Welke is nu mijn buitenteugel-binnenteugel?
07 januari 2012 

Welke is nu mijn buitenteugel-binnenteugel?

Die vraag wordt me wel eens gesteld, bvb als ik iemand leer om de buiging van zijn paard te volgen.

Een buitenteugel is altijd die teugel die aan de bolle kant van het paard zit.  De binnenteugel zit dan weer altijd aan de holle kant van het paard.   En daarbij maakt het helemaal niet uit waar de wand zich bevindt

De vraag is dus niet:” Waar bevindt zich de teugel tov de wand?”, maar wel:”Waar bevindt zich de teugel tov de buiging van het paard?”

Dus:  als jouw paard in een linkerbuiging loopt, dan is jouw rechterteugel de buitenteugel, en jouw linkerteugel de binnenteugel.  Op een gewone volte met binnenstelling zal je buitenteugel dus inderdaad aan de kant van de wand zitten.  Maar je kan je paard ook met buitenstelling op een volte laten lopen.  En dan zit je buitenteugel niet aan de kant van de wand, maar aan de “binnenkant van de piste”.

Zo ook met zijgangen.  Kijk maar naar onderstaande tekeningen

teugelhulpen-paardrijdenOp deze eerste tekening zie je een paard in schouderbinnenwaarts rechtsom. Het paard neemt een rechterbuiging aan. De rode pijl is de binnenkant van het paard, ook wel de “holle kant” genoemd. De groene pijl is de buitenkant van het paard, ook wel de “bolle kant” genoemd. Aan de holle kant zit de rechterteugel en dat is de binnenteugel. Aan de bolle kant zit de linkerteugel en dat is de buitenteugel. Hier zit de buitenteugel dus aan de kant van de wand.

binnenteugel-buitenteugelOp deze tweede tekening zie je een paard in een renvers rechtsom. Het paard neemt daarbij een linkerbuiging aan. De rode pijl is hier ook de holle kant van het paard, de groene pijl aan de bolle kant van het paard. Hier zit de binnenteugel dus aan de wand waar de holle kant van het paard is, en de buitenteugel aan de andere kant.

 

Conclusie: het is heel simpel, de buiging van het paard geeft aan welke je buitenteugel is en welke je binnenteugel, en NIET aan welke kant de wand zich bevindt.

ilona
Door

ilona

op 17 Apr 2014

Hallo Karine, dit is nu zeer interessante info (voor mij). Ik heb lessen gekregen als ik 14j, ± 21j en ± 38j was. Maar ik schop het niet verder als de beginnelingen. Ondertussen ken ik al de basis maar wil ik verder. In 2010 heb ik een zware val gemaakt, niks gebroken, maar nog steeds last van slokdarm en nek. En natuurlijk een zekere angst. Mijn dochter rijdt en ik zou dolgraag terug willen rijden. Ik hou van paarden. Vind het "magnificent animals"! Groetjes. Ilona P.S.: Zalig Pasen!

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 17 Apr 2014

Hallo Ilona, geef je droom niet op!! Ook met de last die je ondervindt geef ik je de raad om toch te gaan paardrijden! Ik hoop dat je de juiste plek vindt om dat te doen en moest je ooit een eigen paard hebben, dan ben je uiteraard welkom om hier les te komen volgen!

Reactie plaatsen