Beenwerk

Beenwerk

Beenwerk behoort tot de aanrakingsoefeningen uit het Basis Grondwerk. Beenwerk zijn alle aanrakingen zoals afstrijken en masseren van de voor- en achterbenen van het paard.  Ook het optillen/bewegen/stretchen van de benen en het optillen/bewegen/bekloppen van de hoeven, behoort tot het beenwerk.

Afstrijken van de benen


Een gebrek aan vertrouwen is de belangrijkste oorzaak als paarden hun benen niet willen laten aanraken/afstrijken.  Dus daar dien je eerst aan te werken via Het Vrije Werk en de 8 connectie-oefeningen.  Eens het vertrouwen groot is dan laten de meeste paarden het zonder problemen toe dat hun mens hun benen aanraakt en afstrijkt.

Als dat niet het geval is, dan is het mogelijk dat je paard slechte ervaringen gehad heeft met aanrakingen aan zijn benen.  Denk aan een brute hoefbekapper die het paard op hardhandige manier verplicht heeft zijn hoeven te geven of als het paard geslaan werd met een zweep op de benen. Je zal je paard dan moeten helpen zijn trauma te overwinnen.

hoeven-afstrijkenBij het afstrijken leg je beide handen rond het been van het paard.  Je glijdt van aan de bovenkant tot en met de hoef naar beneden, tot tegen de bodem.  Het afstrijken mag niet te licht zijn, het mag niet kietelen.  Maar de druk mag ook niet te groot zijn, want het is geen massage.

Optillen en bewegen van benen en hoeven


Als het paard zijn benen laat aanraken en afstrijken en daarbij helemaal ontspannen blijft, dan kan je ook oefeningen doen waarbij het paard zijn benen en hoeven moet optillen en bewegen.

paard-wil-geen-voetjes-gevenDat is best moeilijk, vooral voor een jong paard.  Dat komt natuurlijk omdat het paard zijn balans moet leren vinden als je een been opgetild houdt. Door dit stap voor stap op te bouwen leert het paard zijn balans te houden op 3 benen.  Bewegingen maken met de benen, zoals cirkels maken en stretchen vraagt nog meer balans van het paard.  Daar begin je dus pas mee als het gewone "voetjes geven" al goed lukt.

Oorzaken van problemen bij aanraken/optillen van de benen


  • Het paard vertrouwt je nog niet, dus ook je aanrakingen niet
  • Je bent zelf gespannen
  • Je raakt heel “technisch” aan, zonder “door te voelen” naar het paard.
  • Het paard heeft een traumatische ervaring gehad (werd geslaan op de benen, slechte ervaring met hoefbekapper, een erge blessure aan een been, ... )
  • Door verkeerde training / verkeerd beenwerk heeft het paard geleerd jouw aanrakingen te ontwijken ipv aanrakingen toe te laten
  • Het paard heeft pijn in 1 of meer benen/hoeven waardoor hij weigert zijn been op te tillen (dat kan ook het gezonde been zijn, als het paard moeilijk meer gewicht op zijn pijnlijke been kan dragen)
  • Het paard heeft balansproblemen
  • Het paard moet aanrakingen en optillen van de benen gewoon nog leren kennen, het heeft daar nog geen ervaring mee.

Doel van beenwerk

  • Het paard laten wennen aan aanrakingen en bewegingen aan en rond de benen
  • Verhoogt het bewustzijn in de benen
  • Verbetert de coördinatie van de benen
  • Trauma’s ivm de benen overwinnen
  • Het paard voorbereiden op handelingen zoals borstelen en wassen van de benen, hoefverzorging, …
  • Het paard voorbereiden op het hoefbekappen
  • Het paard voorbereiden op behandelingen van dierenarts, masseur, osteopaat, …
  • Oplossen van problemen zoals schrapen met de voorbenen tijdens het vaststaan, slaan met de achterbenen wegens overgevoeligheid aan de achterbenen, ...
  • Verbeteren van balans van het paard (vooral de oefeningen waarbij je bewegingen maakt/stretcht met 1 been)
  • Helpt het nerveuze paard rustiger worden, te gronden (doordat je het paard weer in contact brengt met zijn lichaam)

benen-aanraken-met-zweep

Ook het aanraken met een leidtouw, borstel, zweep, … behoort tot beenwerk


Nadat het beenwerk goed gaat met de handen, kan je beenwerk gaan doen met een touw, een zweep, stokje, borstel, doekje, spons, …  Je raakt de benen ermee aan, je strijkt ze ermee af, je beklopt de hoeven ermee, ... Op die manier leert je paard ook wennen aan voorwerpen aan en rond de benen.  Schichtige paarden hebben hier heel veel baat bij. Verzorging en medische behandelingen zullen dan beter verlopen omdat het paard deze voorwerpen en handelingen meer vertrouwt.

Ook beenwikkels zijn heel waardevol.  Ze verhogen het bewustzijn in de benen en bovendien bevorderen ze de coördinatie van de ledematen.  Je kan op verschillende manieren beenwikkels toepassen, naargelang wat je doel is.  Zo kan je allevier de benen inwikkelen, alleen de voor- of achterbenen, het diagonale paar benen of slechts 1 been per keer.  Beenwikkels (en lichaamswikkels) zijn zeer goed voor paarden die problemen hebben met hun proprioceptie.

Beenwerk is dus heel waardevol en mag niet ontbreken in de basis training van je paard!


paard-is-bang-van-water-benen

Voor video’s over Beenwerk en andere grondwerkoefeningen kan je terecht in het online programma: Horsefulness Groundwork Program
Terèse
Door

Terèse

op 12 Mar 2018

Wat ook nog een goede tip is :...het been vasthouden en pas loslaten als het been stil staat...dat is dan de beloning, sommige paarden staan een beetje te trappelen, daar is deze oefening voor bedoeld...,

Marlies Van Hecke
Door

Marlies Van Hecke

op 06 Mar 2018

dank je!

Marijke
Door

Marijke

op 05 Mar 2018

Hoi, Mijn paard laat zijn benen aanraken door dierenarts en Osteopaat maar niet door de smid. Echter bij dierenarts óók niet als hij meer ruimte heeft op zich weg ge draaien of wegrennen. Ik heb zelf véél tijd moeten steken in het leren optillen van de benen met name de achterbenen. Bij mij laat hij het overal toe poetsplaats, stal, stalgang, koer, piste en wei. Waarom kan dit bij Osteopaat en dierenarts dan alleen in de poetsplaats en stalgang? En niet in de grotere ruimte? Hoe train ik dit als het bij mij wel lukt allemaal? Mvg Marijke

Reactie plaatsen