Connectie-oefening 1: Samen Zijn

Samen ZijnConnectie-oefening 1, ofwel "Samen Zijn" is dé belangrijkste oefening om te doen met je paard. Hier wordt over het algemeen te weinig aandacht aan besteedt omdat mensen nu eenmaal graag iets "doen" , maar bij deze oefening is het de bedoeling dat je helemaal niets doet.

Je moet er alleen maar ZIJN.

Wat is het doel van "Samen Zijn"?

Paarden zijn groepsdieren en smeden sterke banden met hun soortgenoten die in hun groep leven. Door regelmatig in de groep van je paard aanwezig te zijn laat je een kuddegevoel ontstaan.

liberty training samen zijnDoor het "Samen Zijn" worden paarden nieuwsgieriger en zullen ze op eigen initiatief contact beginnen zoeken met de mens. En dat is wat we natuurlijk willen: dat het paard zélf ook contact zoekt, ipv dat de mens altijd eerst naar het paard toe moet stappen.

Je paard ziet jou dan als iemand die niet altijd iets wil van hem, maar als iemand die regelmatig aanwezig is op een niet-opdringerige manier. Het paard zal jouw gezelschap beginnen appreciëren en de band met je paard wordt dan sterker. Deze oefening is de basis van alles wat je ooit wil gaan doen met je paard! Zonder voldoende "Samen Zijn" zal de band altijd minder sterk zijn!

Waar doe je deze oefening?

Je kan deze oefening doen in de weide of in een paddock. Je kan je paard hiervoor afzonderen van de andere paarden waarmee het samen in de weide loopt, maar dat hoeft niet. Het is af te raden om het in een kleine ruimte te doen, zoals een stal. In een stal kan het paard namelijk niet ver genoeg van je weggaan indien het daar de behoefte toe heeft.

HOE doe je het?

Het is heel simpel: ga zitten op een stoel, of op een boomstronk en doe niets. Geniet gewoon van de omgeving: van het zicht, van de geluiden rondom jou, van de zon die brandt op je huid of de wind die door je haren streelt. Het is de bedoeling dat je gewoon samen bent met je paard in dezelfde weide of paddock. Je negeert het paard, in die zin dat je er niet naartoe stapt, er voortdurend naar kijkt of de ganse tijd hoopt dat het paard naar je toe komt.

samen zijn


Als je dat moeilijk vindt, lees dan een tijdschrift, mediteer, schrijf in je dagboek, brei een sjaal of doe iets anders waarvan je rustig wordt en dat je al zittend kan doen.

Een andere manier van Samen Zijn is dat je door de weide/paddock kuiert. Net zoals paarden dat doen. Je wandelt door het gras en door de weide en je kan regelmatig ergens gaan neerzitten.

Hoe vaak doe je het?

Ik raad om er elke dag tijd aan te besteden, maar als dat onhaalbaar is maak er dan zeker een paar keer per week tijd voor vrij, al is het maar 3 keer 10 minuutjes. Echter, hoe meer je het kan doen en hoe langer, hoe beter. Hoe vanzelfsprekender jouw aanwezigheid wordt hoe beter en hoe sterker de band met je paard zal worden!

Wil je graag meer weten over de oefening "Samen Zijn" en alle andere connectie-oefeningen? Ik heb daarover een gratis een ebook geschreven: download hier het gratis ebook "Paarden trainen volgens het Horsefulness-trainingssysteem"
Kathleen
Door

Kathleen

op 27 Dec 2018

Momenteel al enkele dagen bezig met samen zijn met ons nieuw paard. Zij is getraind, 15 jaar oud, ik ben gek op paarden maar leerde er helaas nooit mee omgaan. Ze deed al enkele keren moeite om dichterbij te komen maar ik heb zelf schrik en geef dan mijn grens aan (van 20 meter ofzo :-/ ), wat ik zo spijtig vind, want dan kwam ze net... Uiteindelijk staat mijn stoeltje nu achter het hek... Ik voel me alsof het raar is dat ik zelf schrik heb van haar als ik dit alles lees, want het komt over alsof je evenwichtig moet zijn om contact te maken, en dat ben ik door die angst niet... En ik vind het zo spijtig en ontmoedigend dat mijn angst haar angstig lijkt te maken... Volhouden zeker? (Van achter het hek wel ;-) en tijd gunnen?

Erina
Door

Erina

op 15 Oct 2018

Mijn dochter en ik hebben samen een merrie. Kunnen we samen zijn met tweeën tegelijk doen of is ieder om de beurt beter? Ik hoor het graag.

Erina
Door

Erina

op 15 Oct 2018

Mijn dochter en ik hebben samen een merrie. Kunnen we samen zijn ook met tweeën tegelijk doen, of is het beter ieder om de beurt bij Gracie te gaan zitten?

Van sande Tinny
Door

Van sande Tinny

op 21 Aug 2017

Beste, We hebben een nieuw minipaardje van 4,5 maand. Hij heeft echter momenten van dominant gedrag. Hij komt vaak naar ons toe maar tracht dan te bijten. hij komt ook zeer dicht tegen ons lichaam en probeert dan te steigeren of te bokken. Daarom zijn we nu gestart terug bij het begin met het samen zijn aangezien ik vermoed dat hij ons nog niet volledig vertrouwt. Maar wat doe je als hij toch naar ons toe komt. Mag je dan al starten met de ontmoeting en je hand reiken en dan weg gaan? Kunnen we hem best ook nog niet teveel strelen en poetsen?Vriendelijke groeten, Tinny

Karine
Door

Karine

op 10 Jan 2018

Met jouw veulen is het nu al belangrijk dat hij grenzen leert respecteren, hij is op een leeftijd dat hij die begint op te zoeken, vandaar zijn gedrag. dus als hij te opdringerig is, als je je onveilig voelt, dan zeg je hem duidelijk en assertief, maar wel vriendelijk dat hij afstand moet nemen. als hij rustiger wordt in zijn naderen en als hij respect toont bij het naderen mag je een ont-moeting doen

britt
Door

britt

op 27 Jun 2016

Ik heb dit laatst ook geprobeerd bij mijn verzorgpaard en ze kwam naar mij toe. Ik wil heel graag een goede band met haar opbouwen! Als ik met haar wil wandelen in de wei wordt ze dominant, mij sneller laten lopen, slaan en steigeren. Gelukkig merkte ik laatst na deze oefening al verschil. Ik liep de wei in en ze kwam al op mij af. Dit heeft ze nog nooit gedaan! Ik ga dit zeker volgen voor een sterkere band!

Reactie plaatsen