Een touwhalster zelf maken

touwhalster grondwerk met paardenEen touwhalster is een halster van nylontouw die je gebruikt om grondwerk mee te doen. Je kan er ook mee rijden.


Een touwhalster kan je zelf maken, en in dit artikel vind je een stap voor stap handleiding daarvoor.


Wat heb je nodig?

6 meter nylontouw, van 8 mm dik. Je kan dit kopen in een doe-het-zelf zaak of een zeilwinkel.

Stap 1

Vouw het touw dubbel zodat je 2 evenlange stukken touw hebt. Schuif dan vanuit het midden 1 meter op. Dat punt neem je als nieuw "midden". Het ene stuk touw is nu 2 meter langer dan het andere.

Stap 2

Maak twee eenvoudige knopen, op 20 cm van elkaar, elk 10 cm van dit nieuwe midden.

Stap 3

touwhalster zelf makenNeem nu het touw vast zoals je ziet op de tekening hiernaast.

De grote lus wordt de neusriem. De twee kleine lusjes die je vasthoudt, worden de lus waaraan je het leidtouw vastmaakt.

Kijk heel goed naar de tekening: de loshangende touwen die vanboven uit je hand komen, die moet je àchter de grote lus leggen. Dus je kruist ze onder de lus, en niet erboven.

Let er ook op dat je het touw netjes kruist ter hoogte van je duim zodat je de kruising goed vast kan houden.

 
 

Stap 4

maak zelf je touwhalsterKruis nu eerst de grote lus (de neusriem) precies zoals op de tekening hiernaast.

Let goed op welke lussen/touwen onder of boven welke lussen/touwen liggen en doe exact hetzelfde.

Weef daarna de 2 uiteinden van het touw daarna op precies dezelfde manier door de lussen als op de tekening (de zwarte pijltjes).
 
 

Stap 5

touwhalster fiadorknoopTrek nu de uiteinden traagjes door. Niet 1 lus en dan de andere, maar telkens elk een paar centimeter.

De neusriemlus trek je ook regelmatig strak.

De knoop die nu ontstaat is de fiadorknoop. Dit is een hele mooie, maar vooral stevige knoop.

 
 
 

Stap 6

afgewerkte touwhalsterGa nu verder met knopen maken zoals je ziet op de tekening hiernaast.

Eerst moet je dus knoop 1 maken. Je maakt de knoop op zo'n manier dat je dan knoop 2 met het langste uiteinde van het touw kan maken. Het andere uiteinde loopt dan naar de andere kant (knoop 5).

Na knoop 2 maakt je 3, dan 4 en als laatste knoop 5.

 

De knopen bij de neusriem (3 en 4) maak je door het touw door de bestaande knopen te weven die je wat los maakt daarvoor. Nadien trek je ze weer samen aan.
 

Dat gaat dus als volgt:

knoopjes op de neusriem touwhalsterStap 7

De 2 uiteinden zijn de "nekband" van het halster. Snij ze af op de maat die je wenst en brand de uiteindes toe met een aansteker zodat ze niet gaan rafelen.

Klaar !!!


PS: Ga niet trainen met een touwhalster als je er geen ervaring mee hebt. Lees eerst het artikel "Het touwhalster" vooraleer je ermee aan de slag gaat en vraag een ervaren instructeur om je uit te leggen hoe je paardvriendelijk en correct het touwhalster moet gebruiken en voor welke oefeningen het een geschikt hulpmiddel is. Lees ook het artikel: "Het touwhalster, voor of tegen" vooraleer je met je zelfgemaakt touwhalster aan de slag gaat!

 
Reactie plaatsen