Het touwhalster

een touwhalster om paarden te trainenEen touwhalster is een halster dat gebruikt kan worden tijdens het grondwerk. Sommige ruiters gebruiken een touwhalster ook als hoofdstel bij het rijden.


Touwhalsters zijn gemaakt van 1 lang stuk nylontouw die op een speciale manier geknoopt wordt, zodat het een halster wordt. Onderaan het touwhalster zit een knoop met lussen aan, waaraan je je leidtouw bevestigd.



Voor sommige oefeningen is dit halster ideaal omdat je er goede aanwijzingen mee kan geven. Voor andere oefeningen raad ik het halster af, omdat dit halster los rond het hoofd zit en dus kan gaan bewegen rond het hoofd waardoor je minder duidelijk overkomt.

Het is belangrijk dat je op een bewuste manier met het touwhalster (en alle andere hulpmiddelen) omgaat. Lees hier meer over in het artikel: "Het touwhalster, voor of tegen?"

Vraag raad aan een ervaren instructeur, een instructeur waarvan je weet dat hij/zij paardvriendelijk werkt, indien je nog nooit met een touwhalster getraind hebt.

Een groot voordeel van een touwhalster is dat het bijna niets weegt, er hangen immers geen ijzeren onderdelen aan zoals gespen en ringen om je touw aan vast te maken. Dat zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor dat het paard een touwhalster als comfortabel ervaart, tenzij er teveel druk mee wordt uitgevoerd natuurlijk.

Het touwhalster is een trainingshalster, en absoluut géén stalhalster. Laat een touwhalster dus nooit om in de stal, in de weide of de paddock. Zet het paard er ook nooit mee vast.

Wanneer een paard ergens achter blijft hangen met een gewoon halster of panikeert aan de muur, dan breekt een gewoon halster en het paard komt los. Een touwhalster breekt echter niet en wanneer het paard panikeert omdat het niet loskomt kan het zich dus ernstig verwonden!

Een touwhalster doe je dus enkel en alleen om wanneer je grondwerk doet (of als je rijdt).

Touwhalsters kan je kopen in verschillende maten en in allerlei kleuren, in je plaatselijke ruiterswinkel of bij een online-webshop. Maar je kan er ook voor kiezen om hem zelf te maken als je een beetje handig bent! Klik hier als je wil weten hoe je zelf je touwhalster kan maken.
Reactie plaatsen