Leidoefeningen

grondwerk de 3 leidpositiesEen belangrijke grondwerkoefening is leiden. Horsefulness Training maakt onderscheid tussen 3 soorten leidoefeningen. Ten eerste heb je het leiden vanuit de leidpositie (1ste positie). Ten tweede heb je het leiden vanuit de partnerpositie (2de positie). En ten derde heb je het leiden vanuit de drijfpositie (3de positie).


Leiden vanuit de leidpositie

Grondwerk leidenHierbij loop jij voor het paard uit, in de leidende positie. Het paard volgt.

Het paard blijft uit jouw intieme ruimte en indien jij dat vraagt ook uit jouw persoonlijke ruimte. Het is dus nodig dat je je ruimte kan afbakenen op een vriendelijk assertieve manier.

Het doel van deze oefening is aan het paard te tonen dat jij je ruimte inneemt op een rustige maar zelfzekere manier. Het paard leert te wijken wanneer jij dat vraagt.

Terzelfdertijd toon je je paard ook dat je op een zelfzekere en rustige manier de leiding kan nemen, want jij bepaalt waar jullie heengaan en je bepaalt ook de snelheid.

Leiden vanuit de partnerpositie

Grondwerk leidenIn deze positie loop je schouder aan schouder aan schouder, dus naast elkaar.

In deze positie kan de mens ook drijven omdat hij met zijn drijvende arm achter de drijflijn van het paard een drijvende hulp kan geven. Dit kan bv handig zijn bij eerder flegmatieke paarden die niet gauw meevolgen in draf vanuit de leidpositie.

Het wordt de partnerpositie genoemd omdat je vanuit deze positie meer contact hebt met elkaar, je loopt namelijk echt naast elkaar, de mens kan zijn paard aanraken en het paard kan zijn mens ook aanraken en besnuffelen.

De gevorderde trainer kan vanuit deze partnerpositie ook besluiten om de leiding soms eens aan het paard te geven.

Leiden vanuit de drijfpositie

In deze positie loop je achter de drijflijn van het paard. Het paard loopt dus vóór zijn mens uit. De trainer loopt schuin achter het paard.

De connectie-oefening "los sturen" is hiervoor de ideale voorbereiding, maar ook de vorige 2 leidoefeningen dragen bij aan het leiden vanuit de drijfpositie. Ook vanuit de drijfpositie trachten we vooral op lichaamstaal te werken en het paard zonder al te veel druk op het hoofd (van halster en touw) te laten wenden en vertragen/versnellen.

Ook hier kan je het paard al eens de leiding geven, het paard kiest dan zelf waar het heengaat en jij volgt. Uiteraard is het belangrijk dat je op elk moment weer de leiding kan overnemen.

Grondwerk leiden (3)


Deze oefening maakt het paard alerter op jouw lichaamstaal. De trainer leert zijn lichaamstaal subtieler te gebruiken en ook de lichaamstaal van het paard beter lezen. Deze oefening vergt van de trainer een groot bewustzijn van zijn energie en lichaamstaal. Daarom draagt deze oefening ontzettend veel bij in de ontwikkeling van de trainerskwaliteiten!

Leiden wordt een harmonisch spel

Vanuit elke leidpositie kan je je paard leiden van punt A naar punt B, door een hindernissenparcour, in het verkeer, ... Je kan deze positie's afwisselen naar gelang de situatie of jullie behoefte. Eerst oefen je elke leidpositie apart, daarna leer je er dynamisch mee omgaan, zodat je als in een reflex kan wisselen van de ene leidpositie naar de andere. Leiden wordt dan een harmonisch spel van leiden, begeleiden, volgen, drijven, sturen, uitnodigen, en samen zijn in het leiden...

Hulp nodig bij het leiden?

Is je paard drammerig?
Wil het niet volgen?
Kan je jouw paard moeilijk of niet uit je persoonlijke ruimte houden?
is je paard nerveus of te energiek tijdens het leiden?
Of omgekeerd: is hij heel traag?
Vindt je het moeilijk om deze 3 leidposities in een flow te gebruiken?

Blijf er niet mee sukkelen, want deze zaken zijn eigenlijk relatief makkelijk op te lossen.

Leiden is een basisoefening, dat betekent dat wanneer je daar problemen in ondervindt, alle andere zaken die je met je paard wil doen ook moeilijker zullen zijn. Ook de dagelijkse omgang met je paard is dan stresserend, gewoon nog maar je paard in en uit de weide halen kan een gans gedoe zijn.

Het is niet voor niets dat leiden de eerste grondwerk oefening is dat je leert als je bij mij grondwerkles volgt.

Mail me dus gewoon en dan maken we een afspraak om dit samen op te lossen!

Reactie plaatsen