Bewust ademhalen voor een betere connectie met je paard

Bewust ademhalen voor een betere connectie met je paard

Jouw ademhaling is de meest eenvoudige maar doeltreffendste manier om in connectie met jezelf te komen en daardoor ook met je paard. Jezelf leren hoe je met je adem kan werken is daarom heel erg waardevol. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van hun ademhaling en de kracht ervan.

Spanning

Het is zo dat wanneer je gespannen bent, je adem automatisch versnelt en oppervlakkiger wordt. Je adem gaat “hoger” zitten. Als je ontspannen bent, zit je ademhaling lager.  Je kan gespannen zijn door stress in je dagdagelijkse leven zoals het werk, familiale omstandigheden, emoties, … Maar je kan ook gespannen zijn door problemen met je paard, door faalangst, door onzekerheid tijdens de training, …  Als je adem “hoger” gaat zitten, gaat ook je hartslag omhoog en je spierspanning. Je verliest het contact met je lichaam en ook je innerlijke rust en zelfzekerheid.  Je paard ziet en voelt dit.

Paarden pikken dit op

wandelen-buiten-paardJezelf bewust worden van je ademhaling en je ademhaling bewust kunnen sturen heeft dus heel veel voordelen. Eerst en vooral kan je jezelf door de manier waarop je ademt rustiger maken en meer geaard. Je komt weer thuis bij jezelf, hier en nu. Je ademhaling helpt jou om te gaan met je emoties en gevoelens, het kalmeert de geest. Het paard pikt dit op en zal ook rustiger worden/zijn, want een paard voelt zich het beste bij iemand die innerlijk rustig is.

Door een juiste ademhaling wordt je je meer bewust van je lichaam en je zal dus ook je lichaamstaal duidelijker en effectiever kunnen inzetten tijdens de training. Jouw ademhaling heeft dus een grote invloed op de connectie en communicatie met je paard!

Ook tijdens het rijden

En dit niet alleen op de grond. Je ademhaling brengt je ook dichter bij jezelf tijdens het rijden waardoor de verbinding en de communicatie met je paard ook al rijdend versterkt zal worden. Ademhaling is dus van invloed op alles wat je doet met je paard.  Dus tijdens de 4 onderdelen van Horsefulness Training: Het Vrije Werk, Grondwerk, Gymnastiserend Grondwerk en de Bitloze Rijkunst, kan je werken aan de connectie met je paard door in de eerste plaats in connectie te blijven met jezelf via de ademhaling.

Ademhalingsoefening

Eén van de gemakkelijkste oefeningen om te doen wanneer je je net bewust wordt van de kracht van ademhaling en nog geen ervaring hebt met ademhalingsoefeningen is “de adem observeren”. Dus je observeert of je snel of traag ademhaalt, of je adem laag zit (ademen vanuit de buik) of hoog (ademen vanuit de borstkas), zit er tijd tussen je in-en uitademing, adem je door je mond of door je neus, …

spanning-paardrijdenHet kan helpen om 1 hand op je borstkas te leggen en je andere hand onder je navel. Zo voel je beter welk deel van je romp vooral op en neer gaat bij elke in- en uitademing. Beweegt vooral je borstkas, dan zit je adem hoog, beweegt vooral je buik, dan zit je ademhaling lager.

Het is belangrijk dat je geen oordeel velt in de zin van: “o nee, hoe slecht, ik adem veel te hoog.” Dat brengt alleen maar spanning. Bij deze oefening gaat het niet om goed of fout, het gaat enkel om de observatie. Alles is goed zoals het nu is.

Blijf dit minstens enkele minuten lang volhouden. Sluit eventueel je ogen en oefen op een rustige plaats. Je zal merken dat je enkel en alleen door de ademhaling te observeren al anders zal beginnen ademen. Je gaat al iets lager en iets trager ademhalen.

Dus alleen door je ademhaling te observeren wordt je al rustiger!  Deze oefening kan je ook doen bij je paard: op de grond en in het zadel. Je paard zal je spanning voelen zakken en zich ook beter gaan voelen in jouw buurt. De connectie wordt sterker!

Bekijk ook de video “paarden en ademhalen” waarin ik je uitleg hoe je eerst tot rust kan komen vooraleer je contact maakt met je paard.

Jolene
Door

Jolene

op 16 May 2015

Goede info, duidelijk en logisch!

Johannes Caron
Door

Johannes Caron

op 17 May 2015

Graag wil ik contact met paarden. Dit is mijn lieveling dier. Heb eens een dag met een paard gereden in USA. Moest ik te veel cash hebben zou graag klasse paarden kweken. Hopelijk kan ik je voortel heerlijk steunen. Hopelijk gebeurd het weldra. Paarde groetjes Johannes

Reactie plaatsen