Grondwerk met de halsring hoort bij het Verdergezet Grondwerk. Een halsring kan je eenvoudig zelf maken van een touw dat je knoopt en om de hals legt van je paard. Zorg dat de halsring niet strak zit maar los rond de hals ligt. Aan je halsring bevestig je een lang leidtouw.
Grondwerk met de halsring maakt je bewuster van jouw lichaamstaal!
Er zijn meerdere redenen om met een halsring te gaan werken maar de belangrijkste is toch wel dat het een schitterende manier is om je nog meer bewust te worden van jouw lichaamstaal en die te verbeteren. Eén reden waarom het de communicatie vaardigheden met je paard verbetert is dat je het hoofd van het paard niet kan “blokken” of naar je toe halen via je touw en halster.
Veel mensen gebruiken nl halve ophoudingen om het paard naar binnen te laten kijken of ze trekken aan het hoofd als het paard weg wil gaan van hen. Er wordt ook vaak druk gegeven op het hoofd om het paard te laten vertragen. Dit kan heel subtiel gebeuren uiteraard, maar toch is die druk op het hoofd daar.
Daar is op zich niets mis mee, ik gebruik ook nog altijd heel vaak een halster, touwhalster of kaptoom tijdens het grondwerk. Maar toch is het zeer goed om ook met de halsring te gaan werken, omdat je je dan heel erg bewust wordt van hoe vaak je hulpen geeft aan het hoofd of niet.
Je zal nog meer vanuit je basis (je centrum) gaan werken, nog meer gaan spelen met energie, houding, positie en beweging.
Vrijer = blijer
Het hoofd van een paard is zeer gevoelig en van nature zal een paard zich daarom altijd het best voelen als het zijn hoofd zo vrij mogelijk kan bewegen.
Met een halsring kan je het hoofd van een paard niet in een bepaalde houding vastzetten en daarom voelen veel paarden zich dus vrijer... en blijer!
Veel paarden tonen dan ook duidelijk aan dat ze bij het grondwerk een halsring verkiezen boven een (touw)halster of kaptoom. Ze slaan minder met het hoofd, zijn meer ontspannen, zien er blijer uit, ... Dat maakt jou ook blij!
En een blije trainer is een betere trainer!
Een groter gevoel van connectie
Omdat je zelf blijer bent en ook het gevoel hebt dat je paard bij je wil blijven ipv dat je het paard bij je houdt door het hoofd te controleren (al is het maar als laatste optie...), ontstaat dan al gauw een dieper gevoel van connectie.
In de Engelstalige Horsefulness facebookgroep zei 1 lid daarover: "I love using a neck rope, I only have a simple lead rope that I converted to a cordeo, and I use it with my mare if we go out for a walk or for trimming and stuff, I much prefer it to a halter and lead, I feel it allows more connection."
5 tips
Redenen genoeg dus om ook te starten met "grondwerk met de halsring"! Deze 5 tips zullen je helpen om een goede start te maken!
1. Eerst Het Vrije Werk!
Het Vrije Werk zet jou en je paard op op voor succes in alles wat jullie verder nog gaan doen samen, dus ook als je wil gaan werken met de halsring. Door eerst veel in vrijheid met elkaar om te gaan leer je al heel helder communiceren via lichaamstaal. Dat maakt het werken met de halsring uiteraard veel gemakkelijker!
De uitdaging van het werken met een aangelijnd paard tov een loslopend paard echter is dat paarden die aangelijnd zijn soms tegen de fysieke druk in gaan. Dus je paard kan het perfect doen tijdens het Los Cirkelen, maar als je het paard dan aanlijnt, in combinatie met een (touw)halster of kaptoom, lukt het niet meer zo goed, zelfs al is jouw lichaamstaal heel goed.
De lijn die ertussen zit en visueel zichtbaar is, heeft ook een invloed op het paard waardoor sommige paarden meer afstand willen nemen dan als ze los rond je lopen en die lijn er niet is. Of ze komen net veel te dicht lopen van zodra ze aangelijnd zijn en dan moet je hen met je lichaamstaal duidelijk kunnen maken dat je meer afstand wil.
2. Leer je paard “wijken voor fysieke hulpen”
Zoals hierboven uitgelegd kunnen paarden tegen fysieke hulpen ingaan als ze aangelijnd zijn. Het is dus belangrijk dat je paard het concept “wijken voor fysieke hulpen” kent vooraleer je met de halsring gaat werken. Als er dan fysieke druk ontstaat van de halsring tegen de hals, omdat het paard van je af beweegt of omdat jij bewust met de halsring fysieke hulpen geeft, dan zal het paard daarvoor wijken ipv ertegenin te gaan. Wijken voor fysieke hulpen is een basis grondwerkoefening.
3. Leer je paard wijken voor de druk van de halsring
Dat doe je door vanuit de partnerpositie halt te houden terwijl je de halsring opheft. Daarna ga je naar links en naar rechts wenden door de halsring naar je toe te halen en tegen de zijkant van de hals te leggen. Ook achterwaarts leer je aan vanuit de partnerpositie door de halsring tegen de boeg te leggen. Als dat goed lukt, ga dan maar over naar andere oefeningen, zoals het leiden van de leidpositie en de drijfpositie, cirkelwerk, werken met hindernissen, …
4. Eerst stap, dan draf
Ga niet in draf werken als het in stap nog niet lukt. Dat lijkt een overbodige tip, maar toch… Ik zag al heel vaak dat mensen te snel in draf willen werken en op die manier in de problemen komen. Zorg ervoor dat je paard alle basis grondwerkoefeningen eerst in stap kent, vooraleer je in draf gaat werken.
5. Motiveer het paard om “naar jou toe te denken".
Nodig het dus veel uit om naar je toe te komen, beloon veel met groomen, geef het regelmatig een voedselbeloning, ga vaak over naar Samen Zijn (je hoeft het paard daarvoor niet los te maken).
Zorg dat het paard graag bij je is. Als dat niet lukt in het grondwerk, dan betekent dat vaak ook dat de basis niet goed zit. Ga dan terug naar Het Vrije Werk, want dan zal je een sterkere band ontwikkelen en leren hoe je meer aandacht van je paard kan krijgen & hoe je ervoor kan zorgen dat het paard echte interesse in je krijgt.
Het "naar jou toe denken" zal er niet alleen voor zorgen dat het paard bij je wil blijven tijdens het werk met de halsring. Het zal ook als gevolg hebben dat je paard tijdens het cirkelwerk (los en aangelijnd) veel mooier en gemakkelijker zal buigen in zijn lichaam en dus ook met meer balans zal bewegen!
Vragen over het werken met de halsring? Post ze in de reactieformulieren hieronder!
Op de foto zie je Lieselot Czveck & haar paard Stitch, Lieselot is gecertificeerd Horsefulness Instructeur Trainer Niv I. Lieselot en ook de andere Instructeurs kunnen jou helpen indien je meer wil leren over het werken met de halsring!