hij fijn loslaat.

Nadine
Door

Nadine

op 13 Oct 2015

Beste, mijn paard is in behandeling bij een chiropractor/dierenarts voor een vastzittende atlas met ontsteking erop. Ondertussen heeft ze twee behandelingen gehad, inspuiting tussen de oren en Mesotherapie. Ik mag een tijdje niet rijden, enkel longeren. Het longeren gaat beetje bij beetje beter, ze begint nu meer en meer haar hoofd in het verlengde van haar lichaam te houden ipv naar buiten gedraaid op de rechterhand en naar binnen gedraaid op de linkerhand. Toen ik gisteren longeerde ging dit redelijk goed, ik liep even naast haar mee op een rechte lijn toen ze aan het draven was, zoals ik zoveel doe om eens uit die cirkel te gaan, toen schoot ze plots in galop en begon ze toertjes rond me te crossen al hinnikend en roepend, met oortjes rechtop, zonder te bokken of rare sprongen te maken. Het kwam over als een uitlating van opgekropte energie (want de galop vraag ik al een ganse tijd niet meer sedert haar revalidatie van haar blessure). Ik heb haar laten doen, tot ze vanzelf weer tot rust kwam en het tempo afnam en ze vervolgens weer in draf kwam en uiteindelijk in stap. Ik heb ze dan zowel links als rechts nog eventjes in draf gevraagd en ze liep na haar bui super (adrenaline?). Eigenlijk vraag ik me nu de ganse tijd af hoe ik dit moet interpreteren, uiting van pijn? Een gekke bui? (Op het land voor de piste waren ze met zware machines de mais aan het hakselen, en ze was hierdoor wel wat kijkerig) wat kan het betekenen als ze zo galoppeert al hinniken en al roepen? Ik hoop dat het enkel een uiting was van opgekropte energie. Alvast bedankt voor je antwoord!

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 16 Oct 2015

Dag Nadine, ik zou denken dat het inderdaad iets uit de omgeving zal geweest zijn die haar liet schrikken. Aangezien ze nadien super liep. Dat komt omdat een paard met voldoende impuls ook beter gaat bewegen en in de juiste ontspanning komt (ontspannen maar toch voorwaarts). Dus maak je maar geen zorgen. Zorg er wel voor dat je paard dagelijks, ten minste overdag vrije beweging heeft in de weide zodat je paard geen overtollige energie opbouwt.

Reactie plaatsen