De "leadrope" - het leidtouw

leadropeWanneer je met je paard grondwerk doet, dan maak je gebruik van een leadrope. In het nederlands noemen we dit een "leidtouw".

Het leidtouw, de naam zegt het zelf al, wordt gebruikt om het paard te leiden.

Dit touw wordt vastgemaakt aan een halster, touwhalster, kaptoom of halsring. Het wordt daaraan vastgemaakt dmv een klip.

In tegenstelling tot de "traditionele" leidtouwen, die meestal slechts 2 meter lang zijn, gebruiken we in het Horsefulness-trainingssysteem (en ook in andere systemen zoals bij Parelli Natural Horsemanship, de Freestyle training van Emiel Voest, de Hempfling werkwijze, en nog vele anderen) een lang leidtouw. Dit wil zeggen dat het leidtouw minimum 3.5 tot 4 meter lang is.

De belangrijkste voordelen van een lang leidtouw zijn

leiden met een lang leidtouw is veiliger!- je kan afstand creëren tussen jezelf en het paard. Je kan dus perfect je persoonlijke ruimte afbakenen. Dit is nodig om het paard te laten zien dat je jezelf hoger in rang opstelt. Het kan ook belangrijk zijn voor jouw veiligheid bij bepaalde paarden.

- doordat je met dit leidtouw een eind voorop kan lopen stel je jezelf ook op als een leider, je paard volgt namelijk en jij leidt

- je kan verschillende posities innemen, gaande van de leidende positie tot de partnerpositie tot de drijvende positie. (de drijvende positie kan je nooit innemen met een kort leidtouw, maar deze positie kan net heel waardevol zijn in de training van je paard!)

- je kan je paard laten cirkelen rond jou op een veilige afstand

- je kan je paard een sprong laten nemen tijdens het grondwerk, en nog vele andere hindernissen terwijl je zelf op een veilige afstand blijft.

- met een lang leidtouw zal je beter kunnen trailerladen

- je kan het leidtouw terzelfdertijd ook gebruiken om een drijvende hulp te geven

Een lang leidtouw is dus een groot voordeel op een kort leidtouw, meer nog: het is een must indien je zal je paard goed wil trainen op de grond!

Leidtouwen in alle kleuren en maten

Dit is een leidtouw met een lichte clipTegenwoordig heb je ze al in alle kleuren van de regenboog! En daarin kan je dus echt kiezen wat jij het leukste vindt.

Wél geef ik de raad om te kijken naar de clip. Er zijn namelijk grote en zware clips, maar ook kleinere en lichte. Het beste is om een lichte en kleine clip te kiezen!

 

Dit is een leidtouw met een zware clipAls je met een kaptoom werkt en het leidtouw dus op de neus vastmaakt, kan een zware clip het paard irriteren omdat dit tegen de neus kan botsen. Bij een lichte clip merkt het paard hier praktisch niets van. Met een touwhalster, geeft een zware clip dan weer iets meer druk achter de oren, gewoon door het feit dat een zwaardere clip natuurlijk ook zwaarder op de nek voelt.

Als beginneling gebruik je een leidtouw van 3.5 - 4 meter.

Ben je meer gevorderd dan kan je ook met langere leidtouwen werken, bv 6 meter of zelfs 12 meter.

Reactie plaatsen