Aanrakingsoefeningen zijn ontzettend belangrijk in de omgang en training van paarden, maar worden helaas héél vaak te weinig gedaan. Hun waarde wordt veel te vaak onderschat. Aanraken een belangrijk onderdeel van Horsefulness Training, er wordt dan ook veel tijd aan besteed.
Doel van aanrakingsoefeningen
- Het paard leert om vertrouwen te hebben wanneer gevoelige lichaamsdelen aangeraakt worden. - Het paard leert omgaan met "enge" voorwerpen rond/op zijn lichaam (aanraken met vreemde voorwerpen). - Voorbereiden op dagdagelijkse verzorging, zoals poetsen en hoeven uitkrabben. - Voorbereiden op aanrakingen en behandelingen door de dierenarts en tandarts. - Voorbereiden op zadelmak en ruitermak maken. - Het paard een groter lichaamsbewustzijn geven - Opbouwen van een band. Het paard is namelijk een sociaal dier en gebruikt aanraking om genegenheid te tonen. Ook als mens kunnen we het paard aanraken voor die reden. Als een paard kan genieten van aanrakingen van zijn menselijke vriend, dan schept dat een band. - Het paard laten genieten - Het paard rustig maken (als je een paard regelmatig afstrijkt of groomt, leert het paard deze momenten herkennen als rustmomenten en het paard zal na verloop van tijd rustig worden wanneer je het doet)
Er zijn 2 basis-aanraakoefeningen, nl afstrijken en groomen.
1. Afstrijken
Hierbij strijk je het paard af met beide handen over het ganse paardenlichaam. Er wordt veel aandacht gegeven aan de gevoelige lichaamsdelen zoals de lies, de buik, de koker, de tepels, de oren, de mond, de ogen, de staart en onder de staart. Je kan het paard tevens afstrijken met een zweep, een stick, een zakje, een doek, …
Het paard krijgt dan vertrouwen in deze voorwerpen en leert om te gaan met geluidjes en dergelijke rond en op zijn lichaam, zoals een ritselend plastiekzakje. Zo kan je een paard dat schrik heeft van de zweep omdat het daar ooit mee geslagen werd ook weer vertrouwen geven in de zweep door aanrakingsoefeningen te doen ermee. Het paard ervaart dan dat de zweep niet meer iets is om angstig van te zijn, maar dat het slechts een verlengde van je arm is waar het (weer) vertrouwen in kan hebben.
Afstrijken kan je ook doen om het paard rustig te maken. Vooral als je de benen van boven naar onder afstrijkt met je handen, geeft dat een grondend effect waardoor het paard rustiger wordt. Dit gebeurt niet altijd bij de eerste sessies. Het kan een paar keer nodig zijn om dit te herhalen, bv enkele dagen na elkaar, vooraleer het paard daar een rustgevend en grondend gevoel bij gaat ervaren.
2. Groomen
Hierbij krab en wrijf je op de plaatsen waar het paard zichtbaar geniet. Dit is meestal rond de schoft en in de manen. Bij veel paarden ook rond de staartaanzet, op de schouders en op de lendenen. Paarden groomen elkaar om genegenheid te tonen en om elkaar te verzorgen. Paarden groomen het vaakst met hun pair-bond (= hun beste vriend, waar ze het meest aan gehecht zijn).
Het is bewezen dat wederzijds groomen de hartslag laat dalen, het werkt dus rustgevend. Jouw paard groomen heeft als voornaamste doel je vriendschap voor het paard te tonen en een band op te bouwen. Maar je kan het in sommige gevallen ook als beloning gebruiken of dus ook om het paard tot rust te brengen.
Andere aanrakingsoefeningen
Dit zijn alle vormen van massage, zoals ontspanningsmassage, shiatsu, ttouch, intuïtief aanraken en masseren, ... Ook "wikkels" zijn zeer waardevol. Hierbij wikkel je een bepaald lichaamsdeel in met een bandage of speciaal daarvoor ontworpen wikkel. Je kan het hoofd, de benen, de staart inwikkelen. Maar je kan ook werken met wikkels rond de voorhand, de achterhand en de romp.
Wanneer je graag deze vormen van aanraken wil gaan doen, zorg er dan eerst voor dat je paard het afstrijken aanvaardt. Dus dat het paard geen schrik meer heeft van jouw aanrakingen en dat het rustig en ontspannen blijft staan, ook als je de gevoelige lichaamsdelen afstrijkt.
Aanrakingsoefeningen kan je ook onderverdelen in - bodywerk: alle mogelijke aanrakingen op de romp van het paard (boeg, flanken, schoft, buik, rug, heupen) - staartwerk: alle mogelijke aanrakingen aan de staart (rond de staartaanzet, de staart zelf) - beenwerk: alle mogelijke aanrakingen aan de benen (van helemaal bovenaan het been tot en met de hoef) - hoofdwerk: alle mogelijke aanrakingen ter hoogte van het hoofd (nek, oren, ogen, kaken, neus, mond)
Innerlijke rust bij paard en mens
Het is belangrijk dat je bij het doen van aanrakingsoefeningen zelf - goed gegrond blijft - rustig door de buik ademhaalt - je lichaam ontspant (dus knieën niet op slot zetten, je schouders losjes naar beneden laten hangen) - met een juiste intentie werkt - niet overhaast te werk gaat - goed in contact blijft met je handen en "doorvoelt" ipv "betast" - innerlijk rustig bent
Het paard is namelijk een heel gevoelig dier. Hoe jij je voelt, op welke manier je aanraakt en met welke intentie maakt een enorm verschil. Dit kan je heel goed merken wanneer 2 personen dezelfde aanrakingsoefeningen doen bij een paard, maar waar het paard bij de ene persoon gespannen wordt, niet graag wil stilstaan en soms zelfs defensief wordt, terwijl het paard wanneer de andere persoon overneemt snel tot rust komt, wél blijft staan en begint te genieten van de aanrakingen.
Aanrakingsoefeningen zijn dus meteen ook een goede manier om je meer bewust te worden van jezelfenjezelf te leren hoe je innerlijk rustig kan zijn/blijven.
Door
Kelly
op
12 Jan 2024
Mijn paardje is angstig van wat beweegt om zich heen .in 7jaar nog geen hoefsmid gezien bij de vorige eigenaars.het paardje heeft ook een oogkast gebroken vroeger .en ze heeft nog niet lang een halster aan .ik heb ze nu gekocht .ze heet mustang .
Kelly
op 12 Jan 2024